Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 2 sty 2025, o 23:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 lip 2013, o 23:08 
Użytkownik

Witam!
Ostatnio mam trochę czasu zająć się czymś hobbystycznym, dlatego już mam kilka pytań
Jak wiadomo (albo jeśli nie wiadomo to... już wiadomo:) ), operatorzy mobilni w swoim internecie blokują porty przychodzące.
Początkowy plan był taki, żeby zrobić samochodzik zdalnie sterowany przez GSM, za pomocą pakietów TCP lub UDP (Telefon z Adroidem połączony przez BTM z układem), aktualnie szukam sposobu, żeby ominąć blokadę portów przychodzących u operatorów.

Może ktoś się na tym zna, powiedzcie mi, jak to jest w przypadku np Skype, Facebooka czy nawet gg, że z internetu przychodzą powiadomienia?

Prostą sprawą może być po prostu odpytywanie ciągłe 'serwera' o jakieś nowe dane, ale wiadomo, że to droga do nikąd.

Jak wysłać jakąś informację przez internet prosto do telefonu? (z opóźnieniem powiedzmy max 500ms, na telefonie jakiś programik, który dalej to wyśle do BTMa).

Pomocy :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 lip 2013, o 23:48 
Użytkownik

Poczekaj na trzecią książkę Mirka. ;) Tam będzie sporo o GSM. Pierwszy raz słyszę, aby operatorzy blokowali porty itp.
O tym, jak działa komórkowa transmisja danych (2G, 3G, HSDPA, HSUPA, LTE) dowiesz się z tej książki: http://www.ibuk.pl/fiszka/2254/systemy- ... homej.html

Dodatkowo możesz zapoznać się z doktoratem mojego promotora na temat "Badania rozproszonych systemów pomiarowych
z transmisją danych w sieci telefonii GSM", link do autoreferatu: www.et.put.poznan.pl/attachments/085_Au ... kowski.pdf
Pełnej wersji nie mam niestety.

PostNapisane: 5 lip 2013, o 23:55 
Użytkownik

Właśnie operatorzy blokują wszystkie porty przychodzące. Tzn. urządzenia podłączone są jakby za NAT-em i nie ma przejścia z zewnątrz. Jest opcja bodajże w Plusie wykupienia zewnętrznego IP, ale tylko dla firm i bez przesady, aż tak to nie jest konieczne :)

Ale uwaga, jest coś nowego :D

Cały czas starałem się wysyłać pakiety UDP i się nie udawało. Teraz zczaiłem, że pakiety TCP wymagają nawiązania połączenia z serwerem, dzięki czemu komunikacja odbywa się później w dwie strony. Postawiłem na szybko serwer TCP na kompie, nawiązałem połączenie z komórki przez GSM przez jakiś program do komunikacji TCP i DZIAŁA! Po prostu będę musiał najpierw nawiązać komunikację z komórki, ale to już żaden problem :)

Dzięki za linki! Ciekawa ta praca doktorancka. Już czytam :)

Strefa czasowa: UTC + 1