Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 7 lut 2025, o 22:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 lip 2013, o 07:51 
Nowy

Witam,

To mój pierwszy post na forum, więc proszę o nie bicie za pytania ignoranta :roll: .

Ponieważ dopiero zaczynam przygodę z AVR-ami i czekam na bluebook, która powinna niebawem nadejść pocztą to w ramach nie marnowania czasu zacząłem konfigurację całego IDE jakie będzie mi służyło do zabawy z tymi mikrokontrolerami. Eclipse już działa skonfigurowane wg. poradników :D .

Pytanie jednak mam do programu wspomnianego w temacie. Posiadam prosty programator STK200 (działa również w AVRDUDE jako pony-prog STK200) wpięty w port LPT1. W skonfigurowanym Eclipse, w zakładce AVRDUDE mogę bez problemu odczytać sygnaturę układu jaki posiadam (ATmega162) i fusebity.

Natomiast w mkAVR Calculator - chociaż doszedłem już do tego jak wybrać dowolny programator - niestety program nie pozwala mi na wybór portu. Do wyboru z listy mam tylko com1, avrdoper i USB. A ponieważ programator jest na port LPT1 to wiadomo... nici z komunikacji. Niestety "Linia poleceń AVRDUDE" jest wpisywana na sztywno przez sam program przy wyborze różnych opcji i nie umożliwia ręcznej modyfikacji.

Nie można swobodnie wybrać portu z jakiego ma korzystać AVRDUDE w tym programie? Czy też muszę posiadać pełną, płatną wersję programu, aby móc to zrobić? A może nie widzę jeszcze jakichś opcji?

Proszę o pomoc.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 lip 2013, o 09:11 
Moderator

Jono napisał(a):
Do wyboru z listy mam tylko com1, avrdoper i USB.

To oznacza, że program nie widzi fizycznego standardowego portu LPT1 w twoim komputerze (w windowsie) ... podejrzewam że coś dziwnego się dzieje z twoim windowsem

no ale ok to nie problem bo najdziwniejsze co piszesz jest w tym zdaniu

Jono napisał(a):
niestety program nie pozwala mi na wybór portu.

Jak to nie pozwala - aż sprawdziłem bo pomyślałem że może coś mi umknęło w ostatnich sporych poprawkach do programu ..... ale przecież w to pole można ot po prostu "z ręki" albo jak niektórzy mówią "z palca" wpisać sobie po prostu LPT1 i po zawodach ;)

próbowałeś ?

PostNapisane: 18 lip 2013, o 11:33 

No bulid 52, na win7 x64 bez problemu widzi port LPT po wybraniu stk200.

PostNapisane: 18 lip 2013, o 12:12 
Moderator

rezasurmar napisał(a):
No bulid 52, na win7 x64 bez problemu widzi port LPT po wybraniu stk200.

Mi nawet na Win8 widzi port LPT1 a mam jeszcze taki na płycie głównej. Ale całkiem inną sprawą jest że AVRDUDE nie potrafi już powyżej XP obsłużyć LPT ... przynajmniej ja nie wiem jak to zrobić. A na XP oczywiście śmiga aż miło.

PostNapisane: 18 lip 2013, o 12:17 

No ja STK200 to już chyba tylko z sentymentu trzymam w szufladzie ;).

PostNapisane: 18 lip 2013, o 13:41 
Nowy

mirekk36 napisał(a):
Jak to nie pozwala - aż sprawdziłem bo pomyślałem że może coś mi umknęło w ostatnich sporych poprawkach do programu ..... ale przecież w to pole można ot po prostu "z ręki" albo jak niektórzy mówią "z palca" wpisać sobie po prostu LPT1 i po zawodach ;)

próbowałeś ?

A niech to... nie próbowałem :oops: . Ślepo zawierzyłem automatowi, że skoro na liście wyboru nie ma to z palca w pole "Port" nic nie wpiszę. No i teraz działa jak złoto, program odczytał prawidłowo sygnaturę z czego bardzo się cieszę, bo będę mógł działać dalej (na razie ten programator zupełnie wystarczy na moje skromne potrzeby do ćwiczeń). Natomiast na liście port nie widnieje dalej, to fakt. Korzystam z Win XP SP3 i menedżer urządzeń jak najbardziej pokazuje port równoległy.

Z palca za to próbowałem wklepywać w obszar "Linia poleceń AVRDUDE", ale tam się nie dało, bo obszar tylko obrazuje linię komend i nie da się tego edytować. To mnie trochę zmyliło, że inaczej niż wybór z listy się nie da :) .

Strefa czasowa: UTC + 1