Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA w 2025? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 14 kwi 2025, o 14:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
    Autor Wiadomość
    PostNapisane: 26 lip 2013, o 17:33 
    Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ta, a tylna ścianka z LCD i film w tle...

Panowie- tak jest super efekt i nie kombinujcie już co z tym można zrobić :P

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 26 lip 2013, o 21:36 
    Użytkownik

Też uważam, że jest super. Nie namawiam do żadnej zmiany. Projekt jest fantastyczny ze względu na prostotę i pomysł wyświetlania minut i godzin. Napiszę tak jak Mirek, że do końca nie wyobrażałem sobie jak "on" chce przedstawić te minuty i godziny. Jeszcze raz wielkie brawa.
    Kiedyś miałem zamiar budować urządzenie, które miało wykorzystywać servo pracujące w taki sam sposób, czyli cały czas pod parą i wtedy miałem takie myśli czy może na czas braku ruchu wyłączać servo od zasilania np. mosfetem. Jak napisałem wcześniej servo w "drugą" stronę ma bardzo duży opór mechaniczny i naprawdę trzeba się postarać żeby je ruszyć, więc nie ma obawy, że się przestawi. Moja propozycja była bardziej prowokacją mającą na celu uzyskanie waszej opinii czy to dobry pomysł.
    ariek44 nie pogniewasz się zapewne jak skopiuję twój projekt (też dla swojego syna). Obiecuję przyznać się, że to nie ja wymyśliłem.
    Pozdrawiam
    Tomek

PostNapisane: 27 lip 2013, o 11:24 
    Użytkownik

Witam, faktycznie tak prosta konstrukcja aż prosi się o dołożenie różnych ciekawych dodatków i jeśli ktoś wykona podobny projekt
    zegara to może dowolnie go urozmaicać, mnie zaś podoba się sama prostota w tym zegarze i nie będę go rozbudowywał,
    przynajmniej na razie. Jeśli chodzi o usprawnienia techniczne to zmieniłem powrót wskazówek na wolniejszy przez co uzyskałem
    prawie bezgłośną pracę nie przeszkadzającą w nocy. Odłączanie serwa od zasilania to dobry pomysł, mimo że nie przeszkadza mi
    pobór prądu przez te dwa serwa bo pewnie jest znikomy kiedy serwa nie walczą z obciążeniami to jednak wykonam w wolej chwili
    testy na odłączanie oraz powrót zasilania do serw, niestety nie nastąpi to prędko ponieważ mam teraz inne zajęcia.

PostNapisane: 18 sie 2013, o 17:52 
    Nowy

Proste i efektowne, co tu chcieć więcej... :D

PostNapisane: 3 gru 2014, o 10:21 
    Użytkownik

Trudno zrobić takie ścieżki?

PostNapisane: 8 gru 2014, o 16:01 
    Użytkownik

Czy można się do czegoś przyczepić? :D

Widziałem podobny projekt ostatnio - Twój to zdecydowanie lepszy pomysł, ale wykonanie podświetlenia troche słabe w porównaniu do projektu który widziałem. U ciebie najbardziej rzuca się w oczy jednak dioda a nie wskazówka .... A da się to trochę fajniej zrobić (przerobić) :) To samo cyfry ...

Weź kawałek plexy, zamaskuj cyfry (pozostałością po wyciągnietych cyfrach - które nakleiłeś) i rozpuszczalnikami spróbuj zmatowić - podświetl, zamaskuj diodę - sprawdź efekt !

Na necie jest sporo projektów z podświetlaną plexa :) nawet z laserowym "drukiem" 3d :)

Ostatnio edytowano 8 gru 2014, o 16:05 przez doman, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 8 gru 2014, o 16:03 
    Moderator

doman napisał(a):
    A da się to trochę fajniej zrobić

Na tym forum nie piszemy takich pustych słów w dziale DIY .... jeśli kolega uważa, że da się lepiej zrobić albo ciekawiej, czy alternatywnie to zapraszam do wykonania takiego projektu i przedstawienia go w DIY - zamiast pisania, że "da się lepiej" ok? - to tak na przyszłość uwaga

PostNapisane: 8 gru 2014, o 16:07 
    Użytkownik

Puste? Edytowałem post - jak można zrobić upgrade :)

Mam nadzieje że autor tematu nie poczuł się urażony - jeśli tak to przepraszam :) Więcej krytykował nie będę - nawet jeśli to miała by być krytyka konstruktywna :D Pozdrawiam i życzę samych pozytywnych opinii .... :lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1