Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 31 gru 2024, o 16:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Tani ARM
PostNapisane: 27 wrz 2013, o 08:46 
Nowy

Cześć Wam

Potrzebuję jakiegoś taniego mikrokontrolera ARM. Powinien mieć:
- SPI
- I2C
- UART
- PWM

Czy jest jakiś, którey można podobnie programować jak AVR ?

cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Tani ARM
PostNapisane: 27 wrz 2013, o 09:37 
Użytkownik

wszystkie się programuje podobnie :)
zależy co rozumiesz przez programowanie ....
bo język praktycznie ten sam C - inne nazwy rejestrów i takie tam , ale też inna jest to architektura .
programator inny co oczywiste ...

z wymienionych "zalet" przez ciebie -- znajdź taki co co tego nie posiada

Polecam zestawy STM32 Discovery - są tanie i co ważniejsze zawieraja na pokładzie programator STlink
poczytaj u mnie na stronie np o STM32 VL Discovery .

PostNapisane: 27 wrz 2013, o 10:00 
Nowy

Mam na myśli konkretny mikrokontroler, żeby w domu samemu wykonać płytke.

W ARM'ach istniej możliwośc zapisu do rejestru tak jak w AVR, żeby wyprowadzenie portu miały konkretne stany ?
np.:
PORTB = 0x5B;

PostNapisane: 27 wrz 2013, o 11:01 
Użytkownik

chyba w tej chwili najtańszą opcją na ARMy jest dowolna płytka STM32DISCOVERY z wbudowanym programatorem ST-LINK v2, który ma wyprowadzone sygnały programujące interfejsu SWD na goldpiny. Dzięki temu układy, które zbudujesz będziesz mógł sobie programować przez ST-LINKA

Dużą zaleta STMów jest fakt, że w internecie jest już sporo projektów na różnego typu procesory z tej rodziny.
Dodatkowo ceny układów dostępnych w kamami.pl są całkiem przystępne.

zobacz sobie ceny układów z rdzeniem Cortex-M0 z rodziny STM32F030
np STM32030F4P6 (16kB Flash, 4kB RAM, UART, I2C, SPI, ADC, LQFP48), który może być odpowiednikiem atmegi16, a jest tylko za 3,68 brutto,
http://kamami.pl/index.php?ukey=product&productID=207211
albo
STM32F051C8T6 (64kB Flash, 8kB RAM, 2xUART, 2xI2C, 2xSPI, ADC, TSSOP20) za 12,07 brutto.
http://kamami.pl/index.php?ukey=product&productID=189296
A jak spojrzysz w cortex M3 to masz już dużo większy wybór również w przyzwoitych cenach (ethernet, can).

problemem może być raster wyprowadzeń układów, jest mniejszy niż w atmegach 16/32/64/128, przez co bez odpowiedniego doświadczenia w termotransferze możesz mieć trudności w wykonaniu płytki.

ustawianie i kasowanie bitów na portach wyjściowych wygląda podobnie, z tą różnicą, że masz 2 rejestry:
GPIOx->BSRR - 1 na danym bicie powoduje ustawienie wyjścia w stan wysoki (możesz oczywiście podać 0x5B, tylko trzeba pamiętać, że rejestr ma 16 bitów)
GPIOx->BRR - 1 na danym bicie powoduje ustawienie na wyjściu stanu niskiego
no ale możesz oczywiście korzystać z Standard Peripheral Library, np:
GPIO_ResetBits(GPIOB, GPIO_Pin_15);
GPIO_SetBits(GPIOB, GPIO_Pin_15);

PostNapisane: 27 wrz 2013, o 12:05 
Użytkownik

newbieman napisał(a):
Mam na myśli konkretny mikrokontroler, żeby w domu samemu wykonać płytke.

W ARM'ach istniej możliwośc zapisu do rejestru tak jak w AVR, żeby wyprowadzenie portu miały konkretne stany ?
np.:
PORTB = 0x5B;

Ja polecam LPC 1114 :) Cena przystępna, aktualnie 6,57 zł http://www.tme.eu/pl/details/lpc1114fbd ... -arm/nxp/#

Masz 10 bitowy przetwornik analogowo cyfrowy, 2 timery 16 bitow, 2 timery 32 bitowe oraz 1 24 bitowy (SysTick). Możesz je łaczyć niejako kaskadowo, uzyskujesz w ten sposób możliowość zliczania niż na 32 bitach.

