Ok w wolnych chwilach, których ostatnio mam mało - jednak postaram się pomyśleć o takich założeniach konkursu - ale też moja uwaga:
- oczywiście, że nadsyłane pomysły absolutnie nie muszą ograniczać się do zestawów ATB bo to byłoby straszne ograniczenie dla chętnych. Więc jeśli już będzie to forma wykonania zdecydowanie dowolna.
SunRiver --> nikt cię nie zlinczuje

jak sam widzisz mam zdanie podobne do twojego jeśli chodzi o formę konkursu - natomiast nie chciałbym tu się rozwodzić na temat zalet i wad zestawów ATB bo chyba nie o to chodzi.
Fakt, że miałem już jedno - ale podkreślam tylko jedno takie zgłoszenie racjonalizatorskie żeby porty wyprowadzone były na podwójny rząd godpinów. I być może w jakiejś tam kolejnej ich wersji nawet wezmę to pod uwagę. Z drugiej zaś strony nie uważam (sądząc chociażby po ilości takich zgłoszeń - twoje jest drugim dopiero

... no ale może niektórzy nie pisali) .... ze to jest aż tak mocno potrzebne i przydatne w zestawie uruchomieniowym. I tak rzadko się nawet wykorzystuje wszystkie porty naraz. Podobne zresztą zdanie mam do zestawów, które posiadają na swoim pokładzie cały HEKTAR (takie małe poletko) microswitchów

co to niby można zagospodarować jako klawiaturę matrycową. Niestety taki pomysł to już dla mnie totalna porażka na zestawie tego typu, i gdyby się pojawiły nawet takie wnioski w większej ilości to i tak tego nie zrealizuję - akurat konkretnie tego. Bo zwykle te całe poletko słiczów jest wykorzystane raz na całe życie zestawu, a jak ktoś sobie trenuje na czymś takim klawiaturę to zwykle dostaje kota

bo najczęściej klika te klawisze na zasadzie Lotto - czyli chybił a najczęściej nie trafił

Ja tam wolę zdecydowanie piękną obsługę klawiaturki - ślicznej i to z opisami klawiszy - a wszystko mam na pilocie podczerwieni i dodatkowo zużywam na to tylko jedno wejście procesora

Dlaczego w ATB nie ma podwójnych wyprowadzeń portów ?
1. oszczędność miejsca na PCB
2. bardzo rzadka potrzeba wykorzystywania takich podwójnych wyjść
3. zdublowane wszystkie najważniejsze alternatywne wyjścia na oddzielnych pinach/zworkach
odnośnie pkt.3 .... jeśli ktoś chce się włączyć w I2C, RS232, ICP, SPI to znajdzie dodatkowe piny na ATB do tego celu bez najmniejszego problemu. Owszem gorzej jest jeśli np ktoś chciałby na jedno wejście typu INTx podać kilka sygnałów np z klawiszy albo przez jakieś diody .... ale to wtedy podwójny kołek i tak nie rozwiąże sprawy - więc po co ?
Zapewne jest jeszcze (może nawet sporo innych przypadków gdy przydać by się mogło takie udoskonalenie) ale proszę mi podpowiedzieć chociaż kilka takich potrzeb. Ja nie twierdzę, że ich nie ma - może po prostu nie potrafię ich dostrzec ?
Tymczasem i tak, jeśli chce się coś rozbudować - to często bierze się jakąś jeszcze najlepiej niedużą płyteczkę stykową i na niej można już swobodnie poszerzyć to co trzeba. Ja bym się nawet skłaniał i też to mocno rozważam na jakąś tam przyszłość, żeby wręcz była taka wersja zestawu, która będzie zawierała już na swoim pokładzie taką niedużą płyteczkę stykową - zamiast pól lutowniczych.
ale reasumując - kolega augustyn1 nadał fajne ramy zorganizowania takich konkursów i coś mi świta powoli w głowie. Być może jeszcze inni dorzucą tego typu na razie luźne propozycje.