Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 9 sty 2025, o 23:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 wrz 2013, o 09:45 
Użytkownik

możesz podać link do konkretnego produktu ze sklepu z cenna który uważasz za "naprawdę tani"
bo może nie o tym samym piszemy
ja znalazłem 4 produkty
ceny zaczynają się od 300 zł w górę naprawdę "tanio"

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 wrz 2013, o 10:00 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Dzwoni gość do salonu samochodowego i pyta sprzedawcę : Ile kosztuje samochód?
Drugi żarcik rysunkowy znanego rysownika :
Obrazek
Drogi/tani pojęcie względne. Troszkę luzu proponuję.

Nie zaśmiecamy takimi obrazkami forum ATNEL - Różowy J.

PostNapisane: 3 wrz 2013, o 10:13 

DominikN, powiedz mi co to dzisiaj jest 300zł? średnio stawka za rozwożenie ulotek to 10zł za godzinę, przysłowiowe skoszenie trawnika cioci 50zł, nawet się idzie dogadać w rodzinie, sprzątanie, mycie okien itd.

Chcesz tanio, poskładaj sam, ale to będzie taniość pozorna, bo potem nie wiesz, czy ty coś nie schrzaniłeś na płytce, a może kabelek ci przerywa, a może coś źle polutowane?.
Sam przez to przechodziłem wiele razy, w sumie gdyby nie Mirek, to dalej by moje stykówki i poskładany na kolanie zestaw z Atmegą 128 zbierał by kurz. Bo właśnie było tanio, ale co z tego jak wiecznie coś nie działało.
Zresztą co za problem, polutować na uniwersalnej płytce Atmegę8(8) w/g przepisu z książki Pawła Borkowskiego. W sumie za 50zł to możesz nawet poskładać wersję z LCD, jedna UM-08 to kosztuje w okolicach kilku zł. Do tego Mega, wyświetlacze nawet 4x16 bywają po 12zł. na osobnej płyteczce robisz sobie programator pod LPT i za przysłowiowe 50dych masz cały zestaw.
I to jest tanio ;) w/g ciebie?.
Sam musiałem nieźle się nagimastykować by wyrwać z budżetu domowego kasę na 3x ATB-GLS + części (dwie mam służbowe ich nie liczę).
Niestety moje hobby nie przynosi zysków, a wręcz generuje koszty i to spore. No ale życie jest sztuką wyboru, albo imprezy/wakacje/ciuchy/kino/teatr (niepotrzebne skreślić), albo hobby.

PS. Jęczeć, że coś jest drogie to każdy potrafi, ale zabrać się do roboty, za przeproszeniem to nie każdy już potrafi.

PostNapisane: 3 wrz 2013, o 10:17 
Użytkownik

No wlasnie. Zdzierstwo. Za jedna plytke 300PLN!. Przeciez za ta kase mozna kupic.... palete cegiel.

PS. Kolegom zabraklo slowa "relatywnie" przed "tanio". Przeciez nie porownuja ceny ATB do cegiel.

PostNapisane: 3 wrz 2013, o 10:27 
Użytkownik

Podejrzewam, że mówimy o tym samym czyli http://sklep.atnel.pl/pl/p/Pakiet-LIBRA/2

Tylko różnica (jak pisze perlon) jest w postrzeganiu przez nas słowa TANI .. zreszą rezasurmar już Ci to wytłumaczył - dzięki kolego - nie musze pisac tego samego :) Ale ... nie chcesz Nas słuchać to "oszczędzaj" i kup TANI zestaw... a dobry kupisz sobie jak już będziesz wiedział co jest tanie :)

PostNapisane: 3 wrz 2013, o 10:32 

charsz napisał(a):
PS. Kolegom zabraklo slowa "relatywnie" przed "tanio". Przeciez nie porownuja ceny ATB do cegiel.

Nie nie zabrakło, po powtarzam jeszcze raz, wolę dać "swojemu" zarobić, a nie kupować u chińczyka, oczywiście jak tylko jest taka możliwość. Bo ani supportu ani pomocy jaka jest w "cenie" ATB, nie ma żaden zestaw.

PostNapisane: 3 wrz 2013, o 10:39 
Użytkownik

Obrazek

My chcemy Ci pomóc ... bazując na naszym doświadczeniu ... czytałeś może to DominikN? http://mirekk36.blogspot.com/2011/05/ze ... zesci.html

Dobra, żarty się skończyły.
Albo będziecie się stosować do tego http://forum.atnel.pl/topic44.html albo będę kasował obrazki bez ostrzeżenia. Ileż można pisać...

