Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 sty 2025, o 08:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 cze 2013, o 00:41 
Moderator

inne osoby lepiej niech nie zaglądają ;)

Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 cze 2013, o 01:04 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Bardzo dobry pokaz z oscyloskopem.

Może już nikt nie będzie zadawać pytań po co dawać kondensatory. ;-)

PostNapisane: 14 cze 2013, o 04:44 
Użytkownik

Aj kurka... a ja muszę wybyć z domku na resztę dnia... To mi nie będzie teraz dawać spokoju.
Mirku, zawalę przez Ciebie sesję. :P
Ale co zrobić, Twoje poradniki to jak dobry kryminał. :)

PostNapisane: 14 cze 2013, o 07:37 
Użytkownik

Do tej pory nie lubiłem zbytnio zabawy z ADC, zbyt mała dokładność, ogromne szumy itd. Teraz juz wiem ile robiłem błędów podczas projektowania na płytce stykowej.Bardzo fajny poradnik chodzi mi o strone praktyczna, czekam na więcej, w sumie do tej pory podczas projektów pomijałem rysowanie schematów, chyba to był błąd bo jak miałbym dobrze opisany schemat i program o podobnej naziwe, to łatwiej bym sobie przypomniał o co biegało w programie (nawet co mam podłaczyc do testu), który pisałem np. jakis czas temu. Musze sie przyłozyc jeszcze bardziej do tego :).

PostNapisane: 14 cze 2013, o 08:05 
Moderator

Dzięki Panowie za ciepłe słowo otuchy ... ;)

Cytuj:
Może już nikt nie będzie zadawać pytań po co dawać kondensatory.

No fajnie by było - tylko żeby każdy to obejrzał ;)

PostNapisane: 14 cze 2013, o 08:16 
Użytkownik

Witam
No fajnie z tym mistrzem mierzący 0,66 m wzrostu, lecz nieprzeciętnie potężny zielonoskóry Mistrz Jedi.
BRAWO MIRKU TO CI SIĘ UDAŁO :D

PostNapisane: 14 cze 2013, o 08:24 
Użytkownik

Mirku, czy Ty jesteś normalny?
Nie!!!
Na szczęście nie! :D

a mam ponad 50 letni poziom odniesienia
dzięki!

PostNapisane: 14 cze 2013, o 08:29 
Moderator

wireless napisał(a):
a mam ponad 50 letni poziom odniesienia

ooo ;) to jesteśmy na podobnym (mało dokładnym jak widać w poradniku) punkcie odniesienia ;) ....

PostNapisane: 14 cze 2013, o 08:58 
Użytkownik

Jeszcze wczoraj wieczorkiem zdarzyłem obejrzeć, przez co zaspałem do pracy :D Dobra robota! Dzięki!

PostNapisane: 14 cze 2013, o 09:21 
Użytkownik

No MIrek a ja przez CIebie musze zakupic karte 32 GB do swojego notka aby wszedzie miec Twoj ekursy pod reka :)
BRAWO rewelacja jak zwykle :)

PostNapisane: 14 cze 2013, o 09:22 

jachu napisał(a):
No MIrek a ja przez CIebie musze zakupic karte 32 GB do swojego notka aby wszedzie miec Twoj ekursy pod reka :)
BRAWO rewelacja jak zwykle :)

Hehehe, no mam ten sam problem ;), bo kurs eagla, wskaźniki, callbacki itd. to już ponad 10GB

