Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 9 lis 2024, o 02:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 paź 2013, o 12:47 
Użytkownik

Mam prośbę o pomoc w zaprogramowaniu silnika krokowego którym trochę już steruję ale mam nikłe podstawy programowania a potrzebuję wykonać proste ruchy.
Gdyby silnik był podłączony do Arduino bezpośrednio (jak w wielu prostych przykładach) to pewnie bym dawał radę ale po drodze musiałem zastosować sterownik silnika żeby zastosować silniczek o nieco większej mocy.
Silniczek to 39BYGH405B kupiony w sklepie Botland:
Silnik krokowy bipolarny, czteroprzewodowy. Posiada rozdzielczość 200 kroków na obrót (1,8 stopnia). Zasilany jest napięciem 12 V, pobiera prąd 400 mA na cewkę. Moment trzymający wynosi 2,14 kg*cm (0,21 Nm).
I do niego sterownik też ze strony Botland:
Sterownik silnika krokowego A4988 RepRap 35V 2A - moduł Pololu
W zał. obrazkach znajdują się informacje na temat połączenia silniczka ze sterownikiem i Arduino.

Sterownik dostaje rozkaz kroków na pin o nazwie STEP.
Kierunek obrotów zmieniany jest poprzez pin o nazwie DIR
Do sterownika doprowadza się jeszcze sygnał na pin o nazwie ENABLE.
Wejścia MS1 podłączyłem do +5V a MS2 i MS3 do masy a zatem sterownik pracuje w systemie półkrokowym wg tabeli którą też załączam w obrazkach

W sumie prawdopodobnie problem jest trywialny ale jest tak mało informacji na temat programowania że męczę się z ich zebraniem już drugi tydzień. To znaczy „skondensowanych” informacji, bo rozproszonych jest sporo.

Potrzebuję mieć programik do „mieszadła” który będzie kręcił osią silniczka dosyć powoli tam i z powrotem (np. na kącie 270 stopni) a po drodze żeby wykonał szybki ruch też tam i z powrotem ale na małym kącie ze dwa razy. Uzyskam wówczas efekt mieszania płynu zawieszonego w pojemniku na osi.
Chciałbym mieć jakieś zrozumiałe dla mnie bloki programu żeby móc pokręcić silnikiem w dowolną stronę jakąś ilość kroków oraz móc zatrzymać np. na chwilę oś silnika w celu przyjrzenia się zawartości płynu lub pomiarów jego temperatury.

Obecnie mam zerżnięty z netu programik który wzbogaciłem jedynie o ruch powrotny. Zatem umiem już kręcić silniczkiem tam i z powrotem ale nie wiem jak napisać program tak żeby robił np. obrót o 90 stopni, zatrzymanie na 3 sekundy i dalszy obrót a potem krótkie „potrząśnięcie” itp

A to program którym kręcę silniczkiem:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język cpp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

ObrazekObrazek

Kod wklejamy przy pomocy syntax=cpp - Różowy J.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 31 paź 2013, o 13:54 
Użytkownik

Hej,

1) Kod programu wklej między "[ syntax = c ]kod[ / syntax ]"
2) Kąt 90 stopni to 1/4 pełnego obrotu, dalej idąc tą drogą okaże się pewnie że jak 200 kroków podzielisz na 4 to da 50 kroków?! 50 kroków to 90 stopni.
3) Przerwę 3 sekundową realizujesz przez np. _delay_ms(3000) lub odpowiednik w twoim środowisku. Nie jest to najlepsze rozwiązanie!
4) Potrząsanie to jakaś sekwencja czynności jakie ma zrealizować silnik. Czyli np. niech skacze co 10 kroków :-) A skok o odpowiednią ilość kroków już umiesz realizować :-)

Pozdrawiam Michał.

PostNapisane: 31 paź 2013, o 16:18 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Najpierw do zajrzyj do noty PDF http://www.eng.utah.edu/~cs5789/handouts/a4988_DMOS_microstepping_driver_with_translator.pdf
Wykorzystaj z niej schemat podłączenia.
W nocie wyczytasz tez że M1 M2 M3 maja pul-down resistance, oraz że step high i step down minimalny czas to 1 us.
Zrób funkcje z argumentami dir step time gdzie dir 0 lub 1 - kierunek obrotow step do petli for ilość kroków i time odstep w milisekundach pomiędzy krokami.

PostNapisane: 1 lis 2013, o 07:31 
Użytkownik

OdeOn - Silniczek mam podłączony prawidłowo i według opisów w pierwszym poście. Co do zrobienia funkcji to właśnie tylko z tym mam problem :-) Jakbyś napisał jakiś nieduży przykład to może bym załapał szybciej...
Kazik87 (czy raczej Michał :-) ) - użyłem delay'a i działa. Na razie powinno wystarczyć.
Wracam do tematu najwcześniej jutro z powodu wyjazdu. Najbardziej by mi chyba pomógł jakiś "Arduinowiec" podsuwając właśnie kawałęk kodu z wyjaśnieniem co robi.
No i w sumie na przyszłość pewnie się przesiądę na produkty Atnela bo chyba jest w tym najszersza wiedza w Polsce.

