Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 6 kwi 2026, o 17:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 lip 2013, o 20:04 
Użytkownik

Witam
Nic nie piszesz o procku jaka to atmega
Widzę ze masz ATB z jakim prockiem? bo nic o tym nie piszesz

Ostatnio edytowano 11 lip 2013, o 20:57 przez dreamcastq, łącznie edytowano 2 razy

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 lip 2013, o 20:06 
Użytkownik

Szukanie źródła problemu trzeba zacząć od początku. Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś to zmostkuj wejście i wyjście UARTA za przejściówką (z odłączonym mikrokontrolerem). Powinieneś mieć wtedy echo w terminalu jak będziesz coś wpisywał z klawiatury.

PostNapisane: 11 lip 2013, o 20:20 
Użytkownik

Zrobiłeś to co mówiłem? Bo to by wykluczyło masę problemów (konfiguracje terminala, połączenia itp).

Ostatnio edytowano 11 lip 2013, o 20:22 przez Wojtek001, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 11 lip 2013, o 20:23 
Użytkownik

Po prostu odłącz mikrokontroler a te przewody które szły do wejścia i wyjścia atmegi połącz ze sobą. Następnie ustaw terimnal tak jak miałeś wcześniej ustawiony i wpisuj coś z klawiatury. Jeśli pojawi się echo to powyższe problemy są wykluczone.

PostNapisane: 11 lip 2013, o 20:24 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Na początek usuń z programu linie:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

bo nie robią to co pisze w komentarzu

PostNapisane: 11 lip 2013, o 20:27 
Użytkownik

Jeśli chodzi o rejestr kierunkowy to w przypadku UARTA wszytko jedno jak ustawimy nóżi pełniące role TxD i RXD ponieważ ustawienie bitów TXEN i RXEN w rejstrze stanu UARTa automatycznie konfiguruje te piny jako wyjście/wejście.

Ostatnio edytowano 11 lip 2013, o 20:32 przez Wojtek001, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 11 lip 2013, o 20:30 

Tylko, że tutaj jest najpierw konfiguracja USARTa, a potem zmiany w rejestrze DDRC i PORTC.

PostNapisane: 11 lip 2013, o 20:33 
Użytkownik

rzeczywiście, w takim wypadku ciężko określić jak to się zachowa.

Nawiasem mówiąc spora część kodu jest zawarta w jakiś zewnętrznych bibliotekach których ty nie pokazujesz więc skąd mamy wiedzieć jak ustawiasz moduł UART podczas inicjalizacji?

PostNapisane: 11 lip 2013, o 20:37 
Użytkownik

Ja nie patrzyłem do noty. Przecież jeszcze nie dostaliśmy odpowiedzi od autora, może to po prostu problem z połączeniem mikrokontrolera lub konfiguracją terminala.

PostNapisane: 11 lip 2013, o 20:40 
Użytkownik

tak, i jeśli zobaczysz to co sam piszesz to zaczniemy szukać błędu w programie.

PostNapisane: 11 lip 2013, o 20:43 

Cytuj:
Hmm, zerkam w datasheet ATmega644P i widzę jedynie procek w obudowie smd. Piny odpowiadające za RX0, TX0, RX1 i TX1 są na PORTD0:3, więc nie bardzo rozumiem dlaczego te machlojki bitowe w PORTC i DDRC mają cos popsuć. Czegoś nie dostrzegam?

Racja to bez znaczenia.

PostNapisane: 11 lip 2013, o 22:25 
Użytkownik

Zaraz się temu przyjrze dokładniej ale chyba fabryczne ustawienia są takie jak chcesz czyli 1 bit stopu, brak bitu parzystości i 8 bitów danych. Więc nie ustawiają tych bitów kontrolnych.

Sprawdziłem.Fabryczne ustawienia są takie jak myślałem. W związku z tym nie musisz nic zmieniać.Nie musisz wpisywać powyższego fragmentu kodu (jak go wpiszesz to też się nic nie stanie ale mi by było szkoda pamięci :lol: ). Co do URSEL to to on cie nie dotyczy.

PostNapisane: 11 lip 2013, o 22:54 
Użytkownik

Dokładnie powinno być tak jak mówisz. Przejrzałem na razie main.c i powiem tyle że ja zawsze wpisuje bauda ręcznie (odczytuje z tabeli w nocie dla mojego kwarcu).