A Tobie NIEBO załatwię osobny kociołek w piekle... Różowy J.

PostNapisane: 3 wrz 2013, o 11:07 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Nie nie zabrakło, po powtarzam jeszcze raz, wolę dać "swojemu" zarobić, a nie kupować u chińczyka, oczywiście jak tylko jest taka możliwość. Bo ani supportu ani pomocy jaka jest w "cenie" ATB, nie ma żaden zestaw.

coś za coś dla mnie jest znacząca róznic +- 50

rezasurmar napisał(a):
DominikN, powiedz mi co to dzisiaj jest 300zł? średnio stawka za rozwożenie ulotek to 10zł za godzinę, przysłowiowe skoszenie trawnika cioci 50zł, nawet się idzie dogadać w rodzinie, sprzątanie, mycie okien itd.

Chcesz tanio, poskładaj sam, ale to będzie taniość pozorna, bo potem nie wiesz, czy ty coś nie schrzaniłeś na płytce, a może kabelek ci przerywa, a może coś źle polutowane?.
Sam przez to przechodziłem wiele razy, w sumie gdyby nie Mirek, to dalej by moje stykówki i poskładany na kolanie zestaw z Atmegą 128 zbierał by kurz. Bo właśnie było tanio, ale co z tego jak wiecznie coś nie działało.
Zresztą co za problem, polutować na uniwersalnej płytce Atmegę8(8) w/g przepisu z książki Pawła Borkowskiego. W sumie za 50zł to możesz nawet poskładać wersję z LCD, jedna UM-08 to kosztuje w okolicach kilku zł. Do tego Mega, wyświetlacze nawet 4x16 bywają po 12zł. na osobnej płyteczce robisz sobie programator pod LPT i za przysłowiowe 50dych masz cały zestaw.
I to jest tanio ;) w/g ciebie?.
Sam musiałem nieźle się nagimastykować by wyrwać z budżetu domowego kasę na 3x ATB-GLS + części (dwie mam służbowe ich nie liczę).
Niestety moje hobby nie przynosi zysków, a wręcz generuje koszty i to spore. No ale życie jest sztuką wyboru, albo imprezy/wakacje/ciuchy/kino/teatr (niepotrzebne skreślić), albo hobby.

PS. Jęczeć, że coś jest drogie to każdy potrafi, ale zabrać się do roboty, za przeproszeniem to nie każdy już potrafi.

u nas stawki wynoszą srednio okolo 7zł / h 1300~ zł na miesiąć
policz sobie jak hobby może uszczuplić budżet domowy gdzie 1000/ zł kosztuje samo wynajem mieszkania nie licząc innych rzeczy
wiec chyba mieszkamy w innych "państwach"

NIEBO! napisał(a):
Obrazek

My chcemy Ci pomóc ... bazując na naszym doświadczeniu ... czytałeś może to DominikN? http://mirekk36.blogspot.com/2011/05/ze ... zesci.html

Albo będziecie się stosować do tego http://forum.atnel.pl/topic44.html albo będę kasował obrazki bez ostrzeżenia. Ileż można pisać...

A Tobie NIEBO załatwię osobny kociołek w piekle...

niestety zbyt późno przeczytałem

PostNapisane: 3 wrz 2013, o 11:13 

Chodziło mi o to, że zawsze można dorobić, chcieć to móc.

A jak nie chcesz wydawać, bo po pierwsze, chcesz tylko spróbować, po drugie komornik ci wisi ;) to Zajrzyj w Borkowskiego, w sumie zestawy nie są najgorsze, samoróbka.
Jedynie uzupełnić trzeba o porady Mirka z bloga dotyczące filtracji zasilania.

Tyle, że takie rzeźbienie to wymaga niestety czasu, a u mnie czas to pieniądz, jestem już za stary na takie rzeźbienie ;).

PostNapisane: 3 wrz 2013, o 11:16 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Koniec offtopu co jest tanie lub drogie. Od tego momentu piszemy tylko propozycje zestawów poniżej 50 zł.

Reszta postów będzie kasowana.

PostNapisane: 3 wrz 2013, o 11:18 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Chodziło mi o to, że zawsze można dorobić, chcieć to móc.

