No dobrze - podam wyjaśnienie - bo jak pisałem zdaję sobie sprawę że to troszkę na wyrost pytanie.
Tak ta karta to oczywiście część większego urządzenia, które stworzył Pan Ryszard w całości. Całe urządzenie to był mikser video używany w tamtych latach w naszej telewizji szczecińskiej przez jakiś czas
Chodziło o to aby zrobić monitoring/podgląd w kilku wierszach/rzędach z iluś tam kamer tak On-Line
A to wszystko miało być sterowane Panowie za pomocą panela DOTYKOWEGO i jak wspomina Pan Ryszard nawet poszły zakłady, o to że o ile uda mu się zrobić sam mikser (w to nikt nie wątpił) to nie uda mu się zrobić sprawnie działającego panelu dotykowego (pamiętajmy który to był rok i pamiętajmy że to wszystko było w 100% ręcznie wykonywane)
Niestety z całości pozostała tylko ta karta prezentowana na fotkach. Część cyfrowa na niej (te wszystkie układy TTL) służyły z jednej strony do dekodowania i obsługi impulsów z innej karty już samych czujników dotykowych
a z drugiej strony układy cyfrowe na tej płycie odpowiadały za już właściwe przełączanie multiplekserów wizyjnych - to znaczy ta część analogowa odpowiadała już za samo przesyłanie właśnie wielu torów wizyjnych.
Gdy Pan Ryszard wszystko zrobił i podłączył, to ponoć przyjeżdżali ludzie z zewnątrz żeby sprawdzić czy ten panel dotykowy nie będzie zawodził i czy nie zdarzą się błędy polegające np na tym, że przypadkowe dotknięcie kilku czujników naraz nie spowoduje totalnej sieczki na całym wielo-monitorowym podglądzie. Ponoć może 2 czy trzy razy na cały czas gdy to urządzenie było użytkowane - zdarzyły się przypadki, że coś zaszwankowało podczas przełączania
ale to tylko na chwilkę i w trakcie usilnych prób udowodnienia przez kolejnego chętnego że musi to się psuć i źle działać....
Całość pracowała w TV do czasu zastąpienia tego jakimiś zakupionymi po długim czasie już fabrycznymi i profesjonalnymi urządzeniami do TV. Chociaż ja widząc to co Pan Ryszard tworzył, powiedziałbym także jednoznacznie, że jego urządzenie było równie profesjonalne.
A będziecie Panowie mieli już niedługo zapoznać się z kolejnym hmmm wręcz wynalazkiem Pana Ryśka z tamtych czasów, aż się dziwię, że to jakoś nie odbiło się szerszym echem i że Pan Rysiek nie jest przez to sławny.... Jednak wszyscy zdajemy sobie sprawę jak to było w tamtych czasach ze zdolnymi ludźmi.
Tak czy inaczej - ja się bardzo cieszę, że znam osobiście takiego człowieka
i że mam i jeszcze będę miał okazję pokazać parę ciekawostek , albo opisać jeszcze troszkę jego historii .
www.youtube.com/mirekk36 ]