Przeczytaj to:
http://mirekk36.blogspot.com/2013/01/rs ... trick.html

albo wpisz tam wartość z tabelki.

PostNapisane: 12 lip 2013, o 10:51 
Użytkownik

Możesz sprawdzić połączenia jeszcze lepiej mostkujac txd i rxd bezpośrednio w podstawce mikrokontrolera ,oczywiście wyjmij mikrokontroler bo zrobisz konflikt na wyjsciu uart od uc. Poza tym możesz z użyciem diody sprawdzić czy układ coś gada na txd wtedy kiedy powinien. Możesz użyć programów wziętych żywcem z noty - to też by wykluczylo wiele problemów np. Masz dobrze ustawioną prędkość w terminalu ?1 bit stopu, brak bitu parzystosci ? (Tego test z echem nie wykluczył)

Z tego co widzę z pierwszych postow to ty chyba nie wiesz że musisz w terminalu ustawić predkosc, numer portu, 1 bit stopu, brak bity parzystosci,prędkość. echo wykluczyło tylko błąd z numerem portu i połączeniami do miejsca zmostkowania.

PostNapisane: 12 lip 2013, o 11:27 
Moderator

Panie polak27, panie kochany, na prawdę od początku wszyscy ci trąbią o schemat tego co zmajstrowałeś .... już pal pies, pomijam to jaką laurkę teraz przedstawiłeś :( .... pomimo kursów Eagla które masz pod ręką

http://atnel.pl/kurs-cadsoft-eagle.html

to weź proszę z UWAGĄ obejrzyj kilka minut tego poradnika od miejsca które podaję w LINKU niżej:

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... HE#t=4007s

bo robisz MEGA typowego babola.... i lepiej zanim to obejrzysz to jak najszybciej rozłącz ten swój procek z przejściówką - bo może się udać że przy takim połączeni SFAJCZYSZ procka, albo FT232 albo wszystko naraz ....

PostNapisane: 12 lip 2013, o 11:46 
Użytkownik

Trzeba podłączyć na krzyż! PD1 kótre jest tx podłączasz do rx natomiast PD0 które jest rx podłaczasz do tx. (taki bład widać na "schemacie" który narysowałeś).

Ale ty używasz płytki ATB gdzie ty masz już wszytko na gotowo podłączone ? - więc ten problem wykluczałem.

Ostatnio edytowano 12 lip 2013, o 11:48 przez Wojtek001, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 12 lip 2013, o 11:49 
Moderator

słuchaj ;) na pewno pokaże ci się od tego momentu co trzeba

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... HE#t=4007s

tylko - pewnie na początku leci reklama z YT więc ją pomiń po 5 sekundach i wtedy YT nagle przełączy sam filmik do tego miejsca

PostNapisane: 12 lip 2013, o 11:51 
Użytkownik

Od nóżka scalaka Tx musi być podłaczona z nóżką Rx mikrokontrolera itp. Nie mam ATB i nie wiem jaki stopień elastyczności w połączenicach oferuje. Jeśli podłączyłeś na odwrót to tx od mikro kontrolera lub FT nie musi już teraz działać (chociaż to AVRy więc nie ma się czym stresować :D ).

PostNapisane: 12 lip 2013, o 12:05 
Moderator

Jeśli polak27 robi to na ATB to przecież - ma gotowy schemat, ma DOKŁADNY opis a elastyczność w ATB jest ogromna - ale trzeba też zachować ostrożność .... no wszystko w szczegółach jest opisane w instrukcji OnLine - tylko trzeba chcieć zajrzeć

http://atnel.pl/atb-przejsciowka-usb-rs232.html

PostNapisane: 12 lip 2013, o 13:29 
Moderator

film - czas:

1:06:50

jak masz zestaw ATB, to żeby połączyć procka z terminalem - NIC nie musisz zmieniać w zworkach gdy były fabrycznie ustawione. Zresztą ogromnie mnie dziwi fakt, że podaję ci link do schematu a ty wciąż się do niego nie odnosisz ... bardzo dziwne.