PostNapisane: 14 cze 2013, o 10:17 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Po obejrzeniu jednak chyba czegoś nie rozumiem. W końcowej części poradnika p.Mirek wysnuwa wniosek, że niższe napięcie Vref jest lepsze bo pozwala na dokładniejsze pomiary. Mi się wydawało, że dokładność pomiarów zależy od rozdzielczości czyli podziału Vref na działeczki i na tej podstawie oceny wielkości napięcia mierzonego a nie od samego poziomu Vref. To że nowsze procesory mają niższe Vref oznacza tylko tyle, że mają wewnętrzne układy zdolne do rozróżniania napięć co ok.0,001V a starsze tylko co 0,002V. Jest to droga do zwiększania rozdzielczości przetworników, ale przy ustalonej rozdzielczości poziom Vref takie czy takie to chyba nie ma znaczenia. Sytuacja taka: gdyby istniał procesor mający do wyboru Vref=12V i Vref=1,2V i został użyty do pomiaru zmiany napięć w zakresie od 0 do 12V ( założenia hipotetyczne ) to pomiar np.10bit z Vref=12V byłby mniej dokładny od 10bit Vref=1,2V? Czy nie jest tak, że niskie Vref wprowadza większy rygor dla elementów np. dzielnika napięcia? Czy mógłby mi ktoś to jeszcze "dotłumaczyć"? Do mnie jakoś mistrz Joda mimo że sympatyczny jakoś nie trafił.

PostNapisane: 14 cze 2013, o 10:39 

Przyznam się, iż ja też nie do końca rozumiem zamysł co do stosowania niższego napięcia odniesienia.
Sam stosuje zasadę by napięcie odniesienia było jak najbardziej zbliżone do maksymalnego napięcia mierzonego podzielonego przez liczbę całkowitą ;).
Czyli w uproszczeniu, jeżeli mam zasilacz do 40V, to zastosuję źródło odniesienia 4.096, dzięki temu, przy zastosowaniu przetwornika 12Bitów, będę miał "gotowy" skok co 0,01V.
Zawsze staram się tak dobrać napięcie odniesienia, by wraz z "standardowymi" rezystorami, uzyskać pełną "dynamikę" przetwornika, czyli możliwe maksymalne napięcie wchodzi na przetwornik z załączeniem "ograniczeń" j/w, czyli pozbycie się ułamkowych przeliczników, jeżeli to oczywiście możliwe na etapie projektu.
Bo mierząc jakieś napięcie, po co mi np. skok co 0.023434 V ;) tak dla przykładu, lepiej jest tak dobrać (jeżeli chcemy wykorzystać pełną rozdzielczość przetwornika) by całkowita ilość kroków pokrywała się z maksymalnym wskazaniem przetwornika, co dla maksymalnej 10bitowej wartości daje 1024 kroki, co w przeliczeniu daje mam że faktycznie w przypadku przetwornika z AVRa, lepiej jest użyć odniesienia 1.024V ;). Znowu z drugiej strony przy tak niskich rozdzielczościach ADC, to nie ma aż takiego znaczenia ;).

PS. ogólnie stosuje zasadę, że na jedną działkę pomiarową, czyli np. rozdzielczość pomiaru = 0.01V były przynajmniej dwie działki przetwornika, a w przypadku pomiarów masy, przypada ok 10-12 działek przetwornika na jedną działkę pomiarową ;).
Czyli rozdzielczość samego przetwornika musi być minimum 10krotnie większa niż rozdzielczość pomiaru.

PostNapisane: 14 cze 2013, o 11:19 
Moderator

Panowie mój zamysł z tłumaczeniem mistrza Jody był dosyć prosty, hmm rzekłbym nawet uproszczony ... ale już postaram się że tak powiem "do-wyjaśnić" ;)

1. to że Wy Panowie np dobieracie sobie źródła napięcia odniesienia w zależności od tego jak wam wygodnie to sprawa NAJZUPEŁNIEJ oczywista ... absolutnie tego nie podważam ....

