Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 15 maja 2026, o 18:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 sty 2014, o 17:04 
Użytkownik

A no sorki, faktycznie trudno się domyślić co z czym jest połączone. Zrobiłem już rozpiskę wiec wiadomo co i jak. Co do złącza KANDA, tak, mój błąd, poprawiłem już i powinno być ok. Jeżeli chodzi o DS'y to dlatego tak podłączone ponieważ słyszałem że są kłopoty przy zmianie uszkodzonego czujnika gdy są na jednej magistrali gdyż mogą się zamienić w programie miejscami i trzeba kombinować, a ja jako początkujący nie jestem w stanie zapobiec temu programowo. Zasilanie, hmmm faktycznie wygląda jak symetryczne ale nie miałem pomysłu jak jak to inaczej narysować.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 sty 2014, o 19:46 
Użytkownik

s.uchy napisał(a):
A no sorki, faktycznie trudno się domyślić co z czym jest połączone. Zrobiłem już rozpiskę wiec wiadomo co i jak.

To nie chodzi o zrobienie rozpiski :-( Po prostu w takim przypadku stosuje się etykiety. Schemat to wspólny język elektroników i dobrze jest
stosować się do ogólnie przyjętych zasad.
Po prostu zobacz poradniki Mirka do EAGLa tam o magistralach też jest... Zobaczysz jak to się robi i o ile bardziej będzie czytelniejsze.

s.uchy napisał(a):
Co do złącza KANDA, tak, mój błąd, poprawiłem już i powinno być ok.

Chyba jednak nie... zobacz do linku który Ci podałem i porównaj sobie. No chyba że Ci się schemat nie uaktualnił

s.uchy napisał(a):
Jeżeli chodzi o DS'y to dlatego tak podłączone ponieważ słyszałem że są kłopoty przy zmianie uszkodzonego czujnika gdy są na jednej magistrali gdyż mogą się zamienić w programie miejscami i trzeba kombinować, a ja jako początkujący nie jestem w stanie zapobiec temu programowo.

Skoro tak wolisz... Pinów masz dość... To w końcu Twój projekt ;-)

s.uchy napisał(a):
Zasilanie, hmmm faktycznie wygląda jak symetryczne ale nie miałem pomysłu jak jak to inaczej narysować.

1. 12V powinno być na górze.
2. odbij go w poziomie.
3. masa między nimi na schemacie nie musi być połączona. Od tego masz na schemacie symbol masy ;-)

PostNapisane: 30 sty 2014, o 22:34 
Użytkownik

Poprawiłem deko schemat, a kanda, no kurcze, zdaje mi się że jest dobrze. Mam teraz tylko mały problem, bo po dodaniu wartości elementów na schemacie nie mam połączenia schematu z płytką :(
Mam jakieś błędy, co z nich dokładnie wynika?
Oto część:

Obrazek

PostNapisane: 30 sty 2014, o 23:06 
Użytkownik

Masz niezgodność schematu z płytką
tzn.
np
kondensator C1 ma inną wartość na schemacie i PCB (47 uF / 22 nF)
jak i obudowy się nie zgadzają (schemat / PCB)

PostNapisane: 31 sty 2014, o 07:14 
Użytkownik

Kurcze, ale jak to możliwe skoro wcześniej nie nadawałem im żadnych wartości a teraz są raptem inne.
Co do obudowy to też mnie to dziwi bo nie zamieniałem niczego miejscami tylko dopisałem wartości na schemacie i tak się stało, czasami nie mam już siły do tego Eagle.
A co może jeszcze być że nie mogę utworzyć na schemacie trzech takich samych labeli?

PostNapisane: 31 sty 2014, o 08:13 
Użytkownik

Wyskakuje ci błąd bo najprawdopodobniej miałeś odpalony sam schemat podczas wpisywania wartości elementów, lub wpisywałeś wartości na PCB z zamkniętym schematem. Ja np. aby nie popełnić błędów tego typu pierw rysuję cały schemat z zaznaczeniem wartości a następnie układam elementy na płytce.

A ty pewnie zrobiłeś schemat i zacząłeś już układać elementy po czym wyłączyłeś np. widok PCB (powinno wyskoczyć żółto-czarne ostrzeżenie), i to zignorowałeś i wpisywałeś wartości elementów, a następnie po przełączeniu widoku na PCB wystąpił błąd :( i "Houston, we have a problem".

PostNapisane: 31 sty 2014, o 09:49 
Użytkownik

Hmmm, możliwe że taki błąd popełniłem bo ostrzeżenie faktycznie się pojawiło, ale czy po zignorowaniu warning'a wpisywałem wartości to już nie pamiętam. To teraz zostaje mi chyba zmieniać wartości na PCB no nie? A jak jest z obudowami? czy sortowanie elementów w schemacie mogło coś namieszać?

