Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 lut 2025, o 16:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 paź 2013, o 19:00 
Nowy

Witam!
Jak to jest możliwe, że MOSFET w obudowie SOT23 jest w stanie przewodzić prąd rzędu 5A ? (Przykładowo tranzystor AO3400 potrafi w ciągłej pracy w temperaturze 25C przewodzić 5.8A , a w 75C 4.9A). Wiadomo, że są MOSFETy bez problemu przepuszczające i 100A, ale.. jak to jest możliwe w odniesieniu do obudowy SOT23 i rozmiarów wyprowadzeń?
Żeby Państwu ułatwić odpowiedź sprawdziłem specyfikację tego typu obudowy i wyprowadzenia mają przekrój 0.15 x 0.48mm (wg noty NXP). Daje nam to przekrój wyprowadzenia 0.072 mm^2 , czyli dwa razy mniej, niż ma jedna żyła kabla sieciowego UTP.
Długość jednej nóżki / wyprowadzenia to ok. 1.5 mm . Jako, że prąd o potencjalnym natężeniu 5A płynie przez 2 nóżki, musi on pokonać 3mm w tak wąskim przewodzie.
Przy założeniu, że "nóżki" są wykonane z czystej miedzi ( 1.678 * 10^-8 Ohm*m ) daje nam to rezystancję samych wyprowadzeń na poziomie 1.24 Ohm !!!
To tylko rezystancja wyprowadzeń, a sama struktura MOSFETa daje nam jeszcze pewną rezystancję.
Datasheet AO3400 wskazuje, że ma on rezystancję Rds na poziomie ok. 0.03 Ohm. jak to jest możliwe, skoro same jego nóżki mają rezystancję 1.24 Ohm?
Jeśli jednak producent świadomie podaje rezystancję samego kanału bez uwzględnienia nóżek obudowy, to po co w ogóle podawać jaką rezystancję mają MOSFETy w takich małych obudowach, jeśli to nie ma znaczenia, gdyż są to i tak wartości nic nie znaczące w porównaniu do rezystancji wyprowadzeń?

Magia, czy marketing?

------------------------ [ Dodano po: 28 minutach ]

jako, że nie wiem, jak zamykać temat, już sobie uświadomiłem błąd w obliczeniach i rezystancja wyprowadzeń to 12 mili-Ohm.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 paź 2013, o 19:38 
Użytkownik

Rezystancja to R=ro*(l/s)
gdzie:
l - długość przewodnika = 3mm = 0,003m
s - przekrój przewodnika = 0,072mm^2 = 72*10^(-9) m^2
ro - rezystywność (opór właściwy) przewodnika = 1,72 · 10−8 ohm*metr (dla miedzi wg wiki)

Po przeliczeniu wychodzi:
R = 1,72 *10^(-8) * (0,003/[72*10^(-9)]) = 0,71 miliohm (w przybliżeniu)

Nie wiem zatem, skąd u ciebie ponad 1ohm rezystancji nóżek.

PostNapisane: 21 paź 2013, o 23:03 
Nowy

Dziękuję za poprawkę, już wszystko jasne. Zastanawiające dla mnie było jak przez tak "wąskie" nóżki mam przepuścić kilka amper, jeśli dalej przewody są nieporównywalnie grubsze. Pozdrawiam, Sławek.

PostNapisane: 22 paź 2013, o 21:01 
Użytkownik

Ale te cienkie nóżki mają w sumie małą rezystancję, bo są krótkie, w odróżnieniu od "grubych" ale długich. Czyli przeważa rezystancja kabelków.

Strefa czasowa: UTC + 1