Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 lis 2024, o 14:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 cze 2013, o 07:28 
Użytkownik

Witam,

Nabyłem ostatnimi czasy Atnelowski komplet TFT 3,5' + konwerter. Korzystając z okazji, że jeszcze dzieci śpią :) chciałem go na szybko wypróbować. Skopiowałem więc program L15_LCD_TFT_35_43 z płyty i po próbie kompilacji wyrzuca mi takie coś:

Obrazek

No więc, pierwsze co zrobiłem to dodanie operatora const:

Obrazek

Ale to nie pomogło i teraz mam kolejne błędy, których nie mogę się pozbyć:
Obrazek

Na pewno jest na to sposób, ale ja nie mogę jak na razie sobie z tym poradzić. Czy ktoś pomoże?

Pozdrawiam
Grzegorz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 cze 2013, o 08:04 
Moderator

Cytuj:
Na pewno jest na to sposób, ale ja nie mogę jak na razie sobie z tym poradzić. Czy ktoś pomoże?

pewnie, że jest i pewnie, że pomoże - jakżeby inaczej ;)

ale na początek jak chcesz zobaczyć (tak na szybko) że wszystko się instaluje i kompiluje ładnie - bez żadnego zająknięcia to:

1. odpal Eclipsa ale na starszym Toolchainie czyli na WinAVR - ja tam mam zawsze pod ręką na puplicie co najmniej dwa Eclipsy jeden skonfigurowany pod WinAVR a drugi pod AtmelToolchain

2. skompiluj wtedy i okaże się, że nic a nic nie musisz przerabiać.

w przeciwnym razie jak się uprzesz na nowszy AtmelToolchain to w tym projekcie rzeczywiście trzeba wprowadzić sporo tych zmian związanych z faktem, że WSZĘDZIE tam gdzie mamy do czynienia ze zmiennymi (hmm stałymi) w pamięci FLASH (PROGMEM) ... to trzeba dać specyfikatory const. Ale jak wiesz z tego artykułu (mam nadzieję):

http://mirekk36.blogspot.com/2012/08/ec ... zytaj.html

to wiąże się jeszcze z jednym - w każdej funkcji, której argumentem są takie zmienne, które odwołują się do tych z pamięci Flash ze specyfikatorem const, trzeba również zastosować przy tych argumentach specyfikator const

więc przeróbek troszkę jest ale idzie to spokojnie po kolei zrobić - ja już przerobiłem wszystkie projekty z GreenBooka pod nowy AtmelToolchain

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

aha przy okazji - bo widzę, że na każdym zrzucie ekranu - W OGÓLE nie korzystasz z zakładki CONSOLE na dole Eclipsa tylko wciąż masz włączoną zakładkę PROBLEMS ....

eeeeh a tyle razy powtarzam - panowie i panie programiści - nas interesuje to co się pojawia w zakładce CONSOLE a nie jakieś tam bajeczki w zakładce PROBLEMS. Więc przełącz się na nią i tam obserwuj błędy - wtedy po 100000-kroć łatwiej pójdzie ci przeróbka kodu ... bo będzie widać numery linii i szczegółowe opisy błędów wprost z kompilatora a nie "takie tam kocie coś" ;)

PostNapisane: 8 cze 2013, o 10:02 
Użytkownik

Oczywiście pomogło :)

Dziękuję. Dzieciakom kupiłem nowe zabawki, więc mam dla siebie około 3 godzin luzu... i biorę się do testów LCD :)

PostNapisane: 8 cze 2013, o 10:18 
Moderator

buz11 napisał(a):
i biorę się do testów LCD

aż ci zazdroszczę po tym co na naszym forum wyprawia kolega Krauser z tymi LCD'kami TFT ;) .... a ja wciąż na razie nie mogę znaleźć czasu na zabawę z nimi

Strefa czasowa: UTC + 1