2. pewnie że racja co mówi (pisze) kolega perlon:

perlon napisał(a):
Sytuacja taka: gdyby istniał procesor mający do wyboru Vref=12V i Vref=1,2V i został użyty do pomiaru zmiany napięć w zakresie od 0 do 12V ( założenia hipotetyczne ) to pomiar np.10bit z Vref=12V byłby mniej dokładny od 10bit Vref=1,2V?

chociaż z tym:

perlon napisał(a):
Czy nie jest tak, że niskie Vref wprowadza większy rygor dla elementów np. dzielnika napięcia?

już nie do końca się zgodzę (ale może się mylę) ... bo ten rygor (o ile dobrze rozumiem) i tak jest zbijany nadal przez wszystkie inne niedokładności - np to że napięcie odniesienia w AVR wcale nie zawsze jest = 2,56V albo 1,1V, że ma niestety spory dryft temperaturowy, że to że siamto .... to wszystko to jeden worek problemów

ale .....

ale .... pytania zadawane na tym etapie - szczególnie osób, dla których zagadnienia z ADC nie stanowią problemu, są troszkę przedwczesne ... bo myślę, że wszystkie te rzeczy wyjaśnią się na końcu poradnika tzn całego cyklu...

widzicie to jest tak - wystarczy spojrzeć na to co napisał (SŁUSZNIE zresztą rezasurmar) .... chociaż widać tu bardziej podejście że tak powiem sprzętowe do przetwodnika niż programistyczne rzekłbym .....

tyle że tego typu wyjaśnień jest MNÓSTWO w internecie czy gdziekolwiek - a nie trafiają one do początkującego BA! nawet gorzej .... moim zdaniem (ale nie mam zamiaru tu obrażać czy urażać nikogo w tym kolegi rezasurmar) ... proszę mnie teraz dobrze zrozumieć - bo BEZ DODATKOWYCH objaśnień ... to wyrządzają takie tłumaczenia ... trochę ZŁA początkującym .... z tego co ja zauważyłem ... a dlaczego ?

no prosty przykład - skoro tak jest że zawsze warto dobierać napięcie odniesienia równe do mierzonego napięcia to co ??? ..... no to KAŻDY początkujący - i widać to WSZĘDZIE - podkreślam wszędzie - wybiera jakie napięcie odniesienia ??? ...... ano VCC = 5V gdy ma zasilanie w układzie 5V .... no niech się ze mną ktoś nie zgodzi ;)

i co ? ... i najczęściej przez to podłącza VCC do pinu AREF ... i pomyślcie jakiego dodatkowo BABOLA strzela gdy np filtruje zasilanie na AVCC dławikiem pięknie i kodnkiem .... a jednocześnie na AREF wspuszcza obrzydliwe NIE FILTROWANE dodatkowo napięcie z czystego VCC - no niech mi ktoś powie że tak nie jest wśród początkujących ? ;) ale potem to się szerzy i dalej niestety :(

więc pozwólcie dokończyć mi mój wywód o ADC do końca .... żeby zobaczyć mój zamysł - i sposób tłumaczenia wszystkiego - mój plan dydaktyczny że tak powiem .... Może to zbyt szumna nazwa - no ale widzicie - akurat opisów ADC w internecie i różnych źródłach nie brakuje a jednak okazuje się - że wciąż MNÓSTWO osób i wcale nie tylko NAWET początkujących ma z nim problemy .... dlaczego ?

no bo często osoby które te zagadnienia opisują - pomijają (wg mnie) ogromną ilość spraw takich podstawowych no i zresztą działają wg swojego planu dydaktycznego ... Na pewno trafiają z tym do setek osób ... ale pewnie nie do każdego .... Tak samo będzie pewno i z moimi poradnikami - jednak wierzę, że uda mi się dobrze to wyjaśnić także sporej części ludzi, do których te inne wyjaśnienia nie trafiają - czyli zagospodaruję inny elektorat ;) hahaaha

i teraz tak - to że mówię tu o mistrzu JODA ma jeden GŁÓWNY cel - przekonanie widza, żeby splunął przez lewe ramię - i się obrzydził - gdy miałby sięgnąć po napięcie odniesienia VCC w procku AVR ;) .... nawet gdyby nie łączył AREF do VCC .... chcę przełamać to o czym zresztą też rezasurmar pisze że najlepiej jest zawsze dobierać źródło napięcia odniesienia proporcjonalne do mierzonego napięcia po to żeby się np pozbyć ułamków i bardziej skomplikowanych obliczeń .....

a gdyby tak ?

