Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 21 lis 2024, o 19:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 lip 2013, o 18:11 
Użytkownik

Witam
Mam taki problem, buduje układ gdzie układ wykonawczy bedzie oddalony o ok 50m od sterownika i co za tym idzie sa spadki napieć
Schemat do układu zamieszam w pliku pdf.
Dodam ze OK1 , OK2 i OK3 na schemacie sa wyjsciami ze sterownika do ktorego jest podlaczony przewod 50m i leci do ukladu wykonawczego do opto elementu gdzie on steruje urzadzeniami. I działo sie tak ze uProcesor wystawiał mi 5v ale za nim doleciało na koniec przewodu robilo sie coś ok 4v i potem tyrystor podłaczony do optoelementu nie "otwierał" sie do konca i za miast 230v na nim bylo 140V.
Zastosowałem tranzystory a nie uln2803 ze wzgledu na miejsce na płytce.
Czy któryś z kolegów na forum ma pomysł jak to inaczej rozwiązać?

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 lip 2013, o 18:20 
Użytkownik

ja bym zrobił docelowo układ wykonawczy na UC wraz z układem sterowanym zasilany w miejscu docelowym i wysyłał dane do niego przy pomocy RS, CAN, LIN lub inaczej ,

jęsli jednak chcesz sterować napięciowo już docelowy układ wykonawczy TRIAK lub PK to w tym momencie warto
zastosować wzmacniacz napięciowy na wejściu układu , bo tym czasem nie bardzo rozumiem co uzyskujesz

Wynika z tego że sygnał z procka chcesz przekazać do oddalonego o 50m tranzystora ...
a czy nie lepiej by było tranzystor przełączać lokalnie i dopiero z za tranzystora przesyłać sygnał ??

PostNapisane: 2 lip 2013, o 18:27 
Użytkownik

Witam
A nie można na końcu tej linii dać jakieś klucze tranzystorowe?

P.S.
W jakim celu dałeś na wejściach ukł. 4584 takie duże pojemności?
Pozdr.

PostNapisane: 2 lip 2013, o 18:30 
Użytkownik

SunRiver napisał(a):
Wynika z tego że sygnał z procka chcesz przekazać do oddalonego o 50m tranzystora ...
a czy nie lepiej by było tranzystor przełączać lokalnie i dopiero z za tranzystora przesyłać sygnał ??

i tak też jest, dopiero z tranzystora idzie sygnał na oddalony układ wykonawczy (tranzystor mi zabezpiecza tez wyj. uP)
no ale "wyśle" mi te 5V ale jak doleci na miejsce to znowu bedzie zaniżone i znowu bym musiał dac tranzystor tak jak piszesz z lokalnym zasilaniem?

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

kicajek napisał(a):
P.S.
W jakim celu dałeś na wejściach ukł. 4584 takie duże pojemności?
Pozdr.

i tu mnie zaskoczyłeś bo te dane miałem z jakiegoś schematu gotowego ale dodam że to działa poprawnie

PostNapisane: 2 lip 2013, o 18:44 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

A może da się wymienić rezystory przy tym optotriaku. Druga opcja to modyfikacja wyjścia na tranzystor npn załączany z uP i tranzystor pnp dołączony do 12V zamiast 5V. Jak podasz 11V to będzie ok ? Jak za dużo to dodaj jeszcze rezystor w szereg.

PostNapisane: 2 lip 2013, o 19:40 
Użytkownik

Faktycznie musiałem zmienić rezystor przy optotriaku (układ ze schematu układu wykonawczego aktualnie działa)
Do 12V faktycznie można podłączyć ale może w tym momencie na układzie wykonawczym dać też jakiś tranzystor czy może dobrać rezystor tak aby 5V było?

