Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 6 sty 2025, o 21:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 lip 2013, o 21:16 
Użytkownik

Witam ponownie :)

Mam takie pytanie, jak mierzyć napięcie układu rezonansowego LC? - czyli rezonans napięć. Sprecyzuje o co mi chodzi dokładnie, i na co już wpadłem. Mam układ LC i po cewce muszę wrzucić na ADC. Jako że układ w rezonansie więc to tez sinus, to pomyślałem o detektorze wartości szczytowej (czyli dioda, kondensator i rezystor), potem dzielnik,i to do ADC. Wszystko by było pięknie, tylko że nie jestem pewny do jakich wartości dojdzie napięcie w rezonansie. A kondensatory SMD w rozsądnych cenach mają tylko do 30V wytrzymałości napięciowej. Co polecacie w takim wypadku? Sygnał na wejściu układu rezonansowego to sinus o amplitudzie 5V puszczony z WO w układzie wtórnika.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 lip 2013, o 22:46 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Domyślam się, że chciałbyś zmierzyć amplitudę sygnału zmiennego. Do tego służą detektory o których poczytasz tu http://www.sp5jnw.sem.pl/technika/detektory2htm/detektory2.pdf.
Pomiar na obwodzie rezonansowym, jak się domyślam generatora, może a raczej na pewno wpłynie na zmianę częstotliwości tegoż generatora. Ponadto na obwodzie LC generatora występuje amplituda tak mała, że spadek napięcia na diodzie w detektorze zafałszuje wynik.
Nie przedstawiłeś ani schematu ani nawet częstotliwości pracy.

PostNapisane: 12 lip 2013, o 07:16 

Tzn. co chcesz mierzyć bo troszkę namotałeś ;), jeżeli chcesz mierzyć napięcie w "miejscu" rezonansu to zależnie czy układ jest szeregowy, czy równoległy itd. zresztą. Poszukaj o miernikach LC na atmegach sporo takich konstrukcji jest, ewentualnie reflektometr.
J/w kolega już zauważył amplituda będzie mała, wszystko zależy też od dobroci obwodu, czy równoległy czy szeregowy itd.

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

OdeOn napisał(a):
Ponadto na obwodzie LC generatora występuje amplituda tak mała, że spadek napięcia na diodzie w detektorze zafałszuje wynik.

Do tego stosuje się kompensację napięcia diody.

PS. Zawsze można zrobić wtórnik na BF256, dzięki temu wzmocnimy sobie sygnał.
Obrazek

Może sie przydać http://pe0fko.nl/LCMeter/ http://sp-qrp.tvk.torun.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=38 http://www.avrprojects.info/avr-projects/capacitance-and-inductance-meter-using-atmega8/

PostNapisane: 12 lip 2013, o 08:56 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Do takich zabaw potrzebny jest, generator, woltomierz i oscyloskop. Za pomocą tego zestawu zdejmiesz całą charakterystykę obwodu rezonansowego.

Spring
Erlöse mich
Spring
...

PostNapisane: 12 lip 2013, o 08:58 
Użytkownik

Faktycznie trochę namotałem :)

Po kolei: Na układ rezonansowy LC podaje sinusa z DAC mikroprocka, (rezonans szeregowy LC - czyli rezonans napięć - przy frez=5kHz), muszę podać amplitudę tego rezonansu na wejście ADC, żeby mierzyć jego napięcie. I teraz tak, już sobie wymyśliłem jak zrobić detektor napięcia szczytowego(dioda, kondensator, rezystor), ale do jego budowy trzeba użyć kondensatora, którego napięcie max. wynosi 30V - i tutaj pytanie: Czy przy zasilaniu takiego układu 5V, amplituda w rezonansie może mi wynieść więcej niż te 30V? Oczywiście wiem że to zależy od dobroci układu rezonansowego LC, no ale dobroć tez ma swoje granice :)

Druga sprawa, to właśnie fałszowanie wyników i zmiana parametrów układu rezonansowego przez dołączenie układ detekcji napięcia szczytowego. Dioda to będzie schottky który ma spadek 0,3V więc jakoś bardzo nie zafałszuje tegoż wyniku.

PROTON to to ja wiem :) , tylko że mam wymóg podać to na ADC.

PostNapisane: 12 lip 2013, o 09:11 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Z tego co pamiętam, przy sinusie napięcie nie będzie wyższe od zasilającego, w rezonansie szeregowy układ LC będzie miał bardzo małą impedancję.
Detektor szczytowy wprowadzi bardzo dużą niedokładność do układu, lepiej np zrobić pomiar miernikiem True RMS i przeliczyć jaka jest wartość szczytowa.

Spring
Erlöse mich
Spring
...

PostNapisane: 12 lip 2013, o 09:13 

Biorąc pod uwagę że na obwodzie rezonansowym będzie sinus, to TrueRMS jest zbędny.

PostNapisane: 12 lip 2013, o 09:44 
Użytkownik

PROTON napisał(a):
Z tego co pamiętam, przy sinusie napięcie nie będzie wyższe od zasilającego, w rezonansie szeregowy układ LC będzie miał bardzo małą impedancję.
Detektor szczytowy wprowadzi bardzo dużą niedokładność do układu, lepiej np zrobić pomiar miernikiem True RMS i przeliczyć jaka jest wartość szczytowa.

Hmm dziwna sprawa, robiłem sobie symulacje w Spice i wyszło na to że gdy nie ma rezonansu to napięcie z LC jest równe napięciu zasilania, natomiast gdy jest rezonans, to napięcie jest znacznie większe niż napięcie zasilania.

PostNapisane: 12 lip 2013, o 10:24 

No bo tak jest :)

PostNapisane: 12 lip 2013, o 10:28 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Cytuj:
Na układ rezonansowy LC podaje sinusa z DAC mikroprocka, (rezonans szeregowy LC - czyli rezonans napięć - przy frez=5kHz)

i to wiele wyjaśnia.
Jakiś czas temu obliczałem to w techniku, z wykorzystaniem liczb zespolonych.
Jest to gałąź RLC i przy rezonansie na elementach L i C wartość napięcia będzie równe ale przeciwne (180 stopni) i matematycznie wyniesie 0. Napięcie na gałęzi RLC będzie równe napięciu na R.

PostNapisane: 12 lip 2013, o 10:56 
Użytkownik

No to jest oczywiste że napięcia na L i C się zniosą (wszak taka idea rezonansu szer. :) ), chodzi mi o to, jakich napięć się spodziewać w rezonansie przy zasilaniu 5V . Oczywiście przed układem LC jest jeszcze potencjometr 100R.

Strefa czasowa: UTC + 1