Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 8 sty 2025, o 14:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 97 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 lip 2013, o 18:28 

No właśnie dlatego może by też warunkiem uczestnictwa były zdjęcia z powstawania, albo właśnie sam koncept, nawet jeżeli ktoś już zgrzeszy gotowym projektem to niechaj się chociaż napracuje nad dokumentacją. Bo pisać na bieżąco podczas powstawania, to jednak prościej niż odgrzebywać stary projekt ;).

Co do zestawów to niech się wypowiedzą zieloni, w końcu to forum Atnel, a nie inny ;).
Ale, jak wcześniej już mówiłem, jeżeli projekt będzie zawierał zestaw tylko jako dodatek (czyli no nie wiem, procek, klawiaturę) a główny trzon będzie na zewnątrz to ok.
Ważne jedynie by była to Atmega i to taka Atmega którą można wsadzić w zestaw ATB, a że ostatnio Mirek rozszerza ofertę o płytkę dla "dużych" atmeg, to i pole do popisu się zwiększa.

Chodzi też o to by odrobinę "wyrównać" szanse ;). Bo ktoś kto będzie tworzyć od zera, ma więcej roboty niż np. ten co ma gotowy zestaw.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 lip 2013, o 18:32 
Użytkownik

No to poległem....

PostNapisane: 22 lip 2013, o 18:35 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

matrix napisał(a):
No to poległem....

To znaczy? Czego nie jesteś w stanie spełnić?

Śmiało, póki nic jeszcze nie ustalone...

PostNapisane: 22 lip 2013, o 18:36 

matrix napisał(a):
No to poległem....
Nie no czemu, zobacz sobie na czym były tworzone projekty w pierwszych konkursach.
Naprawdę ciekawe można rzeczy robić nawet na maluchach atiny45 itp. Jeżeli tylko projekt będzie się mieścił w założeniach tematu, oraz spełni 80% kryteriów i będzie ciekawy to czemu by nie.
Nawet "ładnie" poskładany na stykówce ma szanse.

Głównie (przynajmniej ja) chciał bym konkursu w którym nie tylko część programistyczna będzie brana pod uwagę, ale i cały proces tworzenia. Właśnie po to by czegoś się nauczyć nowego.

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Jaglarz napisał(a):
Kuźwa nie nadążam z odpowiedziami. ;-)
hihi ja też ;)

Zawsze można rozbić konkurs na dwie kategorie, programistyczny i twórczy jako całość ;).

PostNapisane: 22 lip 2013, o 18:46 
Użytkownik

Jaglarz napisał(a):
matrix napisał(a):
No to poległem....

To znaczy? Czego nie jesteś w stanie spełnić?
Śmiało, póki nic jeszcze nie ustalone...

rezasurmar napisał(a):
No właśnie wstępnie założenie by trzeba przyjąć jak zawsze.
Czyli:
- Projekt w C (bezwzględnie)

Na powyższym. Nie piszę w C. Jestem tu bo jest miła atmosfera, mili i pomocni ludzie, ale C.... nie ogarniam. Nie potrafię go zrozumieć. Zostałem przy Bascomie bo na nim się znam choćby na tyle by napisać sobie to co mi potrzebne.

PostNapisane: 22 lip 2013, o 18:54 

No zawsze masz okazję poduczyć się C, zobacz sobie na mój projekt konkursowy, wtedy moja wiedza nt. C nie była większa niż twoja. Po prostu miałem książkę Mirka w ręku i małymi kroczkami do przodu :).

PostNapisane: 22 lip 2013, o 18:54 

No jak widzisz Mirek dał warunek.

PostNapisane: 22 lip 2013, o 19:43 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
No zawsze masz okazję poduczyć się C, zobacz sobie na mój projekt konkursowy, wtedy moja wiedza nt. C nie była większa niż twoja. Po prostu miałem książkę Mirka w ręku i małymi kroczkami do przodu :).

Nawet nie wiesz jak bardzo chciałbym nauczyć się C, ale niestety ta wiedza nie chodzi mi do głowy.
Mam pierwszą książkę Mirka i co z tego, no nic nie rozumiem.

PostNapisane: 22 lip 2013, o 19:59 

Hehe no witaj w klubie ;).

PostNapisane: 22 lip 2013, o 20:30 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
No właśnie wstępnie założenie by trzeba przyjąć jak zawsze.
Czyli:
- Projekt w C (bezwzględnie)
- Tylko w środowisku Eclipse
- Tylko na AVRy (żadnych ATXmega, czy 89C51 ;))
.......

No i szlag trafił mój pomysł z kodem w asemblerze na serię '51 do obsługi SIM900... tylko kto by czytał 12.000 linijek kodu :lol: :lol: :lol:

Żarcik oczywiście bo w konkursie nie będę startował ;)

PostNapisane: 22 lip 2013, o 20:32 

No trzeba przyjąć jakieś sztywne ramy, bo zaraz tu będą wyskakiwać z jakimś kocim bascomem :P, cobolem, fortanem czy innymi archaizmami ;).

