Otóż sprawa jest taka, że napisałem programik do odczytywania przycisków z klawiatury i wyświetlania ich wartości na 7 segmentowym.
Samo odczytywanie i wyświetlanie działa bez problemu, jedynie problem jest z użyciem timera.
Poniższy kod działa prawidłowo (proszę nie starać się dogłębnie analizować, chodzi tylko o część z timerem co wyjaśnie nieco niżej):
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Gdy zamiast tej pętli sprawdzającej flagę czy timer już się przepełnił :
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
wykorzystam pętlę która działa dopóki nie wystąpi przerwanie, to wszystko się sypie :
język c
zmienna koniec jest zmieniana w przerwaniu na =1 żeby wyjść z pętli, oczywiście dopisałem do jej definicji volatile
Cały kod z przerwaniem :
język c
Konfiguracja timera jest dokładnie ta sama, tyle że dochodzi uruchomienie przerwań przez TIMSK oraz sei().
Wskazywana powyżej pętla while(koniec==0) albo w ogóle się nie wykonuje, albo trwa zdecydowanie krócej niż 0,5 sekundy przez które powinna, zanim pojawi sie przerwanie (nie jestem tego w stanie określić na oko

)
Naprawdę doprowadza mnie to do białej gorączki, jeżeli pomnożę OCR1A = 7812 razy np 4 (czyli timer liczy do 2 sek) to pętla raz działa dobrze a raz znowu zachowuje się jakby przerwanie występowało po ułamku sekundy.
Co jest nie tak ?