Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 4 kwi 2026, o 06:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 paź 2013, o 16:13 
Użytkownik

Witam,
Próbuje na podstawie odczytu wartości ADCW z dwóch czujników FSR odpowiednio wysterować silnik krokowy bipolarny. Niestety nie mogę dość co robię źle. Silnik krokowy steruje chwytakiem mechanicznym, na jego ramieniu umieszczony jest jeden z czujników. Siła nacisku chwytaka wywierana na element ma być zadana z czujnika FSR (np. poprzez naciskanie palcem). Zamieszczam poglądowy rysunek.
Obrazek

Silnik powinien być tak wysterowany, aby siła nacisku wywierana na przedmiot znajdowała się w zakresie zadanym poprzez parametr K.
Niestety coś robię źle i chwytak cały czas się otwiera, lecz gdy zadam siłę zaczyna się zamykać. Nie wyłapuje mi progu działania.
Zamieszczam fragment kodu odpowiedzialnego za odpowiednie wysterowanie silnika krokowego:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Nadmienię także że pomiar jest wykonywany poprawnie poprzez ADC oraz funkcje do sterowania silnikiem działają poprawnie. Kwestia tkwi w odpowiednim uwarunkowaniu zadziałania silnika krokowego.
Dziękuję z góry za udzielenie sugestii i podpowiedzi.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 paź 2013, o 18:11 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

A co robi funkcja kroki_lewo() otwiera czy zamyka? Próbowałeś zamienić miejscami te funkcje?

PostNapisane: 26 paź 2013, o 18:25 
Użytkownik

Po kilku godzinach doszedłem do tego co jest źle. Nie mogę w zmiennej uint przechowywać wartości ujemnych, dlatego się sypało.
Ja zrobiłem coś takiego:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Gdy wartości odczytane z czujników są równe zero to program próbował to porównać z wartością ujemną, ale uint nie może przechowywać wartości z minusem. Po poprawieniu kodu wszystko działa elegancko. Niby głupi błąd a człowiek nad nim spędzi kilka godzin wmawiając sobie że jest wszystko dobrze.

Strefa czasowa: UTC + 1