Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 sty 2025, o 11:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 wrz 2013, o 20:17 
Moderator

Zapraszam na nowy poradnik odnośnie korzystania z nowego narzędzia w programie MkAvrCalculator ;)

Obrazek

Od tej pory każdy będzie już liniowo sterował jasnością diod LED za pomocą PWM.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 wrz 2013, o 20:47 
Użytkownik

Kolejna Świetna Robota

Gratulacje MY MASTER :)

PostNapisane: 29 wrz 2013, o 21:02 
Użytkownik

Ja cały czas studiuje ... co mirek daje to ja się posiłkuję niedługo może będę próbował coś pisać to i mi się przyda :)

PostNapisane: 29 wrz 2013, o 21:29 
Użytkownik

Ostrzeżenia: -2

super .powoli z mkavrcalkulatora robi się kombajn wszystko robiacy:)

Kiedy wszystkomajaca przejsciowka ukaże się w sklepie?

PostNapisane: 29 wrz 2013, o 21:55 
Użytkownik

No no kawał dobrej roboty:D
Efekt naprawdę powalający zwłaszcza jak patrzeć na różnicę rozjaśniania i ściemniania diod na filmiku.
Teraz tylko trzeba poszukać czasu na zrobienie jakiegoś fajnego projektu.
No i jak zwykle bardzo fajny poradniczek do poduszki :)

PostNapisane: 29 wrz 2013, o 23:12 
Użytkownik

Fajne logo na koszulce :P

Dziękuję bardzo za kolejny kawałek układanki, jaką stanowi MkAvrCalc i komplecik poradników do niego ;)

PostNapisane: 30 wrz 2013, o 00:29 
Użytkownik

Wow, super :) I widzę, że użyte są magiczne inteligentne diody :)

PostNapisane: 30 wrz 2013, o 21:50 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
... Od tej pory każdy będzie już liniowo sterował jasnością diod LED za pomocą PWM.

Chcąc być tym każdym, nie mogącym jednak skorzystać z dobrodziejstwa programu MkAvrCalculator z racji używania systemu MAC OS X, czy mogę prosić o wygenerowanie mi tablic dla każdego koloru diody RGB? Ewentualnie o naprowadzenie mnie jak można takową tablicę stworzyć bez użycia wyżej wymienionego programu.

PostNapisane: 1 paź 2013, o 04:25 
Moderator

Marcin_G napisał(a):
Ewentualnie o naprowadzenie mnie jak można takową tablicę stworzyć bez użycia wyżej wymienionego programu

na blogu jest przecież prosty pseudo kod, na podstawie którego i ja przecież (jak wyjaśniałem w artykule) napisałem program do generowania takich tablic ... więc masz podane to jak na talerzu przecież ;) można to zaimplementować w dowolnym języku ...

Marcin_G napisał(a):
czy mogę prosić o wygenerowanie mi tablic dla każdego koloru diody RGB?

No widzisz tu jest problem a może troszkę nieuważnie słuchałeś całego poradnika wideo, chodzi o to że są różne diody LED i mają różne charakterystyki. Więc zaletą tego programu jest to że można dopasować sobie GAMMA do własnych diod. Co z tego że ktoś ci wygeneruje ale z jakim współczynnikiem GAMMA ? .... A jak wygeneruje i będzie źle to co jeszcze raz ? i jeszcze raz z innymi wartościami ? - no owszem można - ale powiedz nie masz gdzieś pod ręką albo u znajomego byle jakiego kompa z Windowsem ? aż nie chce mi się w to wierzyć .... a nie ma na MAC OS X jakichś emulatorów Windowsa ? przecież są ;)

PostNapisane: 1 paź 2013, o 18:17 
Użytkownik

Witam Mirku:)
Chciałbym się dowiedzieć, czy można do obsługi diod,których ty używasz w poradniku (WS2812) korzystać z protokołu I2C?
Bo tak ktoś wspomniał w komentarzach.
Z tego co zdążyłem przeczytać w DS tej diody http://www.atnel.pl/download/pdf_docu/WS2812.pdf
0 logiczne to tak naprawdę 0.35us "1" i 0.8us "0" więc protokół I2C się do tego nie nadaje.

