Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 mar 2026, o 08:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 lip 2013, o 20:47 
Nowy

Mam pewien problem z obsługą przerwania;/ Chce wyświetlać na 2 wyświetlaczach LED powiedzmy ,,stoper,,. zaczynamy od zera i co sekunde zmieniamy i dochodzimy ze na jednym (tym bardziej z lewej) jest cyfra 5, a na drugim (prawym) cyfra 9, czyli liczba 59 i nastepuje wyzerowanie i od nowa naliczamy. Napisałem kod, będąc dumny z niego (gdyż rozpoczynam dopiero programowanie mikrokontrolerów) nieco musiałem sie rozczarować gdyż cały czas na dwóch wyświetlaczach widnieją cyfry 0. Tak jakby nie wykonywane było przerwanie. Wie ktoś gdzie popełniłem błąd? Bo przyznam szczerze że nie mam juz siły walczyc z tym kodem;p
Oto kod:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Kody umieszczamy w znacznikach syntax=c Anty.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 lip 2013, o 21:21 
Użytkownik

Te zmienne globalne (static) zadeklarowane na początku przerwania powinny być volatile.

Czyli tak:
volatile static int pomocnicza_glowna; //raz na poczatku zainicjalizowana zerem
volatile static int pomocnicza_jednostki; //raz na poczatku zainicjalizowana zerem
volatile static int pomocnicza_dziesiatki; //raz na poczatku zainicjalizowana zerem

PostNapisane: 29 lip 2013, o 21:31 
Użytkownik

nie zauważyłem

PostNapisane: 29 lip 2013, o 21:32 
Moderator

Wojtek001 napisał(a):
Te zmienne globalne (static)

zmienne te (w przerwaniu) opatrzone specyfikatorem static nie są zmiennymi globalnymi tylko lokalnymi (chociaż tworzone są w obszarze zmiennych globalnych i dzięki temu inicjalizowane są zerem) a to jest różnica spora. Bo widoczne są TYLKO w ramach procedury obsługi przerwania.

A to powoduje, że tak jak wspominał wyżej Anty - w ogóle nie ma tu zastosowania specyfikator volatile

PostNapisane: 29 lip 2013, o 21:42 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Podsumowując specyfikator volatile powinny mieć zmienne globalne zmieniane w przerwaniu:
jednostki_sekund
dziesiatki_sekund

PostNapisane: 29 lip 2013, o 21:48 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Wojtek001 napisał(a):
Te zmienne globalne (static)

zmienne te (w przerwaniu) opatrzone specyfikatorem static nie są zmiennymi globalnymi tylko lokalnymi (chociaż tworzone są w obszarze zmiennych globalnych i dzięki temu inicjalizowane są zerem) a to jest różnica spora. Bo widoczne są TYLKO w ramach procedury obsługi przerwania.

A to powoduje, że tak jak wspominał wyżej Anty - w ogóle nie ma tu zastosowania specyfikator volatile

Rzeczywiście, "sprzężenie zwrotne" podziałało ;)
Po prostu nie pomyślałem ze autor zastosował jakąś dziwną metodę z przepisywaniem do innej zmiennej (i odruchowo napisałem o tamtych zmiennych), i właśnie chodziło o te inne zmienne jak napisano w poście wyżej.

------------------------ [ Dodano po: 14 minutach ]

Oprócz tego co napisał Krauser pętla while w której robisz multipleks jest trochę dziwnie napisana (to nie jest twój aktualny problem ale kolejny jeśli się nie mylę):

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

IMHO to nie będzie działać przy innych cyfrach .
Co to jest za zapis?
PORTC = (~ PORTC) | jednostki_sekund;
powinno być:
PORTC = 0 | jednostki_sekund;

Zwróć uwagę że za pierwszym razem działa ci to dobrze bo masz przecież w PORTC na poczatku 0xff więc ~(oxff) to to samo co 0 ale przecież w PORTC może być cokolwiek.

PostNapisane: 30 lip 2013, o 09:52 
Nowy

Działa jak dałem volatile w tych dwóch zmiennych zmienianych w przerwaniu jednostki_sekund, dziesiatki_sekund. Dzieki wielkie;) Mam jeszcze pytanie. Antystatyczny napisał, że mój kod jest taki dogóry nogami ;) Czy naprawde powinno się w przerwaniu odświeżać i wyświetlać cyfry? W sumie zaczynając zabawe z przerwaniami, czytając co nie co stwierdziłem, że w przerwaniu powinno być możliwie jak najmniej kodu i np. dlatego zrobiłem wyświetlanie w pętli nieskończonej w main. Czy takie rozwiązanie to błąd początkującego? W sumie lepiej żebym teraz się podowiadywał i teraz zaczął poprawiać swoje błędy i pisał kod poprawnie zgodnie z jakimiś umownymi ,,estetycznymi,, normami niż później mając jakieś swoje wypracowane standardy pisanie kodu męczyć się ze zmianami;p I jeszcze Wojetk001 napisałeś, że: ,,Zwróć uwagę że za pierwszym razem działa ci to dobrze bo masz przecież w PORTC na poczatku 0xff więc ~(oxff) to to samo co 0 ale przecież w PORTC może być cokolwiek,,. Tam mam makrodefinicje WYGAS_SEGMENTY która ustawia stan wysoki na PORTC także jest ok:) Dzięki jeszcze raz wszystkim za pomoc i nie omieszkam zaglądać tu częściej ;)

Strefa czasowa: UTC + 1