Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA w 2025? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 23 maja 2025, o 14:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
    PostNapisane: 18 wrz 2013, o 09:35 

Ech szkoda że Mirek się wizfi nie interesuje ;).

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 18 wrz 2013, o 09:42 
    Moderator

rezasurmar napisał(a):
    Ech szkoda że Mirek się wizfi nie interesuje ;).

a co to jest WizFi - napisz mi proszę w kilku krótkich zdaniach ok ? sorki, że tak pytam zamiast zagoglować - ale widzę po forum, że ty z tym walczysz - więc pewnie szybciej i sprawniej udzielić mógłbyś mi podpowiedzi - jeśli mogę prosić. 2-3 zdania.

PostNapisane: 18 wrz 2013, o 10:45 
    Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Na lamach EP ładnie opisane
    http://ep.com.pl/files/9832.pdf

WizFi to modul WIFI firmy Wiznet czyli wifi b/g/n z interfejsem uart
    tu moduly:
    http://www.tme.eu/pl/katalog/?idp=1&search=wizfi&cleanParameters=1

i datasheet dla WizFi210
    http://www.tme.eu/pl/Document/f0c5c85870371b8f81bdfb2207ea5c3c/WizFi210_DS_V120E.pdf

PostNapisane: 18 wrz 2013, o 10:59 
    Moderator

OdeOn napisał(a):
    Na lamach EP ładnie opisane
    http://ep.com.pl/files/9832.pdf

WizFi to modul WIFI firmy Wiznet czyli wifi b/g/n z interfejsem uart
    tu moduly:
    http://www.tme.eu/pl/katalog/?idp=1&search=wizfi&cleanParameters=1

i datasheet dla WizFi210
    http://www.tme.eu/pl/Document/f0c5c85870371b8f81bdfb2207ea5c3c/WizFi210_DS_V120E.pdf

Bardzo uprzejmie dziękuję za takie kompendium, o to mi chodziło ....

PostNapisane: 18 wrz 2013, o 11:19 

No i nie zdążyłem ;).

Ogólnie TO bardzo fajne moduliki, wersja 220 ma UART/i2c/SPI/Jtag, sporo konfigurowalnych GPIO, możliwość pracy na baterii od razu z jej pomiarem, jakieś kanały PWM są nawet, ADC, można zasilać coś sobie po 1.8V
    Moduły są na 3.3V, nie są niestety 5V tolerant, trzeba stosować konwentery napięć, np. słynny już 74LVC125.
    Są wersje z małą antentką/gniazdem, oraz wyprowadzony jest pin na złączu.
    Dodatkowo mogą pracować jako prosty APek, mają naprawdę masę możliwości.
    Cena nie jest może najniższa, ale moduły są zacne.

No i to co lubisz Mirku najbardziej, konfigurowane po komendach AT :)

PostNapisane: 18 wrz 2013, o 15:10 
    Moderator

rezasurmar napisał(a):
    No i to co lubisz Mirku najbardziej, konfigurowane po komendach AT

taaak ;) może być fajne

jak znajdę kiedyś czas to pewnie pobawię się

PostNapisane: 18 wrz 2013, o 17:50 

No tylko uwaga jedna, nie znalazłem ich po za TME ;), pewnie mi tu Sun zaraz poda tysiąc sklepów gdzie jeszcze są ;).
    Mam zamawiać jutro ok 35szt :).
    Pod koniec września mają mieć w TME 80szt :).

Jak by co to bibliotekę do altiuma już mam ;), (do orzełka nie planuje ;)).

PostNapisane: 19 wrz 2013, o 15:00 

Cały dzień poszukiwań, przekopywania pdfów i wreszcie uwaliłem taką paskude ;)

