Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 29 gru 2024, o 19:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 cze 2013, o 11:52 
Użytkownik

Witam,
Chce pocwiczyc komunikacje po rs485 dlatego potrzebuje wykonac drugi projekt ale od poczatku zgodny z Waszymi zaleceniami.
Przygotowalem ponizszy schemat
Obrazek
Watpliwosci mam co do pomiaru swiatla - czy schemat z fotodioda bedzie dzialal poprawnie i czy dioda jest poprawnie podlaczona?

Czy do PCF8574 wystarczy ceramik czy elektrolit tez powinien tam trafic ?

Przyciski 1-3 na schemacie to trzy switche umieszczone w obudowie ale czy mozna wykorzystac porty sck, miso i mosi jako wejscie gdy programator nie jest podlaczony ?

Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 cze 2013, o 17:28 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Fotodiodę włącza się zaporowo i dodatkowo poprzez wzmacniacz operacyjny. Przykład znajdziesz w specyfikacji MCP601
PCF8574 nie potrzebuje dodatkowego elektrolita.
Możesz użyć linii programowania jako wejścia przycisków, ale wtedy nie należy pod żadnym pozorem ich wciskać podczas programowania. Możesz też dla bezpieczeństwa przyciski podłączyć poprzez szeregowe rezystory 1k.

PostNapisane: 20 cze 2013, o 19:33 
Użytkownik

Uklady ze wzmacniaczem operacyjnym widzialem ale chcialem go uniknac poniewaz nie posiadam takiego na stanie a sklep elektroniczny to wyprawa na druga strone Warszawy a reszte czesci do projektu kupilem przy poprzednim zaopatrzeniu.
Wlasnie wylutowalem fototranzystor z niedzialajacej czujki od alarmu. Wyglada jak ten
Obrazek
i ma trzy nozki z czego jedna jest polaczona z jego metalowa obudowa. Jak czytam o fototranzystorze to wszedzie oznaczene sa dwie nozki(promieniowanie padajace na fototranzystor powoduje przeplyw pradu bazy ktory po wzmocnieniu podosuje prad kolektora) przez to mam rozumiec, ze ta trzecia nozka ma byc podlaczona do gnd ?
Czy w takim wypadku wystarczy do mojego schematu zamiast fotodiody wstawic fototranzystor czy trzeba go jeszcze modyfikowac?
Po podlaczeniu miernika przy braku oswietlenia opotnosc wynosila 0,1K, przy mocnym oswietleniu 100K (fototranzystor npn czy pnp ?)

PostNapisane: 20 cze 2013, o 20:09 

Trzeba zdawać sobie sprawę, że przetwornik AC to pojemność ładowana podczas pomiaru i jak źródło napięcia ma małą wydajność to aby otrzymać dobry wynik należy wydłużać czas konwersji. Jak zastosujesz fototranzystor tych problemów nie ma. Możesz go wstawić zamiast tej fotodiody na schemacie (R7 jest zbędny, ewentualnie umieść go razem z R6). Kolektor należy dołączyć do V+, a emiter do rezystora i ADC. Jak nie znasz oznaczenia producenta to możesz kierować się podobieństwem do innych. Końcówka obok wypustki to emiter, w środku jest baza (nie podłącza się jej), a ostatni kolektor - połączony z obudową. Jak masz obawy co do połączenia to daj tam goldpin 2 pin i fototranzystor przylutuj do gniazda goldpin, a jak masz miernik to co za problem zasilić układ złożony z rezystora 10k i fototranzystora i zmierzyć jak się zachowuje.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 20 cze 2013, o 21:01 
Użytkownik

Dzieki kolego, zastosuje sie do powyzszych porad.
Mam jeszcze pytanie co do samego eagla, czy jest mozliwe w wersji darmowej dodanie opisu do schematu jak pod tym linkiem (klawiatura numeryczna z wyjsciem szeregowym) czy trzeba radzic sobie w z tym w jakis edytorach graficznych ?

PostNapisane: 20 cze 2013, o 21:06 

Ramki są zebrane we frames i stawiasz je na schemacie jak każdy inny element. Możesz też sobie edytować jak potrzebujesz

PostNapisane: 22 cze 2013, o 09:32 
Użytkownik

Cześć, co prawda nie jestem specem od eagle, ale wydaje mi się, że brakuje ci kilku połączeń, które zaznaczyłem na rysunku na czerwono

Obrazek

PostNapisane: 24 cze 2013, o 14:37 
Użytkownik

Kolego, to sa etykiety i jest tam polaczenie.
Od wczoraj staram sie zaprojektowac pcb lepsze od tego z poprzedniego projektu ale pomimo mniejszego uc i mniejszej ilosci portow przy plytce jednostronnej chyba nie uda sie uniknac paru przelotek. Ponizej schemat a w zalaczniku pliki do eagla ze schematem i plytka
Obrazek

Jak proponujecie poprowadzenie sciezek zasilania oraz do usbasp ?

