Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 mar 2026, o 19:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 lip 2013, o 05:45 
Użytkownik

Witam, mój problem polega na tym, że po sformatowaniu dysku cała moja zabawa z mikroprocesorami wzięła i poszła :| (zapomniałem na pendriva zgrać) więc postanowiłem zacząć całkowicie od początku. Zainstalowałem wszystko (chyba) tak jak było (miałem tam jakieś problemy z Eclipsem ale chyba sobie poradziłem), złożyłem płytkę tak jak na załączonym schemacie i napisałem pierwszy program do zamigania diodą dokładnie taki jaki podał Pan Mirek w filmiku dla początkujących:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Z tym, że wcześniej (bez funkcji migania), gdy dioda powinna świecić, mi nie świeciła. A po wgraniu powyższego kodu dioda zamiast migać co sekunde miga co chyba 100ms. po dodaniu jeszcze jednego zera nadal nie było sekundy. Wcześniej (przed formatem) owszem wgrałem wsad, który miał szybko migać doidą na tej nóżce i na paru innych, ale to chyba nie pozostaje w pamięci mikroprocesora po wgraniu nowego wsadu.

Schemat:

Obrazek

Jest to schemat z zasilaniem zew. Wiem, że mi trochę laurkowato wyszło podpięcie zasilania do mikroprocesora i nie wiem gdzie schematyczna dioda ma + i - (która końcówka), ale na płytce mam wszystko dobrze.

Ostatnio edytowano 17 lip 2013, o 06:41 przez kanaron, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 lip 2013, o 06:05 
Moderator

kanaron napisał(a):
i nie wiem gdzie schematyczna dioda ma + i - (która końcówka),

No niestety chcąc programować mikrokontrolery - TRZEBA ale to KONIECZNIE poznać przynajmniej jakieś MEGA podstawy elektroniki :(

nie możesz pisać, w dzisiejszych czasach mając internet pod ręką że ty nie wiesz gdzie dioda LED ma + i - , jak się wyraziłeś ? na prawdę wpisując do googla słówko LED a jeszcze mikrokontroler wyskoczą ci miliardy linków i to nawet z gotowymi obrazkami jak się to robi. Po drugie nawet w poradniku wideo o którym wspominasz, ja mówię o książce:

http://atnel.pl/mikrokontrolery-avr-jezyk-c.html

od której przynajmniej warto zacząć bo tam masz już najprostsze przykłady ....

Oczywiście że masz diodę LED wpiętą odwrotnie niż trzeba i z tego powodu ona NIGDY w takim połączeniu ci nie zaświeci ani nie mignie :(

zapamiętaj sobie akurat to raz na całe życie - że KATODA diody (ta kreseczka) ZAWSZE do GND, natomiast ANODA (ta podstawa trójkąta) do VCC. Widzisz teraz że masz to zbabolone ?

PostNapisane: 17 lip 2013, o 06:30 
Użytkownik

Gdzie dioda fizycznie ma + i - wiem, ale na schemacie nie wiedziałem, na płytce wszystko mam dobrze podpięte, a żeby sprawdzić w internecie to nie pomyślałem (wczoraj o 23 ten schemat robiłem). Co do książki to wiem, że kiedyś pisałem, że wypożyczę (brak środków) z biblioteki w czerwcu, ale poprzednik dość długo ją przetrzymał i w dodatku okazało się, że jestem 3 w kolejce :(. Zastanawia mnie tylko to czy w pamięci mikroprocesora gdy mam jakiś wsad i wgram inny wsad to czy tamten się podmienia?
Parę miesięcy temu kupiłem wszystko do elektroniki i zacząłem od powyższego programiku do migania i wszystko działało, zmieniałem czas jak chciałem, później zacząłem myśleć "a co by było gdybym dodał kolejny port wyjścia" i tak zacząłem bawić się diodami RGB, potem przeszedłem na wyświetlacze LCD i zaszła konieczność sformatowania dysku i wszystko co zrobiłem mi poszło więc ponownie postanowiłem zacząć od podstaw, z tym, że teraz to nie chce działać, i tu mam problem.

Diodę sprawdzałem i świeci, po podpięciu do mikroprocesora z wsadem co miał świecić- nie świeciła ale + i - były na 100% dobrze podpięte. Gdy dodałem linijkę żeby migała co 1 sek. i wgrałem to owszem migała ale zdecydowanie zbyt szybko.

Już schemat poprawiłem i zedytowałem post.

PostNapisane: 17 lip 2013, o 06:43 
Moderator

kanaron napisał(a):
Zastanawia mnie tylko to czy w pamięci mikroprocesora gdy mam jakiś wsad i wgram inny wsad to czy tamten się podmienia?