PostNapisane: 1 paź 2013, o 19:53 
Moderator

xamrex napisał(a):
0 logiczne to tak naprawdę 0.35us "1" i 0.8us "0" więc protokół I2C się do tego nie nadaje.

Oczywiście, że masz rację - to nie ma nic wspólnego z I2C ale też z SPI i innymi popularnymi protokołami. Tutaj korzystamy z tzw protokołu NZR .... hmm szukając w necie możemy trafić na protokoły NRZ ale one są bardziej podobne do Manchester'a ;) ten mniej - ale to też coś w ten deseń. Długość bitu jest taka sama, ale zero wygląda nieco inaczej czasowo niż jeden. To pozwala tak jak w przypadku kodowania Manchester odzyskiwać sygnał CLK i pozwala na pewniejszą transmisję za pomocą jednej linii. Musi to być zatem dokładnie tak jak jest opisane w nocie. Patrząc na czas jednego bitu 1,25us wychodzi na to że prędkość z jaką można nadawać to 800kHz ;) .... CAAAAŁKIEM ładnie ... ale w rzeczywistości hmmm stosunkowo ciężko to uzyskać na takim AVR'ku w jakiś hmmm że tak powiem prosty sposób.

Walczę już z tym długo - bo po prostu zafascynowały mnie te diody i scalaki ;) wpadłem w to jak śliwka w kompot ... po uszy. Po długim siedzeniu napisałem nawet sobie w czystym C i to bez żadnej wstawki w ASM kod pozwalający sterować tymi diodami ale niestety prędkości jakie osiągałem to max 200-400kHz !!! Wprawdzie to do prostych pojedynczych diod czy krótkich linijek czy powolnych efektów i tak jest "NOT BAD" ale wkurzające było dla mnie jak NOC, to że nie mogłem uzyskać 800kHz ...

No i niestety przyszedł czas kiedy musiałem się przeprosić z panem Asemblerem a przy okazji od podstaw zrewidować swoją wiedzę na temat wstawek asm w języku C. Surfując po bezkresie internetu okazało się że tu i ówdzie można znaleźć rozmaite drobne rozwiązania i biblioteczki pozwalające na uzyskanie tych 800kHz ale zawsze przy użyciu pana asemblera. Co gorsze - jak to zwykle w necie bywa - jak ktoś zrobił jakąś biblioteczkę to np działała ona tylko np na jednej czy dwóch częstotliwościach taktowania i próba jej przerobienia dla innych częstotliwości kończyła się co najmniej koszmarem ;) bez zrozumienia podstaw. Sporo tu pomocy można szukać w społeczności Arduinicznej ;) że tak powiem ale właśnie tam przede wszystkim prawie wszystko chodzi na kocich 16MHz ;) nie mniej jednak to zawsze jakiś punkt zaczepienia był ...

W końcu się wkurzyłem i zacząłem sam sobie od podstaw bajt po bajcie , czykl po cyklu, takt po takcie, pisać to w asemblerze (wstawce asemblerowej) ... i tworzyć bibliotekę ale tak jak to ja lubię czyli uniwersalną ... tzn ... taką żeby można było z niej korzystać w całej rozciągłości taktowania procków AVR a przynajmniej z popularnymi częstotliwościami taktowania jakie widzimy chociażby w rozwijanym polu w Eclipse ...

no i powoli się udaje ....

8000000
9600000
10000000
11059200
12000000
14768000
16000000
18432000
20000000
24000000

tyle mam już opanowane ;) ucieszyłem się jak dziecko gdy NAGLE ! .... BUUUUUM ... okazało się że próbuję to puścić na nowym ATB-SHIELD-M128 który lada moment wejdzie do sprzedaży i na PORTG ... a tu ZONK! nic nie działa ;) .... eeeeh wpadłem w pułapkę - otóż niektóre procki AVR mają porty mapowane w obszarze pamięci RAM i o ile z punktu widzenia języka C dla programisty nie stanowi to różnicy to gdy chodzi o wstawki w ASM niestety jest to poważna różnica ... więc znowu główkowanie jak to rozwiązać - ale jak już się zawziąłem to nie popuściłem i działa już na każdym porcie.