W pliku pdfik ;),

Nie wiem, czy nie dorzucić jeszcze jakiegoś scalaczka do konwersji dla SPI/i2c by było tak przyszłościowo, na razie bym go nie lutował, ale płytka by już była.
    Nie wiem, może lepiej było zrobić na 74LVC125?, albo najlepiej na układach posiadajacych ESD

http://pl.farnell.com/maxim-integrated- ... dp/1379711
    http://pl.farnell.com/jsp/search/browse.jsp?N=203061+610085249+610114423+723&No=0&getResults=true&appliedparametrics=true&locale=pl_PL&divisionLocale=pl_PL&catalogId=&skipManufacturer=false&skipParametricAttributeId=&prevNValues=203061&mm=1001353||,&filtersHidden=false&appliedHidden=false&autoApply=false&originalQueryURL=%2Fjsp%2Fsearch%2Fbrowse.jsp%3FN%3D203061%26No%3D0%26getResults%3Dtrue%26appliedparametrics%3Dtrue%26locale%3Dpl_PL%26divisionLocale%3Dpl_PL%26catalogId%3D%26skipManufacturer%3Dfalse%26skipParametricAttributeId%3D%26prevNValues%3D203061

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 20 wrz 2013, o 10:29 
    Moderator

A dlaczego niektóre scalaki (buforki) masz zasilane 3,3V a inne VCC ? ile to jest VCC ?

PostNapisane: 20 wrz 2013, o 10:41 

Z prostej przyczyny Te co mają 3.3V są podpięte wyjściami do modułu wizfi, a te co mają Vcc czyli 5V to mają podpięte wejścia.
    Dlatego użyłem układów z shmithem, dlatego nie jestem tak w 100% przekonany czy to na pewno się sprawdzi i czy nie lepiej było by wrzucić, droższy układ, ale pewniejszy z serii MAX3378

Te SN74LVC1G17 są 5V tolerant, no ale dodatkowo muszę dorzucić jakieś diody ESD tak na wszelki wypadek, dając MAX3378 oraz jeszcze jakiegoś podwójnego nie musiał bym się już ESD przejmować.

PostNapisane: 23 wrz 2013, o 10:16 

"końcowa" wersja mojego modułu WizFi220, Tylko schemat.

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 23 wrz 2013, o 10:35 

Takie pytanie laika w tym temacie, masz tam rx i tx wyprowadzone z modułu wizfi przez max3373 i podobnie etykiety RX i TX - czy tak ma byc? to jak właściwie moduł poprzez uart będzie sie komunikował z otoczeniem? Nie miało to być rx z modułu do TX na zewnatrz i tx z modułu do RX na zewnątrz?
    dodatkowo Reset już w opcji nie uwzględniłeś.

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Cofam pytanie, jest ok. Po prostu zmylił mnie sposób narysowania biblioteki maxa3373 - jakos przyzwyczajony jestem ze na wprost sa odpowiednie porty I/O :) Lubię uporządkowanie - po jednej stronie wszystko z 3,3V, a po drugiej wszystko z 5V .

Ostatnio edytowano 23 wrz 2013, o 10:40 przez wojtek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 23 wrz 2013, o 10:40 

W sumie dlatego są małe i duże litery, nie gryzie się to, a nie chciałem za bardzo mieszać z nazewnictwem. Co do Resetu nie wiem czy w ogóle jest potrzebny, opcja będzie chyba tylko w przypadku jeżeli MAXów by nie było bo nie wiem, czy uda mi się zgrabnie zmieścić wszystko na płytce.
    W dokumencie design guide zalecana jest masa pod modułem wizfi na całym obszarze, a dorzucanie iluś tam padów nie jest zbyt dobrym pomysłem ;).

PostNapisane: 23 wrz 2013, o 10:42 

ale zobacz biblioteka max3378 jest o wiele czytelniejsza niz max3373
    Wiem ze to jest odzwierciedlenie obudowy ale ja bym pewnie narysował w stylu max3378 - oczywiscie to nie jest żaden zarzut :)

PostNapisane: 23 wrz 2013, o 10:51 

Co masz na myśli?, mówisz o symbolach? układów?

Jeżeli chodzi o symbole, chciałem by odzwierciedlały połączenia jak w PCB, by łatwiej by było ogarnąć to jak leci potem po ścieżkach.

PostNapisane: 23 wrz 2013, o 10:56 

rezasurmar napisał(a):
    Co masz na myśli?, mówisz o symbolach? układów?

Tak, wiem że chciałeś odzwierciedlić pcb, ale pierwsze moje wrażenie było właśnie takie jak opisałem, że jest błąd (ot przyzwyczajenie takie :) ).