PostNapisane: 22 lip 2013, o 20:37 

Jako przewodniczącego komisji końkursowej proponuję Rezasurmara.

PostNapisane: 22 lip 2013, o 20:38 

No i wrobił mnie skubany ;).

PostNapisane: 22 lip 2013, o 20:39 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
No trzeba przyjąć jakieś sztywne ramy, bo zaraz tu będą wyskakiwać z jakimś kocim bascomem :P, cobolem, fortanem czy innymi archaizmami ;).

No dzięki za archaizm...

PostNapisane: 22 lip 2013, o 20:40 

rezasurmar napisał(a):
No i wrobił mnie skubany ;).

Nie koniecznie wrobił ;-)

Jeden z fundatorów, ma zapał, dużo propozycji konkursowych - idealny kandydat.

PostNapisane: 22 lip 2013, o 20:41 

Hehe, no wiedziałem, że będziesz marudził, to był taki delikatny kop w 4litery byś jednak siadł do tego C.

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Cytuj:
Nie koniecznie wrobił ;-)

Jeden z fundatorów, ma zapał, dużo propozycji konkursowych - idealny kandydat.

Przynajmniej nie będę mógł startować ;)

PostNapisane: 22 lip 2013, o 20:56 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Hehe, no wiedziałem, że będziesz marudził, to był taki delikatny kop w 4litery byś jednak siadł do tego C.

Tak to odebrałem. Nawet nie wiesz ile razy zasiadałem.
Mi najzwyczajniej do głowy nie wchodzą podstawy.
Chodzi o to że basic siedzi u mnie w głowie od czasów commodore C64. Już na tym pisałem pierwsze gry w basci'u więc bliżej mi do bascoma niż do C.

PostNapisane: 22 lip 2013, o 21:00 

rezasurmar napisał(a):
Przynajmniej nie będę mógł startować

Wydaje mi się że to powinno być zasadą, że Fundator nie startuje w konkursie. ;-)

PostNapisane: 22 lip 2013, o 21:02 

No wiem, jak to jest, sam mam z tym problem, dlatego często i gęsto korzystam z doświadczenia innych i staram się wykorzystywać gotowe projekty w swoich.
Jak czegoś nie rozumiem pytam na forum. Metoda się sprawdza. Ważne by być systematycznym (to jest niestety mój główny problem).
Na początku cieżko sie przestawić, ale potem zobaczysz ruszysz powoli i z czasem będzie co raz lepiej.

PostNapisane: 22 lip 2013, o 21:15 
Użytkownik

Rozumiem Cię tylko że wiesz co? W bacomie napiszę z pamięci nawet dość złożone projekty, natomiast w C nie napiszę nawet zwykłego migania diodą.
Nie będę zaczynał od początku, ale dla mnie problemem są takie podstawy jak np zastosowanie nagłówków. W bascomie nie ma czegoś takiego a w C nie wiadomo jaki nagłówek zastosować by wszystko działało. Pal licho nagłówki, ja nadal nie znam zasady stosowania while(1). Wiem tylko tyle że to pętla nieskończona i na tym moja wiedza się kończy.
Szkoda słów. Nie próbuj wytłumaczyć mi na nowo bo to nie temat na to.
Może kiedyś dorosnę do C i wtedy pewnie powiem, matko jakie to proste.

PostNapisane: 22 lip 2013, o 21:16 

Bo sie niepotrzebnie zniechęcasz, a co do nagłówków też nie wiem :), po prostu kopiuje w praktycznie każdym projekcie to samo, a potem paczam ;) jak mi sypie jakimiś błędami to zawsze kolektyw na forum pomaga.

PostNapisane: 22 lip 2013, o 21:21 
Użytkownik

Tylko że ja wolę rozumieć po co coś jest a nie kopiować.

Co do zniechęceń. Ile razy można coś zaczynać jeśli wciąż nic nie wychodzi?

PostNapisane: 22 lip 2013, o 21:28 
Użytkownik

matrix napisał(a):

Nie rozpaczaj, nie jesteś sam... :o

Ja staram się załapać o co chodzi ale jako zagorzały 'pisarz' w asemblerze zupełnie nie mogę się połapać w C (też zaczynałem na C-64 ale bardziej asm niż Basic).

PostNapisane: 22 lip 2013, o 21:30 
Użytkownik

Sonix napisał(a):
matrix napisał(a):

Nie rozpaczaj, nie jesteś sam... :o

Nie rozpaczam, tylko staram się pokazać jak bardzo chciałbym nauczyć się C, ale jednak nic z tego.

Sonix napisał(a):
(...)jako zagorzały 'pisarz' w asemblerze zupełnie nie mogę się połapać w C (też zaczynałem na C-64 ale bardziej asm niż Basic).

Więc na pewno nie masz trudniej niż ja bo ja siedzę w basic'u X-czasu (dobrze że nie z Archiwum X).

Ostatnio edytowano 22 lip 2013, o 21:32 przez matrix, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 22 lip 2013, o 21:39 

No nie mówię przeca, ze kopiuje bez zrozumienia ;), ale tak mi jest łatwiej niż siedzieć nad pustą kartką....

