P369 napisał(a):
Te schematy znalazłem na necie ale coś mi się niezabardzo w nim zgadzało więc postanowiłem was zapytać o zdanie.
A co sądzicie o tym :
http://www.jabel.com.pl/files/instrukcje/J-087.pdfNo i po co te całe Twoje kolorowanki w EAGLEu, skoro można znaleźć coś gotowego i prawdopodobnie sprawdzonego w necie? Takich układów nie trzeba wymyślać od nowa, je już ktoś kiedyś wymyślił i pewnie stracił przy nich swoje zęby, żeby działały - wystarczy z tego skorzystać. A jeśli komuś zależy na poeksperymentowaniu z układem lub zmiany jego parametrów, to nie ma problemu, na takim gotowym jest to o wiele łatwiejsze - jak jest coś nie tak, zawsze można wrócić do jego pierwotnej wersji.
P369 napisał(a):
Lub jeśli macie coś lepszego to dawajcie
W jakim sensie „lepszego”? Po raz kolejny nie precyzujesz swoich wypowiedzi, powinieneś wyartykułować co masz na myśli, bo w myślach jeszcze czytać nie potrafimy. Jeśli chodzi Ci o prostszy w budowie układ, to mam wątpliwości czy znajdziesz coś prostszego o podobnych parametrach. Wzmacniacz sygnału z mikrofonu musi być, układ filtrujący ten sygnał też niestety, bo inaczej będziesz miał niekontrolowane włączanie i wyłączanie się tego światła. Jakiś zdechły przerzutnik RS też jest potrzebny jako jednobitowa pamięć stanu przełączenia. Te minimalne wymogi ten układ z PDFu chyba spełnia. Być może krąży w sieci jeszcze jakiś układ na samych tranzystorach, ale uwierz mi, wcale ten układ nie jest prostszy, ani też jakiś szczególnie lepiej funkcjonujący.