PostNapisane: 31 sty 2014, o 10:10 
Użytkownik

Jak z obudowami jest nie wiem :(
Najlepiej byłoby usunąć PCB i utworzyć na nowo wg. schematu, nie wiem czy dużo miałeś tam połączeń ewentualnie skopiować sobie w 2 miejsce i tutaj można znów poćwiczyć rysowanie połączeń albo odtworzyć poprzednie :P.
Ja polecam patrzeć na zrobione PCB i wg. tego robić, a może i znajdzie się bardziej optymalne drogi dla ścieżek.

PostNapisane: 31 sty 2014, o 11:29 
Użytkownik

Z zasilaniem chodziło mi o coś takiego:
Obrazek

Natomiast z szynami (BUS) tak byłoby czytelniej moim skromnym zdaniem:
Obrazek

Poza tym wydaje mi się, że brakuje Ci rezystora podciągającego na linii danych (DQ) dla DS'ów.
nie wiem jak to będzie działać bez tych rezystorów, ale w nocie one są.
Z kolei jak je dodasz to nie wiem jak zachowają się linie MISO i SCK w czasie programowania

------------------------ [ Dodano po: 10 minutach ]

Zaś co do magistral to polecam poradni Mirka:
http://www.youtube.com/watch?v=tTPnptX5vvM
można ciut na wyrywki ;-) np od ok 14 minuty
Chociaż oczywiście na prawdę polecam całość

PostNapisane: 31 sty 2014, o 13:15 
Użytkownik

Co do tworzenia na nowo całego PCB to mi się słabo robi :| jak pomyśle że musiałem cały tydzień na to stracić bo było sporo zabawy z płytką dwustronną, ale po waszych podpowiedziach chyba jednak będę musiał, oddzielne zasilanie na przekaźniki porządek z ISP KANDA, rezystory do DSów. Dobrze że ktoś takie błędy zauważa.

MirkoT, zasilanie też tak myślałem narysować po twojej podpowiedzi, ale czy to aż taki duży błąd jak u mnie jest zrobione? Może i tak, ale nie będziemy się już o to kłócić, w końcu człowiek uczy się całe życie a i tak głupi umiera ;) Natomiast magistrala w moim przypadku raczej nie mogła być tak ładnie narysowana ponieważ mam trochę pomieszane piny i nie chciałem "przeszywać" magistrali połączeniami wiec uznałem że tak będzie najlepiej. A poradniki Mirka jak najbardziej oglądam i według nich się wzoruję i też jak najbardziej wszystkim polecam.

PostNapisane: 31 sty 2014, o 13:58 
Użytkownik

Nie o to chodzi, że musisz to teraz zmieniać. Błędem to nie jest.
Chodzi o czytelność :-)
Po prostu jak ktoś spojrzy na schemat to od razu widzi i nie musi się zastanawiać
Ale jak coś kiedyś będziesz jeszcze robił i projektował to może Ci się przydać ;-)

Jak się coś robi "pierwszy raz" jest trudno. Potem nabiera się trochę wprawy
i jest lepiej.
Co do magistrali... to już Ty wiesz najlepiej co, gdzie i jak masz podłączone.
Natomiast tak jak ktoś wyżej napisał. Przekaźniki lepiej zasilać z tych 12V a nie
z tego samego napięcia co procek.

Powodzenia :-)

PostNapisane: 1 lut 2014, o 09:30 
Użytkownik

Co do czytelności MirkoT to wychodzi na to, że jakbym chciał robić schemat i go pokazać na forum to msze wszystko robić na labelach a sobie na magistrali, tak ja to rozumiem, bo inaczej się chyba nie da żeby było wszystko widać (no chyba że bezpośrednie połączenia ;) ). Co do projektowania to nie mam zamiaru przestawać, bo jeszcze spoooro projektów jest do zrobienia. A prawdą jest że praktyka czyni mistrza :)
A przekaźniki... no cóż trzeba bedzie dać kolejny stabilizator na 5V lub zamienić przekaźniki na 12V (dobrze że jeszcze nie kupiłem :) )

PostNapisane: 1 lut 2014, o 20:43 
Użytkownik

Ależ nie. Nie musisz robić 2 schematów ;-) Szczególnie po to żeby "kogoś zadowolić"
Możesz zrobić tak jak Tobie pasuje. Dobrze jest jednak przyzwyczajać się do tego co
jest ogólnie przyjęte. Można to ująć tak: sygnały wędrują od lewej do prawej i od góry
do dołu. To taka najprostsza zasada.
A z połączeniami to jest tak, że co dla jednego jest czytelne dla drugiego już takie być
nie musi.
Twoje schematy to robisz po swojemu ;-) Tak żeby Tobie dobrze się je czytało.

PostNapisane: 7 lut 2014, o 20:16 
Użytkownik

Witam ponownie.
Poprawiłem trochę schemat i teraz mam następny problem, mianowicie chodzi o wyjścia przekaźnikowe. Doradźcie co lepiej zrobić, czy lepiej zmienić sterowanie w programie czy zmienić układ sterowania przekaźnikiem? Sprawdzałem obecną konfiguracje w programie do symulacji i taki układ nie będzie działał przy takim zasilaniu.

Obrazek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1