Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 8 lut 2025, o 09:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 25 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 paź 2013, o 21:06 
Nowy

Witam.

Czy opłaca się kupić taki zestaw:
http://www.ebay.com/itm/UNO-R3-Board-Co ... 232c310b25

Programator na usb mam, używałem do przeprogramowania
aparatury zdalnego sterowania opartej na atmedze.

Chciałem się pobawić... pytanie czy w tej cenie
da się kupić lepiej?

PostNapisane: 5 paź 2013, o 21:15 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Trochę drogo jak na tak mizerny układ. Tu nawet prawie nic nie jest połączone, trzeba wszystko robić samemu...

PostNapisane: 5 paź 2013, o 21:17 
Nowy

To doradził byś coś dla początkującego.

PostNapisane: 5 paź 2013, o 21:21 
Użytkownik

Duino nie jest złe to co wybrałeś ... taka jego rola .....
ale może popatrz na inne zestawy choć ... i tu jest git ... trochę kabli i masz zabawę ,

PostNapisane: 5 paź 2013, o 21:23 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

SunRiver napisał(a):
Duino nie jest złe to co wybrałeś ... taka jego rola .....
ale może popatrz na inne zestawy choć ... i tu jest git ... trochę kabli i masz zabawę ,

Tak, tylko że jakby się rozejrzał to pewnie kupując osobno elementy miałby całość za połowę tej ceny ;-)

PostNapisane: 5 paź 2013, o 21:25 
Użytkownik

No ale wiesz to Arduino... :)
Ci co szukają Arduino Kupia takie coś i również inne za drogie zestawy ledów czy czegoś tam ale ....
do ARDUINO .... a nie przypadkowe takie same cześci :)

PostNapisane: 6 paź 2013, o 06:53 

To nie jest zły wybór moim zdaniem. To co najważniejsze masz porządnie zmontowane i pewne że działa, a reszta to czysta zabawa :)

PostNapisane: 6 paź 2013, o 09:13 
Nowy

To co pomoże ktoś?

PostNapisane: 6 paź 2013, o 09:32 
Użytkownik

@szpachla, topic4046.html może to pomoże :)

Edit
I jeszcze takie coś http://mirekk36.blogspot.com/2011/05/ze ... zesci.html
Bardzo fajny poradnik który pomoże Ci ukierunkować się na to co tak naprawdę chcesz :)

PostNapisane: 6 paź 2013, o 09:44 

szpachla napisał(a):
To co pomoże ktoś?

No poczekaj, zadałeś pytanie, dostałeś odpowiedzi, hmm co jeszcze?
Może najpierw odpowiedz sobie na pytanie, co chcesz:
1. Sam montujesz sobie jakiś zestaw?
2. Kupujesz coś gotowego?
3. Ile kasy na to przeznaczasz?

Montowanie samemu zestawu to proces dłuższy, nie zawsze tańszy, a dla początkującego elektronika może być czasami zniechęcający z powodu braku doświadczenia w projektowaniu, lutowaniu i uruchamianiu.
Jeśli kupować coś gotowego to tu wszystko zależy od kasy ;) i już na forum niedawno był taki temat - poszukaj.
To co pokazałeś z ebay to jest koszt ok. 150zł a trochę różności tam masz. Nawet nadto jak na początek.
Nie oczekuj że ktoś Ci powie kup dokładnie to, bo to twoja kasa i twoje ewentualne rozczarowania lub zachwyty ;)

PostNapisane: 6 paź 2013, o 10:41 
Nowy

Pytałem czy znacie lepszy zestaw dla początkującego.
Chodzi o to żeby podłączyć mikrokontroler do kompa i
pobawić się wyświetlaczami, diodami, czujnikami itd.
żeby nauczyć się jak to wszystko uruchomić.

Chciałbym zestaw który będzie zawierał płytkę stykową, rezystory, kondesatory, przewody
itd. czyli podstawowe elementy żeby zacząć zabawę.

Proszę o konkretne linki do zestawów albo do sklepów (najchętniej zagranicznych)
gdzie będę mógł złożyć sobie taki zestaw sam.

PostNapisane: 6 paź 2013, o 13:48 

szpachla napisał(a):
Pytałem czy znacie lepszy zestaw dla początkującego.