A jak nie chcesz wydawać, bo po pierwsze, chcesz tylko spróbować, po drugie komornik ci wisi ;) to Zajrzyj w Borkowskiego, w sumie zestawy nie są najgorsze, samoróbka.
Jedynie uzupełnić trzeba o porady Mirka z bloga dotyczące filtracji zasilania.

Tyle, że takie rzeźbienie to wymaga niestety czasu, a u mnie czas to pieniądz, jestem już za stary na takie rzeźbienie ;).

Borowskiego ? można coś jasniej ??

ps. też nie jestem pierwszej jakości :) :)

PostNapisane: 3 wrz 2013, o 11:21 
Moderator

DominikN napisał(a):
coś za coś dla mnie jest znacząca róznic +- 50

Ja rozumiem, że każdy może mieć własne zdanie i własne priorytety, własny pogląd na sprawy, koszty potrzeby i w ogóle wszystko. Tylko ty zdajesz się tego nie rozumieć - wciąż wciskając wszystkim na siłę że coś co kosztuje 300zł (patrząc TYLKO przez pryzmat ceny) jest "za drogie" podczas gdy ludzi piszą ci - że dla nich akurat jest tanie. Nikt tu ciebie na siłę nie przekonuje do zakupu zestawu ATB, wręcz odwrotnie dostałeś wiele różnych podpowiedzi, poczytałeś wiele różnych poglądów .... więc tak jak inni nie wciskają ci nic na siłę, tak ty w końcu przestań proszę na siłę uszczęśliwiać wszystkich informacją o tym jakie to drogie są zestawy ATB ... nie wiem czemu też akurat tylko tych zestawów się uczepiłeś - skoro są inne w podobnej cenie - jak np ten z BTC do którego gdzieś wyżej link dostałeś ....

skończ więc proszę uprzejmie ten swój najazd albo idź narzekać na ceny na inne forum, na swój blog ... gdziekolwiek ale nie tutaj bo staje się to coraz mniej przyjemne.

Jeśli określiłeś temat że chcesz aby ktoś koniecznie doradził ci zestaw do 50zł to też dostałeś sporo propozycji ...

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

sorki, Jaglarz już mnie uprzedził ... ale definitywnie proszę skończyć tu narzekanie na ceny ATB - to forum nie jest tablicą ogłoszeń dla narzekających ....

PostNapisane: 3 wrz 2013, o 11:24 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Mirku, prosiłem...

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

Masz tanio http://allegro.pl/listing/listing.php?category=67194&order=p&search_scope=category-67194&string=P%C5%82ytka+atmega+8

A jak przefiltrujesz przez odbiór osobisty to będzie jeszcze taniej...

PostNapisane: 3 wrz 2013, o 11:34 
Użytkownik

Jaglarz napisał(a):
Albo będziecie się stosować do tego topic44.html albo będę kasował obrazki bez ostrzeżenia. Ileż można pisać...

A Tobie NIEBO załatwię osobny kociołek w piekle... Różowy J.
Nie ma to jak mnożyć byty ... jest sens pobierać obrazek z bloga Mirka na kompa, a potem wgrywać go pewnie na ten sam serwer ... idąc dalej tym tropem jak ktoś wstawi obrazek na forum to mam go uploadowac raz jeszcze żeby tylko użyć przycisku Dodaj obrazek? Jeśli tak to będę tak robił, ale trochę mi to burzy ideę internetu/linków/hiperzłączy itp. - ja nie chcę do PIEKŁA!

Koniec zatem offtopa - zestaw do 50zł http://allegro.pl/zestaw-uruchomieniowy ... 50487.html

PostNapisane: 3 wrz 2013, o 11:52 

DominikN napisał(a):
Borowskiego ? można coś jasniej ??

Paweł Borkowski "AVR&ARM programowanie Mikrokontrolerów dla każdego" (dla każdego w zasadzie dla nikogo) ale pomijając dziwną manię przedstawienia 4języków programowania, skończenia działu AVR na zaświeceniu 2 wyświetlaczy LED, to masz opisane właśnie podejście za przysłowiową dyche ;), czyli UM-08 + atmega + elementy drobne.
Tylko trzeba robić poprawkę na brak filtracji ;).
W sumie jak by było bliżej to bym ci ją nawet gratis pożyczył, bo u mnie leży nieużywana.

PS. Mnie lutowanie za każdym razem jak chciałem coś sprawdzić doprowadza do szału, stąd ATB x5 ;).

PS. ostatnio ebook tej pozycji był w cenie niecałych 40zł.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1