PostNapisane: 23 wrz 2013, o 11:04 

Hehe, no też wydaje mi się, że można by czytelniej, ale to ma być w sumie czytelne tylko dla mnie ;).
    Jak zaprojektuje PCB i będzie czas to będzie i kosmetyka ;).

PostNapisane: 4 paź 2013, o 11:09 

Tocząc walkę dalszą z modułem wizfi220, wychodzi na to że w zasadzie procesor jest w ogóle niepotrzebny.

Wystarczy postawić apka (za pierwszym razem na domyślnych ustawieniach modułu)
    Czyli Essid = WizFiAP
    bez szyfrowania
    adres wizfi to no jaki przydzieli dhcp, bo domyślnie łączy się po dhcp.
    W sumie wszystko jest w dokumentacji dosyć ładnie opisane, chwilowo to tyle, nie wiem czy ktoś to w ogóle będzie czytać ;) i czy jest sens się produkować ;).

Jeszcze taka dygresja na koniec, po AT+F (defaultowe ustawienia) trzeba je zapisać do pamięci (dziwne) bo inaczej po restartcie dostaniemy ostatnio zapisany konfig.
    Zapisujemy przez AT+W0 lub W1 bo można mieć dwa konfigi, sprawdzamy przez AT+V, dostaniemy dwa konfigi oraz informacje który z nich jest ładowany domyślnie.

PostNapisane: 4 paź 2013, o 11:32 

rezasurmar napisał(a):
    nie wiem czy ktoś to w ogóle będzie czytać ;) i czy jest sens się produkować ;).

Produkuj sie ;) - moze sie kiedys przydac

PostNapisane: 4 paź 2013, o 12:15 

No to jak tak to jedziemy dalej.

W sumie po skonfigurowaniu APka zgodnie z domyślnymi wartościami jak w instrukcji, wizfi łączy nam się po uruchomieniu automatycznie ;)

PostNapisane: 7 paź 2013, o 14:03 

Hmm co by tu, a no tak

AT+WRXPS=0 czyli wyłączamy Power Save Mode

AT+PSPOLLINTRL=1000 ( u mnie chodził moduł od piątku do niedzieli bez rozłączenia )

Następnie jeżeli chcemy by nam się moduł łączył po włączeniu zasilania po pierwsze z APkiem, po drugie z jakimś serwerem nasłuchującym na wybranym porcie to:

AT+NSET=......tu konfig sieci, czyli IP,maska, brama naszego modułu wizfi
    AT+WPAPSK=ESSID,KEY(w ascii)
    I teraz Clue naszego łączenia automatycznego po włączeniu modułu
    AT+WAUTO=Tryb, ESSID

następnie nasz adres z którym się ma łączyć wizfi, czyli tam gdzie działa nasz serwer nasłuchujący na porcie np. 8011

AT+NAUTO=tryb,protokół,IP,port // gdzie tryb to 0 dla client 1 dla serwer, zresztą nota w łapki i czytać.

następnie musimy zapisać sobie ustawienia w pamięci
    czyli
    AT&W0 (dla pierwszej konfiguracji, standardowo ustawionej jako domyślna)
    sprawdzić możemy
    AT&V wyświetli nam konfiguracja 0 i 1, oraz która jest domyślna

no i tyle w sumie,
    Po restarcie modułu powinien nam się połączyć automatycznie z APkiem oraz serwerem na wybranym porcie

Informacje dostajemy na GPIO31 czy jest w trybie Data mode dla stanu niskiego, oraz GPIO28 czyli dla połączenia z samym APkiem stan niski gdy połączony.
    To tyle.

PostNapisane: 4 lis 2013, o 12:16 

Ogólnie zainteresowanie tematem widzę marne ;), ale dla ciekawskich powiem, że sam Moduł pozwala po wstępnym skonfigurowaniu na działanie jako przeźroczysty, o czym już chyba wspominałem.
    Dodatkowo możemy skonfigurować reconnect, czyli nawet jak utracimy połączenie z sewerem to można ustawić co jaki czas będziemy się automatycznie łączyć ponownie.
    W dodatku ustawiając odpowiednie opcje power save itp bzdety w wizfi możemy np. co 1minutę łączyć się wysyłać coś jakiś pakiet danych, rozłączać się i tak w kółko, całkowicie bez użycia procesora za pomocą samego modułu wizfi :D.