Mogę zatem już teraz zapowiedzieć oficjalnie że UNIWERSALNE biblioteki niskopoziomowe do obsługi tego typu komunikacji już są praktycznie gotowe, czekają na wielki START! ... Ale czymże one by były bez opakowania chociaż w kilka funkcji wysoko-poziomowych - tak żeby można je było traktować jak klocki lego do robienia efektów - tak jak w przypadku bibliotek do TFT ze sterownikiem SSD1963 ;)

to dlatego ostatnio pracuję prawie 24h/dobę - ale mam nadzieję, że wkrótce wszyscy się przekonają że warto było poczekać ;) bo będzie można je wziąć w łapkę i się pobawić ile wlezie ;)

PostNapisane: 1 paź 2013, o 20:22 
Użytkownik

No, ale chyba te najniższe partie (czyli wysyłanie 0 albo 1) to sprowadzają się chyba tylko do takiego kodu
//Załóżmy że na PB0 lecą dane

#define data PB0
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Teraz wystarczy jakaś funkcja do wysyłania całego bajtu void sendBajt(uint8_t dane)
No może nie będzie to tak jak piszesz 800kHz, no ale czy warto bawić się w ASM żeby wycisnąć ostanie poty :D w C jest łatwo, a że nie będzie 800kHz tylko mniej. No cóż i tak zależy dużo od kwarca jakim napędzany jest uC

PostNapisane: 1 paź 2013, o 20:28 
Moderator

xamrex napisał(a):
Teraz wystarczy jakaś funkcja do wysyłania całego bajtu void sendBajt(uint8_t dane)

Jak się szybko przekonasz gdy wpadną ci w łapki kiedyś te sterowniki - to co pokazałeś na pewno w ogóle nie zadziała :( niestety ... jest to przykre ale prawdziwe ... rozjadą się tak czasy że nic z tego nie wyjdzie - można zapomnieć o takim sposobie. Później pokażę oczywiście ten mój czysty aczkolwiek wolny sposób w C ...

czy warto wyciskać ostatnie poty pisząc obsługę we wstawkach asm ? hmmmm

mam nadzieję, że wkrótce okaże się że uda mi się łatwo udowodnić że warto ;) ... gra jest warta świeczki

PostNapisane: 1 paź 2013, o 22:35 
Użytkownik

Mirek, Czyli mówisz, że _delay_us(0.7); jest starsznie niedokładne..?
Czyli na Timerach to robisz?

PostNapisane: 2 paź 2013, o 00:36 
Moderator

xamrex napisał(a):
Mirek, Czyli mówisz, że _delay_us(0.7); jest starsznie niedokładne..?
Czyli na Timerach to robisz?

W tym przypadku bardzo niedokładne :( bo tu dopuszczalna odchyłka jak widzisz w PDF to ok 150ns ....

na żadnych timerach ... tzn na początku dla danego kwarca odliczałem ilości taktów poleceniami asm("nop"); a później wprawdzie udawało się je czasem przy większym kwarcu zamieniać na delaye ale najważniejsza była konstrukcja ten nadrzędnej funkcji ... która wysyła już poszczególne bity z całego bajtu ... Nie dało rady zastosować prostej pętli jak np przy programowym SPI ... trzeba było to rozbijać na poszczególne operacje dla każdego bitu aby samo sprawdzanie sprowadzało się do sprawdzania także w asm po kompilacji pojedynczych bitów ... eeeech teraz ciężko mi pisać bo tamtego starego kodu nie mam przy sobie ... ale mniej więcej właśnie tak