Szybciej by było gdybyś sobie wstawił ATmega32 do testu z książki i sprawdził bo tak to maż aż 3 problemy

1. pewnie źle ustawiasz parametry transmisji w terminalu i procku
2. pewnie coś poprzestawiałeś w zworkach albo łączysz jakimiś kabelkami sobie to wszystko
3. pewnie coś źle przeportowałeś w kodzie na m644P

ale kto cię tam wie co zrobiłeś i jak ci pomóc, skoro:

1. nie chcesz zrobić NAJPROSTSZEGO testu np transmisji pojedynczej literki nawet bez bibliotek z książki tylko na bazie tego co w nocie PDF czyli

A. inicjalizacja UART
B. wysyłanie pojedynczego znaku USART_TRANSMIT

a do tego strasznie nieprecyzyjnie opisujesz co robisz :(

weź się w garść, zrób np fotkę zestawu jak masz połączone zworki

pokaż najprostszy kod jaki testujesz

i nie wpisuj żadnego tam 51 do UBRR tylko zastosuj wzory - kolega nawet ci link podał do mojego bloga - ale ty jakby w ogóle tego nie czytasz i nie odpowiadasz na podpowiedzi - kompletnie nie rozumiem tego

.... no i jeszcze jak robiłeś test echa - to co niby zwarłeś na zestawie ??? Bo jeszcze raz powtarzam jak zwarłeś TX i RX bez rozłączenia zworek to już mogłeś sfajczyć pin Tx procka

a ty będziesz dalej powtarzał że piny sprawdzałeś - ciekawe jak ? czym? i w jaki sposób ?

PostNapisane: 12 lip 2013, o 13:58 
Użytkownik

Rzuć okiem na topic2189.html

PostNapisane: 12 lip 2013, o 14:33 
Moderator

polak27 napisał(a):
Ok sprawdziłem ten program z tego topicu, czyli najprostsze wysyłanie i odsyłanie. Transmisja jest, ale wysyłając 'a' otrzymuję spowrotem kilka kropek nastawiająć ASCII (w HEX jest to niewiedząc czemu FF, chociaż co nie wyślę to jest to FF). Próbowałem zmieniać prędkości, ale żadna nie skutkowała, ciągle są jakieś dziwactwa zamiast tego co wysyłam.

Czy do kolegi nie dociera, że JEDYNY powód takiego zachowania się tworzonego przez ciebie układu to - niedopasowanie prędkości pomiędzy terminalem i prockiem ?

1. w procku masz albo źle fusebity ustawione
2. albo źle prędkość ustawioną
3. albo nie zrobiłeć CLEAN projektu po zmianie prędkości przed kompilacją

i proszę nie opowiadaj na przyszłość, że a to próbowałeś wszystkie prędkości, albo wszystkie inne ustawienia - bo to nie jest dobra droga.

trzeba ustawić jedną prędkość w procku a potem to samo w terminalu - a nie tam - próbować sobie wszystkich ....

PostNapisane: 12 lip 2013, o 17:18 

polak27 napisał(a):
Dokładnie się zgadzam z tym. Fabrycznie jest tak ustawione. Niestety w reszcie kodu też nie znalazłem żadnych błędów, ale gdzieś muszą one być. Wkleję zatem dwa pozostałe pliki projektu (.c i .h), może ktoś ma lepsze oko niż ja.

nie USART_TXC_vect tylko USART0_TX_vect
nie USART_UDRE_vect tylko USART0_UDRE_vect
nie USART_RXC_vect tylko USART0_RX_vect
Niestety warning: 'USART_RXC_vect' appears to be a misspelled signal handler pokazywane jest to tylko jako ostrzeżenie i bez Clean i Bulild nie pojawia się drugi raz. W kodzie kolegi Antystatyczny nie ma takich problemów, bo program jest tak napisany, że sam wybiera dobre nazwy.
Polecam też zakładkę w Eclipse: AVR Device Explorer. Są tam wypisane nazwy przerwań.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 22 lip 2013, o 22:19 

Krauser napisał(a):
Niestety warning: 'USART_RXC_vect' appears to be a misspelled signal handler pokazywane jest to tylko jako ostrzeżenie i bez Clean i Bulild nie pojawia się drugi raz.

Można to sobie poprawić wpisując w pole gdzie jest parametr all słówka clean all. Wtedy zawsze projekt będzie czyszczony i kompilowany od zera. Przydaje się to również jak zmieniamy co chwilę taktowanie mikrokontrolera.
Obrazek

PostNapisane: 7 lut 2014, o 00:03 
Nowy

To może jeszcze będziecie w stanie mi pomóc....