Znam - np.:
1. http://www.sklep.atnel.pl/pl/p/Pakiet-LIBRA/2
2. http://www.kamami.pl/index.php?categoryID=60
3. https://www.seguro.pl/sklep/?podkat=22
ebay i allegro znasz

A może tak poszukałbyś sam tak jak w przypadku pierwszego postu i zapytał, no przecież nikt tak naprawdę nie wie co Ty chcesz, tematy podobne są już na forum też można poczytać.

PostNapisane: 6 paź 2013, o 17:55 
Użytkownik

A ja Ci szpachla proponuję moją płytkę która jest na prawdę solidnie wykonana.

PostNapisane: 26 gru 2013, o 20:30 
Użytkownik

Jako okazja EVB 5.1v5 do 150zł opłaca się kupić? Tak normalnie to zastanawiałem się nad Zl3AVR(bo 4x4 klawiatura i smd nie ma) albo ATB(wsparcie na forum i książki)

PostNapisane: 26 gru 2013, o 21:23 
Użytkownik

No właśnie pytanie czy chcesz pisać programy na Arduino, czy że tak powiem w czystym C? Jeśli wolisz Arduino, to programator raczej Ci się nie przyda, bo przewód do kompa masz już w zestawie. Tutaj jest kilka ciekawych artykułów traktujących o Arduino: http://majsterkowo.pl/porownanie-wszyst ... i-arduino/. Jesli natomiast chciałbys ciąć koszty, poszukaj zestawu uruchomieniowego z Funduino, klonem Arduino.

Jesli jednak wolisz zwykły C i programowanie na takich że tak powiem golych prockach i samodzielnie montowanych układach to obejrzyj sobie to: http://www.youtube.com/watch?v=LiQcVSPkT6M oraz częsc drugą. Ja wybralem wlaśnie tę drogę, w jednym z tych filmików Mirek mowi co sobie kupic na rozpoczecie zabawy i tym tez czesciowo sam sie posilkowalem. Polecalbym wlasnie zakup takze niebieskiej książki i przejrzenie warsztatów (spis treści dostępny na stronie sklepu) i zapoznanie się z tym czego one dotycza i dokupienie dodatkowo akcesoriów takich jak wyświetlacz LCD, pilocik na podczerwień, wyswietlacz LED itd. Ewentualnie zawsze możesz kupić zestaw ATB i książkę, tam juz pewnie jest wszystko co do treningu potrzebne.

Wybaczcie brak polskich znakow, ale prawy alt się ostatnio buntuje ;)

edit: aj, nie spojrzalem na date pierwszego postu...

PostNapisane: 26 gru 2013, o 22:32 
Użytkownik

Doceniam pomoc, ale już wybrałem C i nawet bluebooka kupiłem. Zastanawiałem się nad własną płytką z samymi pinami wyprowadzonymi ale wolę zestaw kupić i nie szukać wadliwego kabelka na stykówce od razu;) Arduino odpada, lepsze będzie dla mnie C, żebym mógł jak hobby się powiedzie to może innymi architekturami się zająć, niż tylko shealdy dokupywać i biblioteki aktualizować. Filmik to już niestety nie dla mnie bo już większość wiem i sam coś tam mrugałem diodami ale nie na swoim zestawie, ale co potrzebne na start Mirek fajnie opisuje. Najbardziej mnie 37:50 rozwaliło, z przejściówką kanda-pająk i na żywca do programatora wkładane( na elektrodzie by suchej nitki nie pozostawili, bana dali i odcięli od internetu z chęcią).

PostNapisane: 27 gru 2013, o 10:15 
Użytkownik

A jaki zestaw kupiłeś? Ten z ebaya z pierwszego postu? Z Arduino z chin trzeba uwazac, bo b. czesto sa to podrobki - kiepski montaz smd itd.
Do najszerszego spektrum zabaw polecam ATB :)

Sent from my mobile.

PostNapisane: 27 gru 2013, o 22:10 
Użytkownik

micky napisał(a):
A jaki zestaw kupiłeś? Ten z ebaya z pierwszego postu? Z Arduino z chin trzeba uwazac, bo b. czesto sa to podrobki - kiepski montaz smd itd

to nie prawda chyba ze naprawde kupisz gdzies gdzie wypadlo z kontenera za 2$

sam mam funduino i nic mu jak narazie nie odpada . jest porzadnie wykonany , roznicy nie ma poza napisami
a i w czystym 'c' pod eclipse lub as mozna pisać

PostNapisane: 28 gru 2013, o 15:00 
Użytkownik

Po pierwsze nie zarzucaj mi kłamstwa-osobiscie kupowałem Arduino Uno R3 i okazał się nieudolna podróbka i go od razu zwrocilem
Po drugie ja nie wspomniałem o klonach tylko o Arduino.
Po trzecie kiepski montaż nie zawsze musi ujawniać się odpadaniem elementów (to juz ostateczność) - mogą występować zimne luty, mikro zwarcia i inne.

