Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 6 sty 2025, o 04:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 wrz 2013, o 19:26 
Użytkownik

Witam!

Mam problem z wgraniem gotowych programów dołączonych na DVD na zakupiony zestaw startowy ATB, pierwsze 3 programuje i jest ok, programy zaczynając od 4 LCD już nie. Wszystko się niby kompiluje i nie ma błędów podczas wgrywania za pomocą usbasp i nic, nawet na początku w kodzie jest ustawianie portu pc7 na podświetlenie i to nawet nie działa, nie mówiąc o jakiś napisach, nic. Pisałem juz http://forum.atnel.pl/topic4271.html przeinstalowałem eclipse i wszystko co mi przychodziło do głowy i nic. Jeżeli udaje się wgrać prosty program obsługujący to zakładam że procesor jak i programator działa. W czym może być problem?? zasilam z programatora, przepinałem na usb i to samo. Może ktoś miał taki problem, i to jakaś pierdoła, a ja siedzę 3 dzień... byłbym wdzięczny za pomoc.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 wrz 2013, o 19:36 
Użytkownik

Zakładam,że łączysz nie na podstawie np. schematów z książki , tylko na podstawie plików nagłówkowych wprowadzonych programów (...h). Akurat w LCD Mirek zrobił celowo psikusa. I tak ciesz się że poszły Ci te pierwsze programy. Tzn. że hardware, Eclipse i Mkvcalcurator jest chyba w porządku. Nie martw się, wszystko będzie ok.

Ostatnio edytowano 25 wrz 2013, o 19:41 przez mg101, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 25 wrz 2013, o 19:40 
Użytkownik

Sprawdzałem, niby dobrze, mało tego na jednym pinie jest zasilanie podświetlenia który ustawia się w stan wysoki, i to nie działa też więc gdybym reszte pomylił to to by wstało przynajmniej :/

PostNapisane: 25 wrz 2013, o 19:47 
Użytkownik

Nie wiem jak jest w ATB1.04. W moim ATB 1.02 pin podświetlenia LCD nazywa się LCD_LED. Na stałe podłączyłem go z pinem +5V. Wtedy przynajmniej LCD się zaświeci.

Co to za rozdwojenie jaźni ?? Poprawiłem :) - SunRiver

PostNapisane: 25 wrz 2013, o 19:51 
Użytkownik

Masz oczywiście podłączony odpowiedni port (zgodny z deklaracjami w pliku lcd44780.h) do pinów wyświetlacza LCD? Podłącz na pin podświetlenia bezpośrednio +5V.

PostNapisane: 25 wrz 2013, o 19:56 
Moderator

t0mek napisał(a):
mało tego na jednym pinie jest zasilanie podświetlenia który ustawia się w stan wysoki,

podłącz ten pin przewodem do VCC i musi zapalić się podświetlenie LCD

PostNapisane: 25 wrz 2013, o 20:04 
Użytkownik

podświetlanie robiłem na stałe i podświetla ale mimo to nic więcej, może powiązane to jest z zew. bibliotekami, bo pisałem programy na osbsługe portów czy przerwać zew. i wszystko chodziło..

PostNapisane: 25 wrz 2013, o 20:10 
Moderator

t0mek napisał(a):
może powiązane to jest z zew. bibliotekami, bo pisałem programy na osbsługe portów czy przerwać zew. i wszystko chodziło

zamiast kombinować pokaż fragment kodu z pliku hd44780.h gdzie zdefiniowałeś piny procka podłączone do LCD

PostNapisane: 25 wrz 2013, o 20:22 
Użytkownik

doszedłem, narobiłem rabanu a tu tasiemka łączeniowa uszkodzona, przepraszam za zamieszanie.. zasugerowałem się warningami z eclipse i szukałem problemu w oprogramowaniu..

Ostatnio edytowano 25 wrz 2013, o 20:33 przez t0mek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 25 wrz 2013, o 20:31 
Użytkownik

To pokaż jak podłączyłeś wyświetlacz na płytce.