Próbuje najprostszej komunikacji po UART, czyli przesłanie jednej literki.
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Używam zestawu ATB. Mam ustawione fusy na 8MHz. Zworki od Tx i Rx zwarte. Komputer jest podłączony do zestawu przewodem 3 żyłowym o dł 1,5m (pisze o tym bo może to też ma wpływ? ):
GND -> GND
Tx -> Rx (tego od wyprowadzeń od RS232)
Rx -> Tx

Komunikacja jakaś jest, ale zamiast litery A otrzymuję dziwne znaczki.
Obrazek

Kolorami zaznaczyłem jak się świecą kontrolki. Na układzie ATB diody Rx i Tx nie wykazują żadnej aktywności.

Może problemem jest jakaś literówka, której nie mogę dostrzec, albo jakieś inne pomysły?

Pozdrawiam

PostNapisane: 7 lut 2014, o 00:10 
Moderator

Po pierwsze dlaczego masz tą linię zakomentowaną ?

//#define __UBRR ((F_CPU+UART_BAUD*8UL) / (16UL*UART_BAUD)-1)

po drugie

grubson2 napisał(a):
Komputer jest podłączony do zestawu przewodem 3 żyłowym o dł 1,5m

powiedz mi co to znaczy ??? bo za chwilę sfajczysz zestaw ATB albo kompa albo wszystko razem :( ....

tzn może i nie - ale coś czuję - że podłączyłeś to źle

..... tak jakbyś nie mógł podłączyć kabla USB do zestawu ATB i miałbyś ze jednym zamachem:

1. zasilanie zestawu
2. komunikację RS232
3. programator procka

a ty piszesz o jakimś tajemniczym kablu 3 żyłowym i ciekawe do czego w zestawie połączyłeś jego jeden koniec a jeszcze ciekawsze do czego w kompie podłączyłeś drugi koniec tego kabla ? :(

PostNapisane: 7 lut 2014, o 00:43 
Nowy

Jest komentarz tylko z powodu wielu prób - jedną z nich było to, że ręcznie wpisałem wartość UBRR - przy wyliczaniu działa tak samo...

Podłączyłem do portu COM1... 3 żyłowym, bo GND, Rx i Tx

Nie podłączyłęm USB ponieważ nie mam przewodu USB z takim wejściem jak w zestawie.

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Obrazek

PostNapisane: 7 lut 2014, o 05:19 
Moderator

Cytuj:
Podłączyłem do portu COM1... 3 żyłowym, bo GND, Rx i Tx

to jeszcze raz powiem - odłącz to JAK NAJSZYBCIEJ zanim sfajczysz procka :( .... i proszę cię obejrzyj w międzyczasie DOKŁADNIE to:

http://mirekk36.blogspot.com/2013/10/at ... -jest.html

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

grubson2 napisał(a):
Nie podłączyłęm USB ponieważ nie mam przewodu USB z takim wejściem jak w zestawie.

Wiesz co ? .... takie kable typu A-B to się walają wręcz po ulicach (typowe kable drukarkowe) .... a kupić je można za kilka zł albo i taniej

PostNapisane: 7 lut 2014, o 12:27 
Nowy

Tak myślałem, że zakodowałem sobie, w którymś momencie jakiś głupi tok myślenia - tylko sam nie mogłem go odnaleźć.
COM1 daje zawsze napięcia +-12V i teoretycznie mogę podpiąć COM do RS (bo to to samo) tylko w zależności na jakim standardzie RS232 pracuję, ponieważ na płytce ATB mam wyprowadzenia dostosowane do standardu TTL, więc mogło się wszystko zjarać. Teraz dobrze myślę? A filmik oglądałem wcześniej i trochę mnie zmyliło, że tam jest przejściówka USB/RS232, a w zestawie ATB też jest wbudowana przejściówka USB/RS232 - wiem to zupełnie inne przejściówki, sam nie wiem czemu coś sobie głupiego zakodowałem :)

Co do przewodu A-B to nie kupowałem, bo skoro błędnie myślałem, że mogę podpiąć COM1 to nie miałem takiej potrzeby, zaraz się w niego zaopatrzę - może leży gdzieś na strychu.

Dziękuję :)

PostNapisane: 7 lut 2014, o 21:13 
Użytkownik

panowie to ja myślałem że ja już nie pojmuje co i jak ale co okazuje to nawet trudno ludziom poczytać :( ( A myślałem że jestem wyjątkowy ) grubson poprzeglądaj schematy od np. przejściówki Mirkowej i ci wszystko wyjaśni co źle zrobiłeś :D. Mirku tu jeszcze może nie spali. Ale lepiej odłącz :D.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1