Witam.
Jestem nowym użytkownikiem tego forum. Z mikrokontrolerami dopiero zaczynam swoja przygodę.
Piszę ponieważ napisałem program wyłącznika schodowego z regulowanym czasem działania i gdy programuje mikrokontroler to nie wykazuje on zadnych oznak zycia.
Mikrokontroler ma być sterowany czterema przyciskami. Dwoma przyciskami niestabilnymi typu microswitch oraz dwoma łącznikami stabilnymi.
Siedze juz nad tym 5dni kombinuje na rózne sposoby zmieniajac operatory logiczne na bitowe na odwrot itd doszukujac sie głownie problemu w instrukcji warunkowej if lecz juz mi rece opadają.
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Kody wklejamy przy pomocy syntax=c - Anty.Będę wdzięczny o napisanie co jest nie tak w programie dodam że napisałem program w języku Bascom i program działa więc układ elektronicznie jest prawidłowo zmontowany.
Dziękuję za każdą pomoc i radę.
Czy jest możliwość złego programowania? Mam programator USBasp i programuje za pomoca avrdude ale z nakladka Mkvcalculator. Przy ustawianiu fusebitow stosuje w nim szybkie ustawianie. Rezonator kwarcowy 7,367mhz wiec ustawilem przedzial f>3Mhz ^ f<8Mhz. Poziom odczytania zmiany stanu jest 2,7V czy cos może jeszcze pokombinować z ustawieniami? programowania bo może problem właśnie leży w tym.
Program napisalem w programie AVRstudio 4 a przy kompilacji program nie zglasza zadnych warningow.
Przyciski sa podlaczone tak:
PC0 - łącznik stabilny
PC1 - łącznik stabilny
PC2 - przycisk microswth do ustawiania czasu
PC3 - --||---
Piny wejsc sa ustawione w stan wysoki
Porty sa zwierane do masy poprzez wcisniecie przyciskow.
Nie napisalem programu za pomoca timera programowego ponieważ chciałem użyć samego _delay_ i teraz nie wiem czy musi być koniecznosc zastosowania timera programowego? Czy moze być tez wina ze mam zepsuty programator bo wczoraj zepsolem 3 atmegi8 nie zmieniajac fusbitow i nie wykazuja znaku zycia. wgrywajac ktorys z kolei raz program piiny przyciskow nie ustawiaja mi sie w stan wysoki? dodam ze w programatorze (a jest nim usbasp) odlutowal mi sie wczesniej kwarc (tzn w podstawce, ten 8Mhz)
i czy to tez moze być przyczyna?
Z góry dziękuję za każda pomoc radę lub podpowiedź będę wdzięczny za napisanie jakie poprawki mam wniesc w kod programu.