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 24 cze 2013, o 14:59 
Moderator

D_C napisał(a):
Cześć, co prawda nie jestem specem od eagle, ale wydaje mi się, że brakuje ci kilku połączeń, które zaznaczyłem na rysunku na czerwono

Koniecznie obejrzyj ten kurs EAGLE to mam nadzieję że też sporo ci się przyda z niego ... a na pewno też zaczniesz korzystać z ETYKIET ... bo tak jak kolega wyżej pisze to właśnie są etykiety a nie przerwy w schemacie. Na prawdę polecam:

http://atnel.pl/kurs-cadsoft-eagle.html

PostNapisane: 24 cze 2013, o 15:35 
Użytkownik

fakt, moja wypowiedz była mało przemyślania, ale dla mnie jak na schemacie nie mam kropy, to nie ma połączenia

mirekk36 napisał(a):
to właśnie są etykiety a nie przerwy w schemacie

mi nie chodziło o etykiety, ale o podłączenie rezystorów R1 i R4 do linii z etykietą

PostNapisane: 24 cze 2013, o 18:26 
Moderator

D_C napisał(a):
mi nie chodziło o etykiety, ale o podłączenie rezystorów R1 i R4 do linii z etykietą

A no popatrz !!! masz 1000000% racji ;) to ja też tego nie zauważyłem ... masakra .... Masz sokole oko - Gratulacje

Na PEWNO warto takiego babola poprawić bo to są właśnie pseudo oszczędności na odległościach na schematach i przez to niestety robi się już lekka LAURKOWOŚĆ

PostNapisane: 24 cze 2013, o 18:54 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Masz sokole oko - Gratulacje

o tak, ale niestety wyrobione jest ono na licznych sprawdzianach i kartkówkach :lol:

a odnośnie samego PCB to mam kilka małych uwag:

-na twoim miejscu dałbym większe odległości pomiędzy elementami, bo jak widzisz niektóre zachodzą na siebie i jak być chciał robić warstwę opisową, to to będzie brzydko wyglądać,
-poprawiłbym wygląd niektórych ścieżek (estetyka najważniejsza),
-starałbym się podłączyć masę kondensatorów C11 i C12 bezpośrednio do nóżek mikrokontrolera (jest o tym mowa w kursie do eagle),
-można by się pokusić o większe upakowanie elementów, w celu zaoszczędzenia laminatu i środka trawiącego,
-tam gdzie tylko to możliwe pogrubiłbym ścieżki min 24, warto o tym pomyśleć robiąc płytkę metodą tradycyjna,
-pobawiłbym się umiejscowieniem nazw elementów,

a odnośnie prowadzenia ścieżek zasilania, niech się wypowiedzą specjaliści ;)

PostNapisane: 24 cze 2013, o 19:09 
Użytkownik

D_C napisał(a):
a odnośnie samego PCB to mam kilka małych uwag:
-na twoim miejscu dałbym większe odległości pomiędzy elementami, bo jak widzisz niektóre zachodzą na siebie i jak być chciał robić warstwę opisową, to to będzie brzydko wyglądać,
-poprawiłbym wygląd niektórych ścieżek (estetyka najważniejsza),
-starałbym się podłączyć masę kondensatorów C11 i C12 bezpośrednio do nóżek mikrokontrolera (jest o tym mowa w kursie do eagle),
-można by się pokusić o większe upakowanie elementów, w celu zaoszczędzenia laminatu i środka trawiącego,
-tam gdzie tylko to możliwe pogrubiłbym ścieżki min 24, warto o tym pomyśleć robiąc płytkę metodą tradycyjna,
-pobawiłbym się umiejscowieniem nazw elementów,

Plytka bedzie schowana we wzmacniaczu i raczej opisu nie bede robil bo przy innych modulach plytka bedzie inna. Estetyka bedzie poprawiona, bylo juz ladnie ale modyfikacje w locie troche popsuly jej wyglad. Masa to poligon a kluczowe elementy np. ceramiki sa jak najblizej scalakow, co do upakowania to pomysle o tym jak bede mial juz wszystkie polaczenia(dla czytelnosci obecnie sa zachowane odleglosci), finalnie do 24 pogrubione bedzie cale + zasilania.

Podejscie rozdzielenia schematu na moduly wydaje sie byc dla mnie bardziej czytelne oraz latwiejsze do zaadoptowania przy kolejnych projektach( o tym Mirek w ktoryms poradniku wpomina).

Przy poprzednim projekcie juz po wytrawieniu przezemnie pcb koledzy oferowali pomoc w lepszym rozmieszczeniu elementow i poprowadzeniu sciezek dlatego teraz gdy jeszcze nie wszystko jest zaplanowane zamieszczam schemat i plytke aby posluchac konstruktywnej krytyki badz porad jak by to zrobili bardziej doswiadczeni koledzy.

PostNapisane: 24 cze 2013, o 19:39 
Użytkownik

grunt to wszystko robić powoli, bez pośpiechu, jak to mówia raz a dobrze, a rozdział projektu na moduły jest bardzo przydatny, sam tą strategie również stosuję przy własnych schematach, szalenie ułatwia ona czytelność schematu

PostNapisane: 24 cze 2013, o 23:09 
Użytkownik

Ponizej efekt wieczornego dlubania. Prosze o konstruktywna krtyke i podpowiedzi jak zrobic aby bylo lepiej np. aby nie uzyc az 4 jumperow, lepsze prowadzenie zasilania itp. (nad ladnym prowadzeniem sciezek bede pracowal jutro wiec to prosze pominac).
ObrazekObrazekObrazek

PostNapisane: 25 cze 2013, o 06:29 
Moderator

gomes ---> proszę bardzo SERIA porad dla ciebie na przykładzie twojego schematu - postaraj się JAK NAJSZYBCIEJ eliminować opisane na nim BABOLE .... Na prawdę nie jest trudno narysować to dobrze. Zwróciłem ci i uwagi kosmetyczne i merytoryczne - jeśli chodzi o schemat oczywiście

Obrazek

PostNapisane: 25 cze 2013, o 07:35 
Użytkownik

teraz płytka wygląda niemal na firmową, gratulacje, a jeżeli chcesz robić otwory montażowe to w eagle, w bibliotece holes, są pięknie przygotowane otwory montażowe o różnych średnicach, nic tylko wstawiać na schemat ;)

PostNapisane: 25 cze 2013, o 17:45 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
gomes ---> proszę bardzo SERIA porad dla ciebie na przykładzie twojego schematu - postaraj się JAK NAJSZYBCIEJ eliminować opisane na nim BABOLE .... Na prawdę nie jest trudno narysować to dobrze. Zwróciłem ci i uwagi kosmetyczne i merytoryczne - jeśli chodzi o schemat oczywiście

Taka merytoryczna krytyka mi sie podoba chociaz zakrawa juz czepialstwem ;) ale np. dioda shockiego(maly spadek napiecia) jest wstawiona celowo ze wzgledu na zewnetrzne zasilanie i mozliwosc zlego podlaczenia przez co uszkodzenia np uc.

D_C napisał(a):
teraz płytka wygląda niemal na firmową, gratulacje, a jeżeli chcesz robić otwory montażowe to w eagle, w bibliotece holes, są pięknie przygotowane otwory montażowe o różnych średnicach, nic tylko wstawiać na schemat

plytce daleko do 'firmowych' np poprzez slabe poprowadzenie zasilania pomiedzy nozkami uc ale caly wieczor staralem sie tego uniknac i nie bardzo mi wyszlo

PostNapisane: 25 cze 2013, o 19:04 
Moderator

gomes napisał(a):
Taka merytoryczna krytyka mi sie podoba chociaz zakrawa juz czepialstwem ale np. dioda shockiego(maly spadek napiecia) jest wstawiona celowo ze wzgledu na zewnetrzne zasilanie i mozliwosc zlego podlaczenia przez co uszkodzenia np uc.

no to przesadzasz że czepialswo - bo nigdy nie mam takich zamiarów. Zwracam uwagę bo skąd akurat mogę na 100% wiedzieć czy zdajesz sobie z tego sprawę ... a tym bardziej że taką diodę lepiej dać gdzieś PRZED stabilizatorem, wtedy nawet nie musi być to dioda shottky tylko nawet zwykła prostownicza. Tak to się najczęściej robi i stąd uwaga ...

