Zbananowany użytkownik
Jako że kiedyś Anty pytał o liska chytruska po SPI więc specjalnie dla niego przygotowałem małą aplikacje w c# oraz podaje libsa to chytruska po na I2C.
Taki mały screen prostej jak drut apki to wizualizacji osi X,Y,Z:
i wybaczcie za jakość filmów (aha jakoś znacznik YT coś mi nie działa) (poprawiłem i działa )
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
To jak już mam w łapkach liska to posterujemy sobie servami:). Kodu nie będe dołączał bo jest tak banalny że każdy, na podstawie bibliotek zamieszczonych wcześniej będzie mógł wykonać coś takiego. Generalnie sterowanie servami za pomocą akcelerometru będzie użyteczne przy poruszaniu się robota:) - więc zachęcam to testów we własnym zakresie!
tutaj sterowanie dwoma servami, przy przechyle liska w X-sie:
a tutaj jedno servo w kierunku X-a a drugie w Y-ku
hehe niema to jak zrobić małą prowokację , gratuluję developer zaciekłości w dążeniu do celu bo przecież o to właśnie chodzi żeby sie maxymalnie uczyć przy takich dziwnych pomysłach dlatego teraz proponuje serowatowatą stacje meteo oparta o np SHT21 i BMP115
_________________ Zbuduj swój system [url=https://helion.pl/ksiazki/w-labiryncie-iot-budowanie-urzadzen-z-wykorzystaniem-ukladow-esp8266-i-esp32-andrzej-gromczynski,wlablo.htm#format/d]IOT[/url]
Zbananowany użytkownik
heh taką stacje fajnie będzie zrobić, już mam pomysłą na softa do PC:). Ale mam oprócz tego narodził się pomysł na robota przy użyciu serw - tylko muszę dokupić jeszcze z 6 szt.
Hej, właśnie mam pytanko odnośnie liska,. na szybko go odpaliłem na kodzie z kamammi, w rezultacie oś Z mi się wiesza na 127 jak nim stuknę i odwiesza jak znowu pukam, natomiast jak nim mocniej macham to mam wartości w tysiącach na daną oś, nie wiem czy to tak działa ten czujnik czy mam felerny egzemplarz?
Pionowo stawiając oś Z przyjmuje wartości w okolicach zera, a jak pukam pionowo to nic się nie zawiesza, żadna inna oś. W rezultacie Z pokazuje 127 tylko przy pukaniu poziomym.
Trochę odświeżę kotleta ale właściwie swój program oparłem na tym tutaj w C#. Mam taki problem że moje dane wyswietlane są z kilkusekundowym opóźnieniem trochę więc dziwnie to wygląda... Podpowie ktoś gdzie szukać problemu? Zapięty mam żyroskop MMA7455L po TWI,dane idą z ATB po RS232 COM6/19200/8/n/1. Na LCD w ATB oczywiście wszystko zmienia się na bieżąco i w terminalu też dane lecą jak szalone.
Wywaliłem całkiem tego Timera bo w sumie nie potrzebny faktycznie a mielony był co 10ms. Ale to i tak nic nie dało. A ramkę mam całą bo widzę wartości X,Y,Z tylko że wygląda to tak że wywołanie rx_parse zajmuje tyle czasu że nawala się danych z RS na jakims stosie i to się powoli wykonuje. Tak to mi wygląda ale nie wiem czy to tak działa... A ramka wygląda tak "X,Y,Z\n" i widzę ja w textboxie całą.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość