t0mek napisał(a):
SCHEMAT PODŁĄCZENIA LCD NARYSOWANY W KSIĄŻCE JEST INNY NIŻ KONFIGURACJA BIBLIOTEK GOTOWYCH PROJEKTÓW
Ale tak ma być i zauważ że to się nie zmienia w nowym wydaniu ani nie zmieni w kolejnym. Niestety w kilku miejscach książki przez takie "zabiegi" zmuszam czytelnika do samodzielnego myślenia , szukania po konfiguracji itp ....
Bez tego wiele osób odpaliłoby bibliotekę a później gdy tylko coś nie zadziała od razu byłaby załamka ...
Jak spojrzysz teraz na to wstecz
to sam przyznaj ile dzięki tej walce zdobyłeś praktyki - a ile byś zdobył gdybyś dostał gotowca. Akurat taki "numer" że się tak wyrażę to typowa pułapka jaką stosowałem zawsze na moich kursantów gdy prowadziłem kursy naziemne języka C dla AVR
.... Takie podejście ZAWSZE sprawdzało mi się w 100% i dlatego przeniosłem to do książki ... tu czy chcesz czy nie też się sprawdza. Co najwyżej, niektórym ludziom może to bardzo przeszkadzać ... Ale ich jest niewielu jak dotąd, większość jest zadowolona z takich tortur bo po przerobieniu książki .... sami piszą, że teraz to potrafią już dużo więcej.
A jeśli chodzi o brak połączeń u początkujących i to że piszesz że taki fakt NIE STYKANIA kabelków jest dla nich dużym problemem. Pewnie, że jest - ale sam przyznaj że najgorsze w tym jest takie podejście, gdy początkujący zamiast z uporem maniaka szukać tych NAJPROSTSZYCH błędów doszukuje się ich wszędzie indziej tylko nie w tym co sam zrobił .... Najczęściej wręcz będzie pisał z zacięciem, że przewody już sprawdził i na 100% ma dobrze .... Nie wymyślam teraz sobie tego ot tak .... piszę to na bazie już bardzo dużego doświadczenia właśnie z początkującymi .... I wiesz którzy wygrywają .... ? .... ci którzy jednak uparcie szukają problemu u siebie. Tylko przez internet trudno przecież im ocenić co to znaczy "długo szukać problemu" albo co to znaczy "100 razy sprawdź połączenia - a jeśli będą poprawne to sprawdź jeszcze kolejne 50 razy"
Tyle że jeden na to poświęci godzinę, kilka czy kilkanaście a inny kilka dni ... jeszcze inny się załamie
gdy trwa to za długo - warto zapytać - po to jest net i forum ... ale wtedy jeśli ktoś podpowiada że kod jest poprawny no to wybacz, nie można nadal doszukiwać się błędu wszędzie indziej tylko nie u siebie .... twierdząc np że AVR Studio mi działa a w Eclipse nie .... Bo tak się składa że to ten sam kompilator .... tyle że znowu początkujący o tym nie wie ... ale jak mówię - no musi czasem gdzieś tego błędu się doszukiwać ...
I nie traktuj proszę w razie czego moich odpowiedzi jako zaczepnych czy uszczypliwych .... Bo to jest tak jak pisał wyżej kolega rezasurmar, dokładnie tak jest.
www.youtube.com/mirekk36 ]