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 2 lip 2013, o 21:15 

Zgodnie ze specyfikacją MOC3041M zadziałanie wystąpi dla prądu IF mniejszego lub równego 15mA, ale rekomendują by zawierał się on w zakresie 15mA-60mA(absolutne maksimum). Biorąc pod uwagę, że dla -40 stopni prąd ten musi być większy 1,2 razy, czyli 18mA. Wybiera się 20mA i teraz dobiera rezystor dla najgorszego przypadku, czyli napięcia VF diod maksymalnego i napięcie zasilania obwodu minimalnego. Z charakterystyki diody z optotriaka odczytuję, że dla temperatury -40 stopni napięcie VF wynosi 1,3V, a dla LED np.  L-53ID typowo 2V. Napięcie zasilania obwodu minimalne to 4V i wychodzi rezystor szeregowy 35R -> 33R. Jak temperatura wzrośnie to napięcia VF się zmniejszą i prąd IF wzrośnie, ale dla większego prądu napięcia VF są większe. Najlepiej wziąć mulimetr i zmierzyć ten prąd. Proponuję mierzyć na zakresie 200mA, wtedy spadek napięcia na multimetrze będzie do pominięcia (spadek ten w najtańszych multimetrach wynosi 200mV dla maksymalnego prądu na danym zakresie).

PostNapisane: 2 lip 2013, o 21:30 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

z 10 lat temu robiłem podobny projekt, do sterowania na dużą odległość zastosowałem magistralę 1-Wire i układ DS2406.

Spring
Erlöse mich
Spring
...

PostNapisane: 3 lip 2013, o 06:15 
Użytkownik

Krauser napisał(a):
Zgodnie ze specyfikacją MOC3041M zadziałanie wystąpi dla prądu IF mniejszego lub równego 15mA, ale rekomendują by zawierał się on w zakresie 15mA-60mA(absolutne maksimum). Biorąc pod uwagę, że dla -40 stopni prąd ten musi być większy 1,2 razy, czyli 18mA. Wybiera się 20mA i teraz dobiera rezystor dla najgorszego przypadku, czyli napięcia VF diod maksymalnego i napięcie zasilania obwodu minimalnego. Z charakterystyki diody z optotriaka odczytuję, że dla temperatury -40 stopni napięcie VF wynosi 1,3V, a dla LED np.  L-53ID typowo 2V. Napięcie zasilania obwodu minimalne to 4V i wychodzi rezystor szeregowy 35R -> 33R. Jak temperatura wzrośnie to napięcia VF się zmniejszą i prąd IF wzrośnie, ale dla większego prądu napięcia VF są większe. Najlepiej wziąć mulimetr i zmierzyć ten prąd. Proponuję mierzyć na zakresie 200mA, wtedy spadek napięcia na multimetrze będzie do pominięcia (spadek ten w najtańszych multimetrach wynosi 200mV dla maksymalnego prądu na danym zakresie).

yyyyyyyyyyyyuuuuuuuuuuhhhmmmmmm ja pier du..... szczeka mi opadła
czyli ma być 20mA tak w skrucie

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

PROTON napisał(a):
z 10 lat temu robiłem podobny projekt, do sterowania na dużą odległość zastosowałem magistralę 1-Wire i układ DS2406.

To tez nie jest głupi pomysł ale czy jak już wykorzystuje magistrale 1-Wire pod pomiar temp to moge tez wykorzystać pod sterowanie?

PostNapisane: 3 lip 2013, o 10:52 
Użytkownik

oczywiście że możesz użyć 1Wire do innych celów niz tylko pomiar temperatury
w końcu to magistrala i taki jest jej sens , można na niej mieć wiele urządzeń jednocześnie od czujników temperatury np DS18B20
po pamieci eeprom , expandery , switche .

jednym z przykładów dla twojego zastosowania może być układ DS2408 który dysponuje 8ma kanałami I/O

przykład zastosowania jako sterownika przekaźników był swego czasu opisany w EP.

http://ep.com.pl/files/4557.pdf

PostNapisane: 3 lip 2013, o 15:58 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Możesz jeszcze użyć stabilizatora napięcia przed transoptorem, np 7805 i obliczyć odpowiedni rezystor ograniczający prąd transoptora dla napięcia 5V. Natomiast magistralę zasilać znacznie wyższym napięciem, np 9V lub 12V.

Spring
Erlöse mich
Spring
...

