Witam,
nie zakładałem nowego tematu ponieważ problem dalej dotyczy Timera, a mianowicie jego konfiguracji jako licznik impulsów przychodzących na pin PB0(T0).
Docelowo będzie to rozwiązanie powyższego problemu. Na początek przedstawię kod:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Proszę się nie przejmować konfiguracją przerwania INT0, ponieważ stworzyłem ją do testów diody LED. Ogólnym założeniem tego oprogramowania jest zmiana stanu diody LED za pomocą przepełnienia Licznika0, który zlicza impulsy wywołane przez naciśnięcie mikro-switcha. Nie rozumiem konfiguracji zawartej w nocie katalogowej, która ustawia pin T0 jako zewnętrzne źródło zegara. Myślałem że jeżeli ustawię źródło zegara na pin T0 to licznik będzie zliczał sygnały wygenerowane przez naciskanie mikro-switcha i wrzucał te wartość do rejestru TCNT0, który po przepełnieniu wygeneruje przerwanie i zapali, bądź zgasi diodę. Będę bardzo wdzięczny za poświęcenie kilku minut dla tego postu. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.