....... a gdyby tak były metody programistyczne które pozwalają nam na podejście do tego od strony programistycznej i nie ważne czy super dokładnie dobierzemy dzielnik, nie ważne że rezsystory mają swoją tolerancję - a i tak ten sposób byłby na tyle prosty - że odechciałoby się dobierać żmudnie metodą sprzętową że tak powiem - tych zewnętrznych źródeł odniesienia np 4V .... ? ;)

a wydaje mi się, że są - i postaram się troszkę właśnie jak to ja - pod tym kątem - właśnie programistycznym, pokazać inne spojrzenie na te zagadnienia ? czy lepsze ? WCALE NIE - po prostu alternatywne dla wielu różnych i szczególnie prostych zastosowań - tylko dajcie mi jeszcze troszkę czasu please ;)

bo ja na pewno wspomnę na końcu o tym, po wszystkich przykładach - że mistrz JODA wcale nie musi być NAJLEPSZY - ale jak się już WIE "co w trawie piszczy" jeśli chodzi o ADC to można korzystać ze wszystkiego - tyle że teraz już z dużo większą świadomością

to tak jak z alkoholem - jest dla wszystkich .... ale trzeba go "używać" z głową ;)

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

aha i pomimo że tyle napisałem zapomniałem o tym istotnym co chciałem powiedzieć / odpowiedzieć

- więc celem kierowania uwagi na tym etapie poradnika na te niskie napięcia odniesienia - jest po prostu odwrócenie uwagi od VCC (5V) ;) .... a później rozwinie się to dalej jak trzeba ... obiecuję

PostNapisane: 14 cze 2013, o 11:36 

No i jak zwykle masz rację Mirku, w dodatku ja jako praktyk sprzętowec (a początkujący programista) zawsze podchodzę do sprawy od strony sprzętowo.

W tym momencie, początkujący niech nie czytają dalej ;).

Niestety problem z początkującymi jest taki, iż często porywają się z motyką na słońce nie sprawdzając chociaż by elementarnej wiedzy na temat przetwarzania sygnałów. Jakie są rezystory w typoszeregu, czy dokładności źródła odniesienia, a to wszystko ma potem znaczenie.
I niestety przyznaje, że na tej płaszczyźnie poległem już dawno, tj. na próbie wytłumaczenia czegoś całkowicie początkującemu. Wielu zagadnień po prostu nie da się przeskoczyć, coś jak w matematyce, nie da się zrozumieć funkcji, jak się nie pojęło równań itd.

PS. Z rezystorami 5% (i więcej) jest jeszcze jeden podstawowy problem, są w technologi (węglowej), mają spory rozrzut, po przylutowaniu nie mają zawsze takiej samej wartości jak przed.
Do dzielników itp. zawsze należy używać 1% (lub mniej) rezystorów metalizowanych i innych które mają przynajmniej współczynnik temperaturowy w okolicach 50ppm.

Z problemem napięcia odniesienia można sobie poradzić w inny jeszcze sposób, mianowicie robiąc pomiary "zera" czyli pomiary offsetu samego układu pomiarowego, zapisywanie wyniku i odejmowanie go potem od pomiarów. Podobna "technika" jest wykorzystywana przy pomiarach masy, dzięki temu nie stosuje się bardzo precyzyjnych źródeł napięcia, a Vref jest "ordynarnie" podłączony pod zasilanie przetwornika ;). Robi się kalibrację, czyli dla stanu zero (brak obciążenia) zapisuje się ten offset w pamięci, następnie robi się zapis dla całkowitego obciążenia i dzięki temu uzyskujemy większą dokładność i powtarzalność pomiaru, nawet przy rozrzucie elementów przetwornika ;).
Niestety wiąże się to z tym iż, sam przetwornik ADC musi mieć większą rozdzielczość pomiaru, niż najmniejsza jednostka pomiarowa (o czym pisałem wyżej). Ale po pierwsze same przetworniki tensometryczne mają spory rozrzut parametrów, po drugie ten sam układ, ten sam soft, jest stosowany w wagach 3kg i 6ton ;), a tylko odpowiednio potem przeliczane jednostki mają znaczenie. Bo działek pomiarowych jest zawsze tyle samo (też można zmieniać, zależnie od potrzeb, czy norm).
Ale to taka mała dygresja.