jeśli chodzi o inne uwagi np te prowadzenie linii pod kątem prostym , albo stawianie kropek na końcówkach elementów - to znasz moje podejście z poradników i wiesz że lubię porządek na schemacie. I nie widzę najmniejszych powodów dlaczego warto by unikać takiego podejścia - za to osoby, które bagatelizują takie podejście - szybko właśnie same popadają we własne sidła i tarapaty. I nie mów że nie - bo z niejedną taką osobą rozmawiałem .... I wiele z nich gdy się przełamało i zaczęło stosować taki rygor w rysowaniu schematów - później mi dziękowało i do dzisiaj słyszę niejednokrotnie słowo dziękuję .... Nie mówię że od wszystkich i że to mój cel .... A od wielu usłyszałem tylko słowa krytyki i narzekania na to co pokazuję

jeśli więc pytasz tu na tym forum to podpowiadam, jeśli uważasz że się czepiam - to powiedz czy ktoś ci nakazuje bezwzględnie zadawać pytania na tym forum ? przecież jest wiele podobnych i może gdzieś tam ludzie o wiele lepiej podpowiedzą, mówię to bez żadnej ironii czy złości - żeby zaraz znowu nie było.

PostNapisane: 25 cze 2013, o 22:16 
Użytkownik

gomes napisał(a):
no to przesadzasz że czepialswo - bo nigdy nie mam takich zamiarów. Zwracam uwagę bo skąd akurat mogę na 100% wiedzieć czy zdajesz sobie z tego sprawę ... a tym bardziej że taką diodę lepiej dać gdzieś PRZED stabilizatorem, wtedy nawet nie musi być to dioda shottky tylko nawet zwykła prostownicza. Tak to się najczęściej robi i stąd uwaga ...
Mirku - zaznaczylem, ze krytyka ktora jest konstruktywna jest jak najbardziej wskazana a ty pokazales gdzie widzisz jeszcze bledy ktorych ja nie dostrzegalem przez co mam nadzieje nastepne schematy beda jeszcze lepsze. Z tym czepialstem to byl zart w strone bezwglednego perfekcjonalizmu(wszystkie kropki ktorych umyslnie nie stawialem oraz odleglosci)
gomes napisał(a):
jeśli więc pytasz tu na tym forum to podpowiadam, jeśli uważasz że się czepiam - to powiedz czy ktoś ci nakazuje bezwzględnie zadawać pytania na tym forum ? przecież jest wiele podobnych i może gdzieś tam ludzie o wiele lepiej podpowiedzą, mówię to bez żadnej ironii czy złości - żeby zaraz znowu nie było.
Na tym forum panuje fajna atmosfera i niespotykana chec pomocy dlatego tu pisze a nie np. na elektrodzie.

Najtrudniejsza czescia to nie schemat a zaprojektowanie jednostronnej pcb. Aby zaoszczedzic wiercenia o lutowania zworek chialbym polaczyc jakos dwie masy ale jak mam wlaczony poligon to robi mi odstepy jak ponizej
Obrazek
Czy mozna jakos polaczyc te dwie masy poprzez poprowadzenie sciezki pomiedzy nozkami PCF'a ?

PostNapisane: 25 cze 2013, o 22:19 
Moderator

gomes napisał(a):
Czy mozna jakos polaczyc te dwie masy poprzez poprowadzenie sciezki pomiedzy nozkami PCF'a ?

Jasne że można ;) wystarczy kliknąć opcją NAME na tą ścieżkę od której masa ci ucieka ;) i nadać jej nazwę GND i zrobić RATSNEST - i nagle ścieżka przyciągnie masę jak płynny metal w Terminatorze II ;)

PostNapisane: 25 cze 2013, o 23:50 
Użytkownik

Mirku, twoje rady jak zawsze okazaly sie pomocne ale eagle po puszczeniu inaczej zasilania pokazuje 'kreske' jakby masa nie miala polaczenia z reszta
Obrazek
Jakis pomysl ?

PostNapisane: 26 cze 2013, o 09:23 
Moderator

gomes napisał(a):
ale eagle po puszczeniu inaczej zasilania pokazuje 'kreske' jakby masa nie miala polaczenia z reszta

eeeeeh ;) a weź sobie przed oczy na cały ekran widok tej płytki co tu pokazałeś wyżej - nie widzisz że eagle dobrze pokazuje ? połączyłeś dwa polygony ale one teraz są nadal rozłączone z resztą masy - więc nie dziwota ... jeszcze gdzieś tam jedną ścieżkę musisz sobie poprawić

PostNapisane: 26 cze 2013, o 12:13 
Użytkownik

Przed tym pcb spedzilem juz pare godzin i znam prowadzenie sciezek - oba poligony polaczone sa miedzy soba oraz zworka nad expanderem portow do masy.

Zakladajac, ze do i/o pcf'a beda podlaczone tranzystory oraz do nich przekazniki (rozniez 220v) na osobnym pcb powinienem jeszcze o czyms pomyslec czy puszczenie w pierszym i ostatnim pinie masy i zasilania nie bedzie powodowalo jakis zaklocen(przewod bedzie mial pewnie z 5cm) ?

PostNapisane: 26 cze 2013, o 15:15 
Moderator

gomes napisał(a):
oba poligony polaczone sa miedzy soba oraz zworka

a gdzie ty widzisz tą zworkę czy te zworki ? ;) masz na myśli te szare kreseczki ? ;) to nie żadne zworki ;)

narysuj że sobie na warstwie TOP normalne czerwone ścieżki zamiast tych kocich kreseczek czyli połącz te punkty ścieżką - to wtedy znikną ci te żółte niepołączone kreseczki .... a co to dla ciebie za różnica że będą ścieżki na warstwie TOP, przecież jej nie będziesz robił- za to w dokumentacji wyraźniej będzie widać gdzie masz zworki - rozumiesz ?

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

do pcf'a powiadasz będą podłączone tranzystory - ale jak ? a gdzie rezystory do baz ? a dlaczego tranzystory nie na tej płytce ? robisz sam sobie właśnie problemy :( bo chcesz puszczać kablem sygnały niskoprądowe zamiast wysokoprądowe - w uproszczeniu mówiąc

jak ci na kablu wskoczy zakłócenie na bazę tranzystora to i przekaźnik kliknie - a jak puścisz kablem sygnały do przekaźników to jak tam wskoczy zakłócenie to przekaźnik będzie to czochrać ;)

PostNapisane: 26 cze 2013, o 15:37 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
a gdzie ty widzisz tą zworkę czy te zworki ? masz na myśli te szare kreseczki ? to nie żadne zworki

Gdzies na forum wyczytalem, ze korzystanie z biblioteki (Jumper) jest bardziej eleganckie oraz posiada odzwierciedlenie na schemacie dlatego tak tez robie.

Rozwiazanie z puszczeniem ttl'a przez kabel widzialem przy innych projektach np. na elektrodzie czy 'fabrycznych' plytkach arduino np jak taka

Podoba mi sie podejscie modulowe dlatego chcialbym to porozdzielac np. przez umieszczenie przekaznikow na oddzielnym pcb. Da sie tu zapobiec zaklocenia np przez ekranowane i krotkie przewody ?

PostNapisane: 26 cze 2013, o 16:41 
Moderator

gomes napisał(a):
Gdzies na forum wyczytalem, ze korzystanie z biblioteki (Jumper) jest bardziej eleganckie oraz posiada odzwierciedlenie na schemacie dlatego tak tez robie.

no to rób jak uważasz tylko później się nie zdziw .... ;)

PostNapisane: 26 cze 2013, o 16:42 
Użytkownik

Popieram całkowicie korzystanie z elementów jumper - dla mnie umieszczanie ścieżki na topie to laurka w przypadku płytki jedno stronnej :P

moduły modułami, ale przy ich tworzeniu też trzeba się trzymać zasad :) co nie znaczy że nie możesz robic tego czy innego , ale trzeba to robić dobrze np jak w podanym przez ciebie przykładzie

PostNapisane: 26 cze 2013, o 16:47 
Moderator

SunRiver napisał(a):
dla mnie umieszczanie ścieżki na topie to laurka w przypadku płytki jedno stronnej

No dobra nie będę się kłócił ;) .... ja tam jednak zostanę przy ścieżkach .... jeszcze nigdy jumpera nie użyłem ale zastanawiam się teraz - czy skoro na schemacie jest jumper to eagle nie powinien traktować go jako zworki i tej masy nie powinien połączyć ? bo jeśli tak nie robi - to tym bardziej ja się uprę przy swoich ścieżkach na TOP ;)

PostNapisane: 26 cze 2013, o 16:54 
Użytkownik

ależ oczywiście że łączy dla niego to naturalne połączenie poza obwodem drukowanym

a do ścieżek na topie mam tą awersję że kiedyś przez to coś ... zrobili mi płytki 2 stronne z metalizacją (pomijam niepotrzebny koszt przygotowania)
cała partia była pierniczona ..... dlatego d tamtego czasu używam zawsze elementu jumper zgodnie z jego przeznaczeniem ,

spróbuj teraz narysować sobie ścieżkę na 3 warstwie jako zworkę przy 2 stronnej płytce :P

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1