Sent from my mobile.

PostNapisane: 28 gru 2013, o 15:36 
Użytkownik

A ja zrobilem swoja plyte i na mi starcza... No musi starczyc do 3 stycznia bo wtedy bede mial atb mirkowe :) i tez dobrze ci radze nie kupuj tanich plyt, nie rob swoich. Kup odrazu ATB. Serwis, gwarancja, wsparcie techniczne na tym forum to dodatkowy duzy PLUS dla ATB rev 1.4

Wysłane z telefonu

PostNapisane: 28 gru 2013, o 19:54 
Użytkownik

micky napisał(a):
Po pierwsze nie zarzucaj mi kłamstwa

nie zarzucam , ale nie można wszystkiego mierzyć jedną miarką
trailes na wadliwy egzemplarz , za 2mc twoj post przeczyta jakaś osoba i
plotka sie rozniesie ze wszystko co tanie jest be

PostNapisane: 28 gru 2013, o 21:24 
Użytkownik

To jak mam rozumieć Twoje sformułowanie - to nieprawda?
Po drugie nie napisałem, ze wszystkie rzeczy sa trafione tylko, ze trzeba uważać, bo często są. Zastanow się, dlaczego produkt produkowany w Europie (Arduino) miałby być sporo tanszy w Chinach? Chińczycy nawet nie musza robic reverse engineeringu, bo maja gotowe pliki ze strony poducenta. Sam od wielu lat importuje różne rzeczy z calego Swiata i nie narzekam-trzeba po prostu wiedzieć na co zwracać uwagę. Ta plytka Arduino wcale nie byla tania, byla tylko troszke tańsza od tych co zawsze kupuję - wziąłem ją bo była do odbioru w moim mieście a zależało mi na czasie. Wierz mi, to nie byl wadliwy egzemplarz - doskonale rozróżniam chinska kopię od oryginału. To byla podrobka-zreszta jak zacząłem przyciskac sprzedawcę to sie przyznał.
Co do ceny to jest taka maksyma - you get, what you are paying for - niestety często (ale oczywiście nie zawsze) cena poniekąd odzwierciedla jakość.

Chyba wyciągasz zbyt daleko idące wnioski na podstawie mojego postu.

P. S. A konkretną cenę to Ty sam napisałeś - nie ja.

Sent from my mobile.

PostNapisane: 28 gru 2013, o 21:30 
Użytkownik

Panowie uspokoić się natychmiast i przeprosić
bo obaj za zachowanie dostaniecie banana na 48h do ochłonięcia.

zdarza się że się dostanie wadliwca , ale jeśli zapłaciłeś kolego micky grosze to nie kupiłeś ARDUINO a jakiegoś klona , a jak
zapłaciłeś drogo ... a odbierałeś na miejscu to .. sam sobie jesteś winien , bo widziały gały co brały :) wiec też niema sensu się
ciskać bo wina jest po twojej stronie a nie Arduino czy klona :)

po za tym arduino składają chińczycy z części produkowanych w chinach , lutują chińską cyną i robią angielskie nadruki dla
włoskich zleceniodawców :)

a teraz ma być spokój i żadnych przepychanek jasne ??

PostNapisane: 28 gru 2013, o 22:06 
Użytkownik

Gwoli wyjasnienia - Nie do konca widziałem co bralem, bo odbieral to mój pracownik.
Po drugie napisalem wyraźnie ze płytka byla tylko troszke tańsza, wiec czujność była uśpiona.

Co do przeprosin, to wybacz SunRiver, ale nie widzę podstaw, żebym miał przepraszać kolegę DominikN- bo go nie obraziłem.

Ponieważ widzę, że zrobił sie offtop (i za to przepraszam) z mojej strony temat zamknięty.

Sent from my mobile.

PostNapisane: 28 gru 2013, o 22:09 
Użytkownik

zatem temat zamykam ...
bo sensu istnienia jego nie widzę , gdyż tylko do wyższości świat jednych nad drugimi prowadzi

:)

A jaki zestaw na początek ... ??

każdy który pozwoli na wygodną i satysfakcjonującą naukę ...

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 25 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1