Jeszcze wracając do zagadnienia programistycznego, przez metodę wykorzystywana przy pomiarach DS18x20, można śmiało robić różne dziwne przeliczniki na całkowitych, za pomocą przesunięć bitowych itp. Żadnych floatów nie trzeba używać, a tym bardziej biblioteki printf do formatowania wyświetlanego wyniku :).

PostNapisane: 14 cze 2013, o 12:09 
Moderator

rezasurmar napisał(a):
Niestety problem z początkującymi jest taki, iż często porywają się z motyką na słońce nie sprawdzając chociaż by elementarnej wiedzy na temat przetwarzania sygnałów. Jakie są rezystory w typoszeregu, czy dokładności źródła odniesienia, a to wszystko ma potem znaczenie.

Oj masz 100% racji ;) ... tyle tylko, że ja bym nie nazwał tego może rzucaniem się z motyką na słońce. Po prostu sam troszkę rozumiem te osoby, które wcześniej z elektroniką a szczególnie analogową nie miały do czynienia (oceniam sam po sobie) ... a chcą zająć się programowaniem mikrokontrolerów i przychodzi ten trudny moment np ADC ;) wtedy znikąd pomocy pomimo że mnóstwo materiałów w necie .... no i dlatego ja - jako początkujący , który coś tam liznąłem - staram się o tym opowiedzieć moimi słowami - jak najprostszym przekazem - żeby zwrócić uwagę na ważne zagadnienia i podejście .... do tego tematu ... ale bez pomijania czasem tego co dla innych (elektroników analogowych że tak powiem) .... jest po prostu tak oczywiste, że nawet o tym nie wspominają ;)

a dalej w swoim wywodzie bardzo ważne rzeczy piszesz i dzięki bo jak ktoś jako uzupełnienie poradnika przeczyta te słowa - to też sporo się dowie - np o tych rezystorach ....

bo wiadomo do prostych zastosowań wystarczy proste podejście programistyczne - ale jak w przyszłości ktoś będzie chciał się zmierzyć z jakimiś bardziej precyzyjnymi pomiarami to NIESTETY - nie ma że boli - od tej elektroniki się nie ucieknie i trzeba będzie się taką właśnie wiedzą posiłkować - jak chociażby tymi poradami o rezystorach itp - no to co piszesz dokładnie. Więc niech czytają czytają ;)

PostNapisane: 14 cze 2013, o 13:03 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Bardzo mądre rzeczy przeczytałem powyżej. Ale dalej nie mogę zrozumieć dlaczego panie Mirku w materiale video jest mowa o tym, że przy Vref 1,1V mamy dokładność pomiaru 0,001V a przy 5V 0,004 i że dokładność pomiaru przy Vref=5V jest cztery razy mniejsza. Czy wielkość kroku (jednej działki) ma wpływ na dokładność pomiaru? I jest tam wprost mowa, że jak mamy możliwość wyboru niższego Vref to powinniśmy to zrobić.

