Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 5 gru 2024, o 03:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Licznik
PostNapisane: 25 lip 2013, o 11:09 
Nowy

Witam wszystkich serdecznie.

Niestety znam sie na automatyce, programowaniu itp. bo to nie moja dziedzina ale potrzebuje pomocy madrych ludzi a widze ze tu ich nie brakuje :).
Do wykonania mam projekt urzadzenia liczacego. Niby prosty ale..
Znalazlem na internecie licznik elektroniczny HED251 na stronie http://www.simex.pl/produkt/53
Problem polega na tym ze nie wiem na jakiej zasadzie to dziala. NApisane jest
'' wejscie liczace - PIN3 stykowe/OC ''
na stronie http://www.trumeter.com/HED%20251 znalazlem dokladne rysunki i wymiary urzadzenia, oraz to ze na drugiej stronie znajduje sie kostka do ktorej podpinamy PINy.
moje pytanie jest - co to jest to wejscie stykowe i jak moge doprowadzic do tego ,ze przy nacisnieciu palcem np. na guzik http://allegro.pl/mikro-przycisk-tact-switch-6x3-5mm-h-4-3mm-2szt-i3409305302.html licznika zacznie liczyc...?? czyli jednym slowem jak podlaczyc jedno z drugim??
Pytanie zapewne banalne, ale dla mnie to maly problem...
Z gory dziekuje za pomoc

Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Licznik
PostNapisane: 25 lip 2013, o 14:12 
Użytkownik

Nigdy nie miałem styczności z tymi modułami, więc mogę się mylić, ale jeśli są to wejścia typu OC to przy podłączeniu elementu stykowego (przycisku) nie wymuszającego stanu "jałowego", należy zastosować tzw. pull-up. Jest to niezbędne dla ustalenia stabilnego stanu wejściowego (równego napięciu zasialania) w przypadku gdy styki są rozwarte. Przy zwarciu styków na wejściu panował będzie stan logicznego zera...

Obrazek

PostNapisane: 25 lip 2013, o 17:56 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Wejście stykowe oznacza że do urządzenia dołączasz przycisk, styk kontaktronu lub styki przekaźnika i nie potrzeba nic innego. Wyjście OC oznacza, że możesz tam również dołączyć tranzystor bipolarny npn lub mosfet N w układzie otwartego kolektora/drenu i pracującego jako klucz (2 stany otwarty lub zamknięty). Przykładowo taki tranzystor bipolarny po zasileniu z innego źródła przez rezystor szeregowy końcówek baz i emiter, będzie tak jakby zwierał ze sobą wyprowadzenia emiter i kolektor. Emiter musi być dołączony do masy wejścia. Urządzenie ma w środku już rezystor podciągający do 18V.

PostNapisane: 6 lip 2016, o 21:12 
Użytkownik

Krauser napisał(a):
Wyjście OC oznacza, że możesz tam również dołączyć tranzystor bipolarny npn lub mosfet N w układzie otwartego kolektora/drenu i pracującego jako klucz (2 stany otwarty lub zamknięty).

No i jeszcze jedna cecha wyjścia OC można łączyć równolegle tworząc tzw sumę montażową.

Strefa czasowa: UTC + 1