PostNapisane: 2 paź 2013, o 00:46 
Użytkownik

Przy okazji tematu inteligentnych diod. Widziałem kiedyś taką taśmę, która co prawda miała zwykłe diody RGB, ale oprócz diod na taśmie były jakieś scalone drivery. Jeden taki układ sterował chyba 2 diodami. Dzięki czemu można było oddzielnie sterować każdą diodą. Taśma, jako całość była czym w rodzaju magistrali, może I2C może SPI, nie wiem, ze zdjęć trudno wywnioskować.
Poszukałem, tego, nawet sprzedawca jest z mojego rejonu:
http://allegro.pl/tmw5z-zestaw-tasma-led-rgb-multikolor-zel-5m-za-st-i3591278506.html

Cena oczywiście jest masakryczna, ale zapewne te scalaczki są dostępne oddzielnie.

PostNapisane: 2 paź 2013, o 01:11 
Moderator

Te scalaczki to np WS2801 albo WS2811 ... niedługo będą dostępne w naszym sklepie internetowym. Pierwszy z nich to SPI (ma dwie linie CLK i DI) a drugi to dokładnie ten sam co siedzi w środku tych magicznych diod czyli ma tylko jedną linię DI bez CLK

PostNapisane: 2 paź 2013, o 10:29 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
No widzisz tu jest problem a może troszkę nieuważnie słuchałeś całego poradnika wideo, chodzi o to że są różne diody LED i mają różne charakterystyki. Więc zaletą tego programu jest to że można dopasować sobie GAMMA do własnych diod. Co z tego że ktoś ci wygeneruje ale z jakim współczynnikiem GAMMA ? .... A jak wygeneruje i będzie źle to co jeszcze raz ? i jeszcze raz z innymi wartościami ? - no owszem można - ale powiedz nie masz gdzieś pod ręką albo u znajomego byle jakiego kompa z Windowsem ? aż nie chce mi się w to wierzyć .... a nie ma na MAC OS X jakichś emulatorów Windowsa ? przecież są ;)

Poradnik obejrzałem bardzo dokładnie i pisząc post miałem pełną świadomość że może to nie działać tak jak będę tego oczekiwał. Po prostu chciałem na szybko sprawdzić to na żywo :)
No ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Napisałem programik pod Mac OS co taką tablicę tworzy :)

PostNapisane: 20 paź 2013, o 17:25 
Użytkownik

Witam kolegów.
Chciałem wypróbować gamma korekcje w ćwiczeniu z niebieskiej książki ale zmagam się z następującym błędem:
Kod:
**** Build of configuration Release for project 05_PWM ****

make all
Building file: ../main.c
Invoking: AVR Compiler
avr-gcc -Wall -Os -fpack-struct -fshort-enums -funsigned-char -funsigned-bitfields -mmcu=atmega32 -DF_CPU=11059200UL -MMD -MP -MF"main.d" -MT"main.d" -c -o"main.o" "../main.c"
../main.c: In function 'main':
../main.c:52:4: warning: implicit declaration of function 'pgm_read_byte' [-Wimplicit-function-declaration]
Finished building: ../main.c

Building target: 05_PWM.elf
Invoking: AVR C Linker
avr-gcc -Wl,-Map,05_PWM.map -mmcu=atmega32 -o"05_PWM.elf"  ./main.o   
collect2: ld returned 1 exit status
make: *** [05_PWM.elf] Błąd 1

**** Build Finished ****

main.c
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

gama.c
język c

gama.h
język c

Listingi programów wklejamy za pomocą syntax=c Pozdrawiam, Anty ;)

PostNapisane: 20 paź 2013, o 17:42 
Moderator

no a gdzie zgubiłeś INKLUDA

#include <avr/pgmspace.h>

w swoim main.c ??? przecież też jest tam potrzebny skoro korzystasz z MAKRA GAMMA() .....

zaglądałeś do tego makra ? przecież jest w nim funkcja z tej biblioteki

PostNapisane: 20 paź 2013, o 17:43 
Użytkownik

Sorki, też coś mi tu nie pasował. Będę się stosował.

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Dodałem tego includa do main.c i ten sam błąd.

PostNapisane: 20 paź 2013, o 17:50 
Moderator

kurnachatka napisał(a):
Dodałem tego includa do main.c i ten sam błąd.

no to albo źle dodałeś albo nie zapisałeś ... pokaż kod main.c po poprawce swojej i dokładnie błąd jeszcze raz bo może jest inny a dla ciebie to po prostu jakiś tam błąd

PostNapisane: 20 paź 2013, o 17:58 
Użytkownik

Dziwne????
Stworzyłem nowy projekt i przekopiowałem na żywca pliki i kompilacja przebiegła bez problemu.
Zdarzyło mi się to już kiedyś przy innym projekcie ciągle wyskakiwał błąd po stworzeniu nowego projektu problem znikał.
Dodam że wykonywałem czyszczenie projektu.

PostNapisane: 20 paź 2013, o 18:47 
Użytkownik

Nie raz trzeba zrobić czyszczenie projektu poleceniem Clean wtedy problemy znikają(o ile faktycznie nie masz gdzieś babola ;) )

PostNapisane: 20 paź 2013, o 19:06 
Użytkownik

MichalXY napisał(a):
Nie raz trzeba zrobić czyszczenie projektu poleceniem Clean wtedy problemy znikają(o ile faktycznie nie masz gdzieś babola ;) )

Czyszczenie wykonywałem. Pliki przeniesione 1 do 1 i działa.
Testowałem to na Eclipse Juno i Indigo.

------------------------ [ Dodano po: 14 minutach ]

W załączeniu wyeksportowany cały projekt który wywala błąd jak by ktoś chciał wyjaśnić tą zagadkę.

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 11 lis 2013, o 17:05 
Użytkownik

Kurde, muszę wypróbować :) nawet nie pomyślałem o tym...

PostNapisane: 11 lis 2013, o 18:15 
Moderator

kila napisał(a):
Kurde, muszę wypróbować :) nawet nie pomyślałem o tym...

Warto warto ;) ... efekt działania gamma to właśnie efekt dla naszych ludzkich oczu ;)

PostNapisane: 1 gru 2013, o 02:25 
Użytkownik

kurnachatka wrzuć wszystko do jednego main i skompiluj, miałem podobny bład do twojego i jest OK

PostNapisane: 5 gru 2013, o 16:04 
Użytkownik

Witam wszystkich :)
Zacząłem zabawę z diodami WS2812, chce je sterować z jednego pina ATTINY13. Wytrawiłem sobie małą płytkę, na której przewidziano miejsce na 9 diodek. Program piszę pod Eclipsem.

język c

taką oto wstawkę asm napisałem, co robię w niej źle? Według założeń powinienem mieć prostokąt 50% wypełnienia, a na oscyloskopie jest około 30-40%, stan niski trwa dłużej. Może Mirek mógłby poratować kawałkiem kodu? :) Ma to być prezent na gwiazdkę :)

PS. pierwszy raz miałem styczność z assemblerem

PostNapisane: 5 gru 2013, o 17:50 
Moderator

makarpi napisał(a):
taką oto wstawkę asm napisałem, co robię w niej źle?

No dobrze ale co ta wstawka ma wg ciebie robić ? wygenerować jakiś przebieg prostokątny o jakimś tam wypełnieniu ? ... no to można byłoby nawet PWM'a użyć - po co pisać wstawkę ?

Zajrzyj do noty - kodowanie polega na dość precyzyjnym zachowaniu czasu wysyłania pojedynczych BITÓW (uwaga bitów) gdzie wcale nie ma równych połówek - to po pierwsze, a po drugie nie może być odstępów pomiędzy BITAMI. Już nie wspomnę o przerwie 50us po zakończeniu sekwencji wysyłania 24 bitów danych

więc jak to się ma do opisu protokołu z noty PDF ? a wziąłeś w ogóle pod uwagę czasy połówek bitów dla stanu 1 i dla stanu 0 ?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1