PostNapisane: 25 wrz 2013, o 20:47 
Użytkownik

podłączone mam:
D7 - PA6
D6 - PA5
D5 - PA4
D4 - PA3
E - PA2
RW - PA1
RS - PA0

Jak sie nie machnąłem to tak mam zrobione :)

PostNapisane: 25 wrz 2013, o 20:48 
Moderator

t0mek napisał(a):
podłączone mam:
D7 - PA6
D6 - PA5
D5 - PA4
D4 - PA3
E - PA2
RW - PA1
RS - PA0

Jak sie nie machnąłem to tak mam zrobione :)

No przepraszam ale strasznie ciężki przypadek z kolegi ;) tak to my się nie dogadamy ... ja mówię że pokaż fragment kodu a ty mi tu sobie opisówkę robisz ;) daj spokój

chcesz żeby ci pomóc ? to postaraj się rzeczowo odpowiadać na pytania ok ?

PostNapisane: 25 wrz 2013, o 21:03 
Użytkownik

mirekk36, moja ostatnia odpowiedź była skierowana do Ryszard56, zapytał żeby mu pokazać jak podłączyłem na płytce, to opisałem. Udało mi się uruchomić (co napisałem) dlatego wywnioskowałem, że przesyłanie kodu było już zbędne. Gdybym dalej miał problem to bym podesłał. Next time postaram się odpowiadać jasno i precyzyjnie na zadane przez Ciebie pytania, ale dzięki za takie uwagi, jestem początkujący więc każda rada jest dobra i usprawni nam "współprace"

PostNapisane: 25 wrz 2013, o 22:04 
Użytkownik

t0mek napisał(a):
mirekk36, moja ostatnia odpowiedź itd.
t0mek
Czyli gra muzyka i LCD lata?
Jeżeli tak to najważniejsze i nie przejmuj się niektórymi uwagami. Dalej korzystaj z forum!

PostNapisane: 25 wrz 2013, o 22:15 

mg101 napisał(a):
nie przejmuj się niektórymi uwagami. Dalej korzystaj z forum!

No właśnie powinien się przejąć, bo połowa sukcesu to właściwie zadane pytanie ;).
Czyli schemat, definicje połączeń itd.

PostNapisane: 25 wrz 2013, o 22:30 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
mg101 napisał(a):
nie przejmuj się niektórymi uwagami. Dalej korzystaj z forum!

No właśnie powinien się przejąć, bo połowa sukcesu to właściwie zadane pytanie ;).
Czyli schemat, definicje połączeń itd.
Święte słowa. Chodzi mi tylko o, to żeby "Nowy" (każdy z nas był kiedyś "Nowym" w przedszkolu, szkole, pracy czy na forum) za bardzo się nie przestraszył. Bo wszyscy na forum , z Mirkiem na czele, to ludzie życzliwi i łagodni.

PostNapisane: 26 wrz 2013, o 07:25 
Użytkownik

mg101 napisał(a):
t0mek napisał(a):
mirekk36, moja ostatnia odpowiedź itd.
t0mek
Czyli gra muzyka i LCD lata?
Jeżeli tak to najważniejsze i nie przejmuj się niektórymi uwagami. Dalej korzystaj z forum!

Wszystko gra, tak jak pisałem sugerowałem się warningami z eclipse, a tu nowa tasiemka uszkodzona... te elementy które łączyłem pojedyńczymi chodziło, a to połączyłem gotowymi tasiemkami. Dużo kiedyś pomagalem na innych forach (troche inna dziedzina) i każdy pisał że wszystko polączył dobrze a okazywało się po parodniowej walce że jednak kabelek urwany.. teraz sam się złapałem na to. Dla początkującego to spory problem, kiedy nie potrafi nawet wstępnie oszacować gdzie lezy błąd. Ja siedziałem dwa dni i naprawde się już zniechęciłem przez taką "pierdole". Początkowo zasugerowałem się shematami z książki, straciłem troche czasu, później znalezłem błąd, zadowolony podłączam prawidłowo, a tu dalej nie działa.. i tu informacja dla nowych kolegów SCHEMAT PODŁĄCZENIA LCD NARYSOWANY W KSIĄŻCE JEST INNY NIŻ KONFIGURACJA BIBLIOTEK GOTOWYCH PROJEKTÓW Z DVD, podlaczenie opisane w tym poście wcześniej. Myśle że dużo osób uczy się jak ja metodą prób i blędów na gotowych programach i złapie się na tym, ale tu znajdzie odpowiedź :)