Masz takie rejestry:
LPC_GPIOx->DIR - rejestry kierunku
LPC_GPIOx->DATA - rejestry wyjściowe / wejściowe

Przykład mrugania diodą:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

PostNapisane: 27 wrz 2013, o 12:06 
Użytkownik

kolega pewnie mysli ze sobie usbaspa podepnie :)

jak napisałem , najtaniej zakupić discovery ... taniej nie zrobisz bo będziesz musiał kupić JTAGA jakiegoś a tu już masz

--> Wysłane z Sun-JABB v0.33

PostNapisane: 27 wrz 2013, o 13:04 
Użytkownik

Z tego co pamiętam to LPC1114 ma wbudowany uatrowy bootloader, więc jakaś prosta przejściówka na ft232 da radę go zaprogramować. Nie wiem jak jest z innymi armami.

Inna sprawa, to czy pakować się w M0, skoro niedawno wyszedł M0+ również od NXP.

PostNapisane: 27 wrz 2013, o 13:24 
Użytkownik

ajek napisał(a):
Z tego co pamiętam to LPC1114 ma wbudowany uatrowy bootloader, więc jakaś prosta przejściówka na ft232 da radę go zaprogramować. Nie wiem jak jest z innymi armami.

W STMach również jest wbudowany bootloader na uarcie, wymaga to zmiany konfiguracji wejścia BOOT oraz wymuszania resety mikrokontrolera jedną z linii sterujących przepływem np RTS.

PostNapisane: 27 wrz 2013, o 13:26 

Sam polecam FRDM czyli MKL25Z128, na M0+ freescale, prosty procek w CW można wyklikać konfiga ;).
Dodatkowo płytka z prostym programatorem kosztuje ok 55zł, sam procesor gdzieś w okolicach 10zł.
http://pl.farnell.com/freescale-semicon ... dp/2254701
No i w miarę normalne obudowy, sporo gotowych projektów, darmowe narzędzie/środowisko w postaci CooCox takie samo jak do STM.

Płytka jest zgodna z ardunio więc można łatwo zaimplementować shieldy pod ardunio, nawet jak sam zrobisz płytke, to na poziomie prototypu łatwiej zacząć.

PostNapisane: 27 wrz 2013, o 21:25 
Użytkownik

Ja tylko powiem żeby nie nabywać z rdzeniem F0 nie mylić z F0+ bo to już bardzo użyteczna bestia :)

Pozdrawiam

PostNapisane: 29 wrz 2013, o 08:44 
Użytkownik

Potwierdzam LPC1114 ma bootloader uartowy, wiec wystarczy konwersja do 3,3 V, odpowiednio MAX3232 jezeli w kompie jest port RS, FT232R jezeli USB.
LPC1114 ma interfejs SERIAL WIRE DEBUG (SWD), starsi bracia 1114 maja JTAG i SWD. Ja z podgladania rejestrow na "zywo" przy tak malym mikrokontrolerze korzystam naprawde sporadycznie.
Ostatnio testowalem ten cpu do wyswietlania jpeg'ow z karty sd, jak dla mnie rewelacja za taka cene.

PostNapisane: 30 wrz 2013, o 11:27 
Nowy

Ten podany w linku MKL25Z128VLH4 fajne ma komponenty, ale przeszukanie w googlach kursów/informacji po polsku nie wiele dało, dlatego odpada.

Badman: ten kod co podałeś bardzo zrozumiały, prawie jak w AVR :) Chyba wybiore tego LPC1114. A jak odczytać stany pinów portów ?

PostNapisane: 30 wrz 2013, o 11:49 

Do Freescale tj. FRDM MKL25Z128VLH4 będzie na dniach książka kolegi SunRiver w BTC/Kamami więc będzie kogo męczyć ;).
Po za tym mogę poratować kursem który był na roadshow, bo mam wszystkie materiały.
Angielski prosty jak drut, bez zbędnych kolorytów, w parę godzin można opanować całego CW, a potem CooCox gdzie też jest masę dokumentacji, jak również jest pełen suport do debugowania platformy pod CooCoxem, dodatkowo dzięki temu że wsparcie jest na forum (do STM32 też ;)) łatwiej wejść w świat freescale :). Ogólnie to bardzo zacne i tanie jak barszcz procki.

PostNapisane: 30 wrz 2013, o 17:18 
Użytkownik

newbieman napisał(a):
Badman: ten kod co podałeś bardzo zrozumiały, prawie jak w AVR :) Chyba wybiore tego LPC1114. A jak odczytać stany pinów portów ?

Podobnie jak w AVR'ach :)

stan_portu = LPC_GPIO0->DATA

jesli interesuje Cie tylko konkretny pin, lub wybrane piny odczyt robisz z odpowiednia maska.

PostNapisane: 3 paź 2013, o 10:01 
Nowy

Właśnie dotarły do mnie dwa LPC1114. Zabieram sie do tworzenia płytki.
Jak będę miał problemy to się zgłoszę :)

Strefa czasowa: UTC + 1