PostNapisane: 14 cze 2013, o 14:13 
Moderator

perlon - masz rację może niezbyt precyzyjnie się wyraziłem na tym etapie .... i może to rodzić uzasadnione z twojej strony uwagi - za które dziękuję zresztą .... bo oczywiście że jeśli będziemy np hipotetycznie mierzyć napięcie od 0V do 5V - to niezależnie czy użyjemy źródła odniesienia 2,56, czy 1,1 czy nawet zewnętrznego jakiegoś dobrej jakości 5V - po drodze stosując dzielniki rezystorowe dla mniejszych źródeł niż 5V - to nie ma to ŻADNEGO znaczenia jeśli chodzi o dokładność ADC ..... tu chyba niefortunnie się wyraziłem niestety - .... no ale ma jednak znaczenie jeśli chodzi o rozdzielczość mierzonego napięcia i to zdecydowanie. Bo jak np chcę mierzyć jakieś niewielkie napięcia z większą dokładnością to wybiorę przecież napięcie odniesienia 1,1V a nie 2,56V czy wyższe ....

ale spokojnie to wszystko się jeszcze dalej wyjaśni ;) ....

PostNapisane: 14 cze 2013, o 15:07 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

No fakt. Na pomiar ADC patrzyłem przez pryzmat napięć wyższych niż te które występują w zasilaniu kontrolera. Ale jeżeli chcemy zmierzyć coś małego to trzeba Vref odpowiednio dostosować i wtedy niskie Vref jest potrzebne. Jeśli dobrze to rozumiem to zastosowanie większego Vref do pomiaru niższych napięć faktycznie zmniejszy nam dokładność pomiaru, ponieważ nie wykorzystamy pełnej rozdzielczości czy pełnego "zakresu" przetwornika ADC.

PostNapisane: 14 cze 2013, o 15:24 
Moderator

perlon napisał(a):
Jeśli dobrze to rozumiem to zastosowanie większego Vref do pomiaru niższych napięć faktycznie zmniejszy nam dokładność pomiaru, ponieważ nie wykorzystamy pełnej rozdzielczości czy pełnego "zakresu" przetwornika ADC.

Dobrze zrozumiałeś i tu wychodzi właśnie to, że często trzeba zastosować to podejście o którym pisał z kolei wyżej kolega rezasurmar - żeby np dobierać wartość napięcia odniesienia do mierzonych wartości przez ADC.

Sprawa wygląda moim zdaniem tak, że np na wewn, źródle odniesienia 1,1V łatwiej np zrobić jakiś prosty oczywiście ale amperomierz ;) gdzie musimy mierzyć napięcia w mV na boczniku .... dużo gorzej wtedy wypadnie ATmega8 z wewn. źródłem odniesienia 2,56 niż ATmega88 z wewn. źródłem odniesienia 1,1

Reasumując - suma sumarum i tak mój przekaz z Jodą miał być przede wszystkim taki żeby korzystać z wewn. źródeł odniesienia a nie VCC ... wydaje mi się że pod tym kątem jest ok ...

PostNapisane: 14 cze 2013, o 15:26 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Od dziś jesteś Xardas ;)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Xardas_%28Gothic%29

Spring
Erlöse mich
Spring
...

PostNapisane: 14 cze 2013, o 15:32 
Moderator

PROTON napisał(a):

Oooo żesz w mordkę - nie wiem czy martwić się czy cieszyć ;) bo i tak nic z tego nie rozumiem ;) ... chociaż .... widzę tam coś o brrr nekromancie - więc chyba to się niedobrze kojarzy co ? ;) ... czy jak ? ... sorki ale to dla mnie czarna magia ;)

PostNapisane: 14 cze 2013, o 17:59 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Bardziej chodzi o maga, przewodnika i mentora. ;)

Spring
Erlöse mich
Spring
...

PostNapisane: 14 cze 2013, o 18:01 

To bardziej pasował by Gandalf :P

PostNapisane: 14 cze 2013, o 19:26 
Moderator

aaa to sorki - bo ja się w ogóle nie znam na tych gandalfach i tym podobnych nekromantach ;) magach itp ;) ... ale w takim razie to nie chodziło o coś złego ... uufff to dobrze ;) .... chociaż jak mój syn usłyszał słówko Xardas - to od razu wiedział o co chodzi ;) .... dziwne

