Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 21 sty 2025, o 17:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 maja 2013, o 12:21 
Użytkownik

Witam.
Czy znalazłby się ktoś kto napisałby program do prostego stopera działającego podobnie jak ten na filmie
https://www.youtube.com/watch?v=9q7zBXQTyiM (pokaz działania zaczyna się od 1:22)
Stoper może być na wyświetlaczu LED lub LCD, nie ma to wielkiego znaczenia, jednak wolałbym, aby był na wyświetlaczu LCD. Dobrze by była aby udało się go zrobić na ATtiny2313. Widziałem gdzieś kiedyś na jakiejś niemieckiej stronie, że te miejsca, na które kładzie się ręce były z laminatu.
Pozdrawiam i z góry dziękuję, za okazanie pomocy.

Ostatnio edytowano 4 cze 2013, o 17:26 przez kaka0204, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 cze 2013, o 17:25 
Użytkownik

Cytuj:
Czujniki rąk są po prostu pojemnościowymi polami dotykowymi, osobiście nie miałem nigdy styczności z ich obsługą, ale reszta programu trudna nie jest

W sumie mogą to być zwykłe microswithe.
Cytuj:
Pytanie tylko, czy chcesz mieć wyjście do komputera / zewnętrznego wyświetlacza, czy nie jest Ci ono potrzebne? Jeśli potrzebujesz: jest to jakiś standard?

Nie, wyjście na komputer nie jest potrzebne. Właśnie mam zamiar coś takiego zrobić po to aby nie nie być zależnym od komputera. Dotąd mierzyłem na komputerze, ale czasami jak już wyłączałem stoper to zdarzyło mi się kilka razy walnąć kostką dość mocno o klawiaturę, że ta się rozwalała.
GwynBleidD napisał(a):
Jeśli potrzebujesz: jest to jakiś standard?

W timerach, które są używane na zawodach, coś takiego oczywiście jest.
http://extrasport.pl/media/products/330 ... 1364733917
GwynBleidD napisał(a):
I raczej tutaj Ci wytłumaczymy jak krok po kroku zrobić to samemu zamiast robić za Ciebie :)

Aż sam zacznę pisać tak skomplikowane programy, to jeszcze trochę potrwa. Mam niebieską książkę, ale jak pierwszy raz ją czytałem to tylko po to, aby przeczytać. Nie potrafiłem pogodzić nauki Języka C ze szkołą. Dlatego czytam teraz ją drugi raz, ale teraz ze zrozumieniem. Podsumowując, w najbliższym czasie nie dam sobie rady z napisaniem tego. Zapewne z waszą pomocą także nie dałbym sobie rady ( a szkoda bo w poniedziałek mam układanie w szkole ) dlatego szukałem szczęścia, myśląc, ze ktoś napisze mi ten programik :D
Pozdrawiam.

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1