PostNapisane: 1 lis 2013, o 10:04 
Użytkownik

W sumie stepstickami się jeszcze nie bawiłem osobno poza RepRApem ... gdyz do silników używam innych driverów

http://sunduino.elektroda.eu/wordpress/ ... kow-l298n/

masz tu przykłady na Arduino, poczytaj też bo u mnie wiele jest o Duino ...
niemniej mam mam kilka naście stepsticków i to jak tylko złapię chwilke czasu opiszę je na forum czy u mnie na stronie

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 1 lis 2013, o 14:57 
Użytkownik

Dzięki SunRiver - popaczyuem i widzę że sterownik bardzo podobny. Programik mi co nieco wyjaśni z pewnością więc się przyda. Szkoda że wszyscy kręcą silnikami DC a ja muszę akurat zaczynać od krokowego :-/ Daj więcej , więcej , więcej ...
W tej chwili piszę z czarnej dziury używając neta z pendrive. Jak wiatr mocniej zawieje to czasem się łączę hehe

PostNapisane: 1 lis 2013, o 18:23 
Użytkownik

No wiem potraktowałem steperka trochę po macoszemu nio .... ale uzupełnię jak tylko skończę laserowe pomiary

PostNapisane: 17 lis 2013, o 20:59 
Nowy

Jakiś czas temu robiłem pewien prototyp maszynki w której wykorzystałem Arduino do poruszania silnika krokowego.
Skorzystałem z biblioteki AccelStepper

PostNapisane: 18 lis 2013, o 09:13 
Użytkownik

grzechugd napisał(a):
Jakiś czas temu robiłem pewien prototyp maszynki w której wykorzystałem Arduino do poruszania silnika krokowego.
Skorzystałem z biblioteki AccelStepper

A da sie toto wykorzystać jeśli ja mam po drodze ten sterownik ?? (bo silniczek jest nieco silniejszy więc nie mogę go podpiąć bezpośrednio do Arduino)

PostNapisane: 18 lis 2013, o 10:14 
Nowy

Oczywiście
Ja w swoim prototypie wykorzystałem silnik 1,8Nm i sterownik M542

PostNapisane: 18 lis 2013, o 10:54 
Użytkownik

grzechugd napisał(a):
Oczywiście
Ja w swoim prototypie wykorzystałem silnik 1,8Nm i sterownik M542

Mógłbyś mnie trochę naprowadzić gdzie szukać w tej dokumentacji info w temacie sterownika?

aaa juz chyba widzę :
Parameters
[in] interface Number of pins to interface to. 1, 2, 4 or 8 are supported, but it is preferred to use the MotorInterfaceType symbolic names. AccelStepper::DRIVER (1) means a stepper driver (with Step and Direction pins). If an enable line is also needed, call setEnablePin() after construction. You may also invert the pins using setPinsInverted(). AccelStepper::FULL2WIRE (2) means a 2 wire stepper (2 pins required). AccelStepper::FULL3WIRE (3) means a 3 wire stepper, such as HDD spindle (3 pins required). AccelStepper::FULL4WIRE (4) means a 4 wire stepper (4 pins required). AccelStepper::HALF3WIRE (6) means a 3 wire half stepper, such as HDD spindle (3 pins required) AccelStepper::HALF4WIRE (8) means a 4 wire half stepper (4 pins required) Defaults to AccelStepper::FULL4WIRE (4) pins.
[in] pin1 Arduino digital pin number for motor pin 1. Defaults to pin 2. For a AccelStepper::DRIVER (pins==1), this is the Step input to the driver. Low to high transition means to step)
[in] pin2 Arduino digital pin number for motor pin 2. Defaults to pin 3. For a AccelStepper::DRIVER (pins==1), this is the Direction input the driver. High means forward.

TU opis jak się podłącza sterownik

[in] pin3 Arduino digital pin number for motor pin 3. Defaults to pin 4.
[in] pin4 Arduino digital pin number for motor pin 4. Defaults to pin 5.
[in] enable If this is true (the default), enableOutpuys() will be called to enable the output pins at construction time.

Ale jak wykorzystać tą bibliotekę to chyba będę musiał pogłówkować dłużej

PostNapisane: 18 lis 2013, o 11:29 
Nowy

Powiem Ci szczerze że ja specem w programowaniu to nie jestem, wręcz przeciwnie :lol: (mam zamiar to zmienić), ale jakoś sobie z tym poradziłem.
Przeglądałem zamieszczone przykłady z podanego wyżej linku i na ich podstawie udało mi się zrobić to co zamierzałem.
W moim przypadku potrzebowałem po naciśnięciu przycisku obrócić silnik o zadaną liczbę kroków (z możliwością regulacji prędkości) zatrzymać silnik i czekać do kolejnego naciśnięcia. Do tego dodałem jakieś diody aby świeciły podczas pracy silnika tak dla bajeru.
Jeśli w czymś Ci to pomoże to zamieszczam swoje wypociny :lol:, nie wiem na ile są z godne z zasadami programowania ale najważniejsze że działało ;)
Wczytaj się dobrze w tą bibliotekę bo naprawdę ma duże możliwości.
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język cpp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Przy wklejaniu kodu używamy syntax odpowiedni dla konkretnego języka - Różowy J.

Strefa czasowa: UTC + 1