PostNapisane: 22 lip 2013, o 21:41 
Moderator

matrix napisał(a):
Nie rozpaczam, tylko staram się pokazać jak bardzo chciałbym nauczyć się C, ale jednak nic z tego.

Ale matrix - wcale nie starasz się pokazać :( nie obraź się .... że tak mówię ale już tłumaczę co mam na myśli ...

na wstępie tylko przypomnę - a zawsze to powtarzam, że ja aż 8 RAZY !!! podchodziłem do nauki C i 7 razy mnie odrzucało, więc mogę ciebie zrozumieć poniekąd ale ...

ale ja nie miałem takich książek .... a gdybym miał, a do tego takie forum i tylu kolegów którzy chętnie pomagają nie mówiąc o skromnym autorze, który no też stara się pomagać w rozwikłaniu wielu pytań .... NO WŁAŚNIE - pytań

a gdzie twoje pytania ?

ja nie jestem geniuszem i np często nie potrafię na podstawie jakiejś książki się nauczyć - proszę bardzo już prawie dwa lata próbuję się uczyć JAVA dla androida - i chociaż kupiłem chyba WSZYSTKIE książki to idzie mi jak krew z nosa - ale nie ma niestety takiego komfortu aby zadać pytanie autorowi bo nie ma z nim żadnego kontaktu :( nie ma forum wsparcia

ale nie poddaję się i powoli bo powoli ale szukam po innych forach, stronach i poradnikach na Youtube

TAK SAMO robi wielu naszych forumowiczów - słuchaj ONI PYTAJĄ - no mówią ci to wprost, ja też mówię - a ty nadal to samo

że sam czytasz książkę i ci nie wchodzi - a czasem wystarczy krótkie pytanie i krótka odpowiedź aby pójść dalej - ale ku mojemu zdumieniu - a uwierz mi takich osób jak ty nie jest mało .... po prostu się zatrzymują na czymś a potem hmmm nie wiem ? boją zapytać ? wstydzą się zapytać ? .... poprosić czasem nawet mnie na Skype żebym coś podpowiedział - a szkoda bo tracisz - Jeśli na prawdę chcesz niby się nauczyć. Póki mam jeszcze czas i możliwości tak pomagać to inni korzystają a ty co ? zostajesz właśnie w tyle nie pytając

tyle że dzięki temu forum masz jeszcze większy komfort bo tutaj jest TYLU już ludzi, którzy chcą wręcz podzielić się swoją czasem skromną (jak moja wiedzą) bo rozumieją że dzięki temu też sami się uczą - więc nawet nieraz ja nie zdążę odpowiedzieć w jakimś temacie

a ty co ?

więc proszę - jeśli chcesz ? to nie krępuj się - policz sobie ile razy zaczynałeś i czy przypadkiem nie było to mniej niż moje 8 razy ;) jak mniej to i tak jesteś jeszcze do przodu i w lepszej sytuacji

więc nie narzekaj TYLKO DAWAJ OGNIA ;) - POMOŻEMY ! ;)

PostNapisane: 22 lip 2013, o 22:10 
Użytkownik

Mirku, ja chętnie bym pytał, ale ile razy można zadawać te same pytania? Gdybym zaczął zadawać pytania to musiałbyś pisać książkę na forum niemalże od początku. Nie rozumiem bardzo wielu rzeczy. Nie widzę różnic pomiędzy zmiennymi w C a .... no właśnie, między wieloma innymi operatorami, funkcjami czy jak to zwał. Dla mnie najtrudniejsze w C są takie formułowania:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

czy choćby coś takiego:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

kompletnie nie wiem co tu jest czym?

Ja nie przyjmuję do siebie informacji że coś może coś mi zwracać. Ja najzwyczajniej nie chcę by coś mi coś zwracało. Nie potrzebuję tego. W bascomie nie muszę mieć takiej informacji. Z pewnością coś mi coś zwraca również w bascomie, ale ja nie muszę o tym wiedzieć i nie chcę. Dzięki temu nie muszę sobie zawracać tym głowy.

Jedna prośba, nie zwracajcie uwagi na moje porównania do bascoma. Tak po prostu jest mi wygodnie i nie jest to podkreślanie wyższości jednego języka nad drugim bo nie ma tu mowy o wyższości.

PostNapisane: 22 lip 2013, o 22:14 

Wiesz ty co, a masz ty szkołę programowania Język C prathy? jak nie to kup, tam masz podstawy C naprawdę przystępnie opisane w formie wykładów i w wersji dla nas ;), czyli ciężko kapujących.

PostNapisane: 22 lip 2013, o 22:15 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Wiesz ty co, a masz ty szkołę programowania Język C prathy? jak nie to kup, tam masz podstawy C naprawdę przystępnie opisane w formie wykładów i w wersji dla nas ;), czyli ciężko kapujących.

Czytałem, nie dociera do mnie.

PostNapisane: 22 lip 2013, o 22:20 

A Grębosz? Albo KN King Język C Nowoczesne Programowanie

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 97 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1