PostNapisane: 28 lis 2013, o 07:55 
    Użytkownik

Cytuj:
    Ogólnie zainteresowanie tematem widzę marne ;), ale dla ciekawskich powiem

Trochę wyświetleń ma :).
    Temat mocno mnie zainteresował. Podoba mi się jak w nowe posty zawierają nowe przemyślenia.
    Swego czasu opracowałem całą obsługę nRF24L01, łącznie ze strumieniami. Kosztowało mnie to trochę czasu...
    Pomyślałem sobie, że może Mirek opracowałby jakiś sposób pobierania kompletnych bibliotek dla forumowiczów.
    W tym momencie Wiznet nie jest mi potrzebny, ale jutro może być inaczej. Pobieramy sobie bibliotekę i 2 tygodnie nieprzespanych nocy mniej.

PostNapisane: 28 lis 2013, o 08:17 

Sam jestem za chudy w kapeluszu na bibliotekę do wizfi ;). Mnie wystarczyło, że raz wysłana konfiguracja do modułu wizfi, nawet za pomocą Megi i komend AT jest zapamiętywana i potem już sam moduł wizfi odpowiada za połączenie.
    Teraz mam w drodze kolejny projekt, gdzie potrzeba będzie właśnie dowolnie konfigurować moduł wizfi z zewnątrz :).

PostNapisane: 28 lis 2013, o 08:49 
    Użytkownik

Kolego rezasurmar chudzi w kapeluszach to my wszyscy jesteśmy. Przeglądając sobie starsze wypowiedzi Mirka na elektrodzie zauważyłem, że zaczynał od prostych pytań. Teraz ma taaaaaaakie doświadczenie i wiedzę bo nie patrzył na chudość kapelusza tylko obrał cel i płynął na niego. Jestem pewny, że jak się zaweźmiesz to opracujesz tą bibliotekę (oczywiście jeśli jest Ci potrzebna).
    Pozdrawiam i życzę powodzenia.

PostNapisane: 28 lis 2013, o 09:00 

No w sumie to się łączy z opanowaniem parsowania komend AT, czyli zielona książka w której w sumie wszystko co potrzebne jest. Tylko kwestia zrozumienia tego :lol:

Wiesz ja jestem zwolennikiem prostych rozwiązań, skoro moduł wizfi po połączeniu z serwerem/klientem ma możliwość przełączenia trybu pracy DANE/KOMENDY to nie wiem czy jest sens wyważać otwarte drzwi i rzeźbić całą obsługę na Atmedze, bo i tak przecież łączysz się z PCtem, prościej na niego zrobić jakąś prostą aplikację do konfiguracji (chociaż też jeszcze nie wiem jak :lol:).
    Chyba, że potrzebujemy całkowicie niezależne urządzenie wtedy można się pokusić o konfiguracje. W sumie to jest proste bo można zmieniać wartości klawiaturą czy co nam tam pasuje i wysyłać je po prostu po UARCIe do Wizfi.
    Ten moduł jest może drogi, ale bardzo wdzięczny i ma ogrom opcji.
    Może coś Mirek dopisze do tematu jak zasiądzie nad nimi, bo wiem, że kupił ostatnio :D.

PostNapisane: 28 lis 2013, o 09:55 
    Moderator

rezasurmar napisał(a):
    Ten moduł jest może drogi, ale bardzo wdzięczny i ma ogrom opcji

Ten moduł jest TANI ... oj tani - jak na jego możliwości i na oszczędności czasu jakie za sobą niesie korzystanie z niego

rezasurmar napisał(a):
    Może coś Mirek dopisze do tematu jak zasiądzie nad nimi

Na pewno, no tylko troszkę czasu potrwa zanim się za niego wezmę ;)

PostNapisane: 28 lis 2013, o 10:27 

No wiesz dla mnie też jest tani. Bo możliwości ma ogromne. Są też inni producenci microchip robi też podobne ale się nimi nie bawiłem.

Strefa czasowa: UTC + 1