PostNapisane: 26 wrz 2013, o 08:05 
Moderator

t0mek napisał(a):
SCHEMAT PODŁĄCZENIA LCD NARYSOWANY W KSIĄŻCE JEST INNY NIŻ KONFIGURACJA BIBLIOTEK GOTOWYCH PROJEKTÓW

Ale tak ma być i zauważ że to się nie zmienia w nowym wydaniu ani nie zmieni w kolejnym. Niestety w kilku miejscach książki przez takie "zabiegi" zmuszam czytelnika do samodzielnego myślenia , szukania po konfiguracji itp ....

Bez tego wiele osób odpaliłoby bibliotekę a później gdy tylko coś nie zadziała od razu byłaby załamka ...

Jak spojrzysz teraz na to wstecz ;) to sam przyznaj ile dzięki tej walce zdobyłeś praktyki - a ile byś zdobył gdybyś dostał gotowca. Akurat taki "numer" że się tak wyrażę to typowa pułapka jaką stosowałem zawsze na moich kursantów gdy prowadziłem kursy naziemne języka C dla AVR ;) .... Takie podejście ZAWSZE sprawdzało mi się w 100% i dlatego przeniosłem to do książki ... tu czy chcesz czy nie też się sprawdza. Co najwyżej, niektórym ludziom może to bardzo przeszkadzać ... Ale ich jest niewielu jak dotąd, większość jest zadowolona z takich tortur bo po przerobieniu książki .... sami piszą, że teraz to potrafią już dużo więcej.

A jeśli chodzi o brak połączeń u początkujących i to że piszesz że taki fakt NIE STYKANIA kabelków jest dla nich dużym problemem. Pewnie, że jest - ale sam przyznaj że najgorsze w tym jest takie podejście, gdy początkujący zamiast z uporem maniaka szukać tych NAJPROSTSZYCH błędów doszukuje się ich wszędzie indziej tylko nie w tym co sam zrobił .... Najczęściej wręcz będzie pisał z zacięciem, że przewody już sprawdził i na 100% ma dobrze .... Nie wymyślam teraz sobie tego ot tak .... piszę to na bazie już bardzo dużego doświadczenia właśnie z początkującymi .... I wiesz którzy wygrywają .... ? .... ci którzy jednak uparcie szukają problemu u siebie. Tylko przez internet trudno przecież im ocenić co to znaczy "długo szukać problemu" albo co to znaczy "100 razy sprawdź połączenia - a jeśli będą poprawne to sprawdź jeszcze kolejne 50 razy"

Tyle że jeden na to poświęci godzinę, kilka czy kilkanaście a inny kilka dni ... jeszcze inny się załamie

gdy trwa to za długo - warto zapytać - po to jest net i forum ... ale wtedy jeśli ktoś podpowiada że kod jest poprawny no to wybacz, nie można nadal doszukiwać się błędu wszędzie indziej tylko nie u siebie .... twierdząc np że AVR Studio mi działa a w Eclipse nie .... Bo tak się składa że to ten sam kompilator .... tyle że znowu początkujący o tym nie wie ... ale jak mówię - no musi czasem gdzieś tego błędu się doszukiwać ...

I nie traktuj proszę w razie czego moich odpowiedzi jako zaczepnych czy uszczypliwych .... Bo to jest tak jak pisał wyżej kolega rezasurmar, dokładnie tak jest.

PostNapisane: 26 wrz 2013, o 10:34 
Użytkownik

Rozumiem o co chodzi i wiem jak trudno czasem pomóc na odległość... także wszystko jest ok :)

Strefa czasowa: UTC + 1