No a jak może być inaczej ? tu się nawet nie ma co zastanawiać za bardzo ? po co byłby proces programowania procka ? hmm niektórzy jeszcze zadają pytanie czy przed zaprogramowaniem nie trzeba przypadkiem samemu najpierw go skasować - nie - nie trzeba ...

niestety takie i inne pomysły dziwne będą przychodziły ci do głowy a także innym początkującym, którzy bez podstaw napotkają pierwszy lepszy problem z połączeniami. To od razu w głowie rodzi się TYLKO JEDEN i to BŁĘDNY wniosek - pewnie coś nie tak w programie a tymczasem pies zwykle leży gdzie indziej pogrzebany ... czyli w połączeniach, na stykówce itp

Poza tym oczywiście co do szybkiego czy wolnego migania pies może leżeć w złym ustawieniu taktowania we właściwościach projektu

jak widzisz - no niestety - próbując robić coś z prockiem a nie przeczytawszy minimum - na ten temat - ciężko jest zacząć coś samemu robić. Oczywiście jak nie masz książki to można się ratować jakimiś poradnikami .....

no ale nie ma poradników w których opisany jest przypadek błędów połączeń u początkującego - bo tych błędów nikt nie widzi na twoje płytce itp .... a co gorsze ty sam ich nie widzisz - a ciężko ci zdiagnozować .... bo znowu się koło zamyka - brak podstaw :(

Dlatego podpowiem krótko - jeśli odwrócisz tą diodę czyli nie będzie tak jak na schemacie tylko odwrotnie - to ten program MUSI działać i nie ma że boli ... że coś jest w nim źle .... nie szukaj więc w nim kłopotu bo wyrwiesz sobie wszystkie włosy z głowy a nie naprawisz tego.

1. sprawdź taktowanie we właściwościach projektu
2. sprawdź połączenia

aha no i nie wymyślaj sobie że po wgraniu do procka wsadu zostaje w nim starsza wersja - bo nie ma takich rzeczy - chyba że masz błędy programowania a ich też nie zauważasz

PostNapisane: 17 lip 2013, o 07:00 
Użytkownik

To zaraz rozbiorę wszystko do zera i złożę ponownie. Co do taktowania procesora to owszem był procek 1MHz a w właściwościach był na 8MHz i tak go wgrałem, ale jak zobaczyłem, że miga nie tak jak powinien to zaraz przypomniało mi się jak Pan mówił o tym ustawieniu taktowania w właściwościach i zaraz to zmieniłem, ale dioda nadal źle migała.

Jako początkujący mam w głowie jeszcze jeden wniosek: nieprawidłowe zasilanie. +12V pochodzi z przerobionego zasilacza komputerowego, który w rzeczywistości podaje +11,75V (brak sztucznego obciążenia lini +5V) ale chyba 7805 stabilizuje to na 5V. Myślę też nad nieprawidłową filtracją zasilania: ja dałem przy stabilizatorze jeden ceramik, a u innych na schematach widzę więcej kondensatorów. Ale to pewnie kolejny nieprawidłowy wniosek z mojej głowy, bo używając +5V z USB przez Pański programator mam to samo, więc pewnie coś z połączeniami. Już rozbieram na części i zaraz napiszę co to dało.

------------------------ [ Dodano po: 20 minutach ]

Nie rozumiem ;). Złożyłem od nowa, dałem zasilanie z programatora, a to dalej miga jak chce, ale pomyślałem, że trochę pokombinuję. I przypomniałem sobie jak Pan mówił o wgrywaniu wsadów przez mkAVRCalculator, no to dałem zapis, wybrałem wsad, wgrałem i... działa :D co sekundę. Ale teraz powstały mi dwa pytania: Czy muszę teraz wsady tak wgrywać? I drugie pytanie nie odnoszące się do tego problemu (chyba): W Eclipse gdy wcześniej (przed formatem) coś kompilowałem to czekałem sekundę, max. dwie. a teraz nawet ten najprostrzy program kompiluje się około 15 sekund. Ma to coś wspólnego z moim problemem, czy nie muszę się tym przejmować?

PostNapisane: 17 lip 2013, o 09:14 
Użytkownik

kanaron napisał(a):
Zastanawia mnie tylko to czy w pamięci mikroprocesora gdy mam jakiś wsad i wgram inny wsad to czy tamten się podmienia?

Nie wiem jak jest w avrdude, ale w AS jest ptaszek "erase... coś tam" i gdy jest zaznaczony(domyślnie) to automatycznie najpierw pamięć zostaje oczyszczona a potem wgrywa się nowy program.
Z "log'a" który avrdude wyświetla po wgraniu hexa także widać że następuje czyszczenie pamięci.

PostNapisane: 17 lip 2013, o 10:33 

Trzeba czytać komunikaty czytać z console w eclipsie, robić clean before build i nie będzie takich fantasmagori ;).

PostNapisane: 17 lip 2013, o 11:22 
Użytkownik

A to pomoże na długie buildowanie czy na ten mój problem?

PostNapisane: 17 lip 2013, o 12:20 

Na wszystko :P, bo długo builduje po make clean, na twój problem też bo wszystko pisze w console, czy został program wgrany, czy został build zrobiony poprawnie, czy został clean zrobiony itd.

PostNapisane: 17 lip 2013, o 12:37 
Użytkownik

Dzięki, wieczorem popróbuję z clean.

Strefa czasowa: UTC + 1