PostNapisane: 14 cze 2013, o 19:27 
Użytkownik

No super, powiem tak, już od technikum byłem podobnymi rzeczami męczony, ale chętnie obejrzalem calutki poradnik i nie znudziłem się, chociaż były to dla mnie jasne rzeczy. Zawsze jak oglądam tego typu poradniki, liczę że zawsze może sie człowiek czegoś nowego dowie i nauczy.
Dlatego nie rozumię ludzi, którzy piszą, że za długi film albo że autor zajmuje się błahymi problemami itp.
Dziękuje i pozdrawiam autora :)

PostNapisane: 14 cze 2013, o 19:49 
Użytkownik

Abstrahując od ADC - widzę, że nikt nie podniósł tego tematu.
Więc: Mirku, świetny pomysł z tym tabletem graficznym i "interaktywną tablicą" w Photoshopie. :)
Mi jako początkującemu bardzo podoba się taka forma przekazywania wiedzy i jakoś da się to łatwiej zapamiętać i przyswoić. ;)

Jakby na mojej uczelni uczyli tylko tacy ludzie jak Ty to pewnie dzisiaj przy odrobinie chęci bym budował jakieś roboty czy inne cuda. :)
Ale niestety większość to teoretycy-nudziarze, którzy wręcz odstraszają od tej tematyki... Milion wzorów, schematów bez słowa wyjaśnienia i innych cudów wianków.

PostNapisane: 14 cze 2013, o 23:11 
Użytkownik

Lewy Yoda wygląda jak mały, spasiony Batman. :D

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Mirek twoje rysunki są the best, oby tak dalej. Jest kupa śmiechu i właśnie takie porównania najbardziej zapadają w pamięć. A nie suche wzory. ;)

PostNapisane: 14 cze 2013, o 23:27 
Moderator

Ledes napisał(a):
Lewy Yoda wygląda jak mały, spasiony Batman

hahaha no właśnie a mówiłem że nie wiem czy uda mi się go odtworzyć ;)

PostNapisane: 14 cze 2013, o 23:31 
Użytkownik

Na "skaczące ADC" o którym jest wzmianka w poradniku dobra jest średnia krocząca (ang. moving average) - liczymy średnią zawsze np. z 10 ostatnich pomiarów i to jest nasz wynik. W następnym pomiarze odrzucamy 11 pomiar i wliczamy bieżący, zawsze mamy te 10 najnowszych pomiarów, sumujemy, dzielimy przez 10 i mamy w miarę stabilny odczyt. Zamiast 10 może być dowolna liczba całkowita, jedynym ograniczeniem jest wielkość pamięci RAM w mikrokontrolerze, bo przecież poprzednie pomiary trzeba gdzieś pamiętać aby obliczać na bieżąco średnią kroczącą. Im dłuższa, tym oczywiście więcej miejsca zajmuje w RAM.

Krótko mówiąc jest to uśrednianie wyniku pomiaru na bieżąco w miarę upływu czasu jak "przylatują" pomiary.

Średnia ta potrzebuje nieco czasu aby dawać wiarygodne wyniki - musi nazbierać próbek, konkretnie tyle ile wynosi jej długość. Dlatego jeżeli mamy średnią kroczącą o długości 40 i dwa pomiary na sekundę, to średnia zacznie dawać realne wyniki po 20 sekundach. :) Coś za coś. Potem uśrednia.A przy nagłych zmianach sygnału jej cechą jest inercja (opóźnienie) bo znów musi nazbierać próbek o nowych wartościach.

Łatwo można ją zaimplementować za pomocą tablicy w której zapisujemy kolejne pomiary pod indeksem [nrPomiaru mod długość_średniej_kroczącej]. Potem akumulacja tablicy (sumujemy tylko N pierwszych próbek, w tym wypadku 10, tablica może być przecież dowolnie duża) i dzielenie sumy przez N.

Moja implementacja w konkretnym projekcie:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

mirekk36 napisał(a):
hahaha no właśnie a mówiłem że nie wiem czy uda mi się go odtworzyć ;)

I bardzo dobrze, dzięki temu wyszedł fajny poradnik z przymrużeniem oka. :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1