PostNapisane: 3 lip 2013, o 21:02 
Użytkownik

problem jest taki z tym DS-em ze nie ma przykladów programów pod bascoma ( aktualnie w tym jezyku pisze a C dopiero sie ucze)
A może pcf8574? po I2c

PostNapisane: 3 lip 2013, o 22:08 

I2C jest raczej przeznaczone do komunikacji pomiędzy układami w jednym urządzeniu. Jest jeszcze pojedynczy switch na 1-Wire DS2405, a przykłady były w kursie w EdW - Mikroprocesorowa Ośla Łączka , albo książce Piotra Góreckiego Mikrokontrolery dla początkujących. Przykłady są do ściągnięcia na Elportalu i na stronie wydawnictwa.

PostNapisane: 3 lip 2013, o 22:28 
Użytkownik

Jak już pisał SunRiver jest opcja drugiego uC w ukladzie wykonawczym, aż prosi się o zastosowanie RS485. Często używam pochodnej tego protokołu tj. DMX512 i odległości rzędu 100-200 metrów to pikuś, a poza tym mało przewodów potrzeba!. Także polecam! Dotyczy to części wykonawczo/odbiorczej!

PostNapisane: 4 lip 2013, o 08:28 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Kolejny pomysł to połączenie radiowe np na 433MHz, lub na podczerwień.

Spring
Erlöse mich
Spring
...

PostNapisane: 4 lip 2013, o 11:34 
Użytkownik

PROTON napisał(a):
Kolejny pomysł to połączenie radiowe np na 433MHz, lub na podczerwień.

to raczej odpada ze wzgledu na odległość a raczej przeszkody na drodze tj. piwnica->2pietro

To może inaczej, jak zrobić wyswietlacz LCD na tak długim przewodzie?
Bo układ wykonawczy i procek bedzie razem a tylko wyswietlacz bedzie zdalny z przyciskami

PostNapisane: 4 lip 2013, o 18:46 
Użytkownik

Oki chyba jednak poszukam czegoś na 1-wire tym bardziej ze tą magistrale mam już podciągniętą pod układ wykonawczy gdzie sa podłączone czujniki temp DS18B20. Jako że narazie programuje w bascomie to pod ten jezyk bede szukał jakiś przykładów.

PostNapisane: 4 lip 2013, o 19:51 
Użytkownik

Znalazłem jeszcze cos takiego DS2413 ale tylko w tme to maja...

PostNapisane: 4 lip 2013, o 20:21 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Możesz jako sample zamówić:
http://www.maximintegrated.com/datashee ... /4588/t/or

Spring
Erlöse mich
Spring
...

PostNapisane: 5 lip 2013, o 05:52 
Użytkownik

Nigdy sie nie bawiłem w zamawianie sampli, czy jest to odpłatne , jak to wygląda?

PostNapisane: 5 lip 2013, o 13:01 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Sample są za darmo, tylko musisz mieć adres e-mail jakiś firmowy, nie może to być gmail.
Rejestrujesz się na stronie, podajesz nazwę firmy, adres do wysyłki itp.
Wrzucasz sobie sample do koszyka, klikasz na Sample Cart, Annual Usage wybierasz <250, klikasz Checkout.
Wpisujesz adres do wysyłki, niżej masz ramkę Your Application gdzie wpisujesz co za urządzenie projektujesz, i wybierasz Sample Market oraz Sample Market Segment.
Dalej zatwierdzasz i czekasz 2-3 dni na kuriera z DHL. Ja zamawiam od 2 do 4 układów i zawsze przysyłają.
Raz odmówili jak nie podałem pełnej nazwy firmy tylko skrótową wtedy przyszedł e-mail z opisem: "The following sample request has been rejected"
"please advice correct company name and email address. If you have questions about these comments, you may contact meriel.miranda@maximintegrated.com"
Zamówiłem jeszcze raz podając pełną nazwę firmy.

Spring
Erlöse mich
Spring
...

PostNapisane: 7 lip 2013, o 10:09 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Znalazłem 2 szt DS2409 oraz 2 szt DS9502p, jak jesteś zainteresowany to daj znać.

Spring
Erlöse mich
Spring
...

Strefa czasowa: UTC + 1