No programowy PWM nie zawsze może być wydolny - tzn może czasem spowalniać za mocno wszystkie procesy - więc to zależy ...
obsługę podczerwieni można zrobić inaczej, niekoniecznie na ICP (timer1) no ale tak czy inaczej na pewno trzeba hmm tzn warto użyć jakiegoś timera sprzętowego i wejścia INTx do tego, ale u ciebie z tego co mówisz jest z nimi już krucho ...
dlatego jeśli masz spory zapas czasu w programie głównym to sprawdź czy dwa PWMy da radę zrobić programowo i nie będzie to kolidować - często da radę ... no ale wiadomo - wszystko trzeba sobie przetestować.
Ja np gdy robię projekty to Timer1 zostawiam jako NAJWYŻSZE dobro (jak złote runo) na sam koniec - zwykle przeznaczając go właśnie na obsługę podczerwieni i wszystko inne temu podporządkowuję tzn staram się ... I też często gdy akurat mam potrzebę PWMów to próbuję pojechać na programowych ... zwykle okazuje się że daje radę i to nawet na 9-bitowych
ale czasem i mniejsze bywają potrzebne
gdy zaś jest za mało timerów (trzech timerów) to wtedy rozglądam się za prockiem posiadającym ze 4 sztuki timerków.
www.youtube.com/mirekk36 ]