Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 lis 2024, o 09:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 maja 2013, o 21:51 
Nowy

Mam problem z działaniem wyświetlacza LCD w moim zestawie ATB 1.03. Wszelkie ustawienia kontrastu działają bez zarzutu, przy kręceniu potencjometrem pojawiają się i znikają białe prostokąciki. Podświetlenie działa niezależnie czy załączane programowo przez pin PD0 czy prosto do VCC. Problem polega na działaniu programu-po załadowaniu programu przez programator STK500v2 nic się nie dzieje. Wciśnięcie klawisza reset także nic nie daje. Ładuję kod załączony na płycie do książki, zmieniam treść lcd.c zgodnie z uaktualnieniem na stronie,w lcd.c oraz main.c #include na lcd.h(taką mam nazwę pliku nagłówkowego), zmieniam porty B na porty A(posiadam ATmegę 644PA). Próbowałem podłączania RW zarówno do GND jak i uC, nic to jednak nie daje. Fuse bity to LOW 0xE2, HIGH 0xD9, Extended 0xFF. Oczywiście w ustawieniach projektu zmieniłem AVR na Atmegę 644PA oraz częstotliwość taktowania na 8MHz.Próbowałem już wszystkich rozwiązań znalezionych na tym forum i nie mam pomysłu co może być problemem. Wszystkie inne programy dotąd działały bez zarzutu, dla sprawdzenia wgrywałem je ponownie i też działały. Zasilanie doprowadzam przez załączony do zestawu kabel usb z filtrem. Cały folder z workspace wrzuciłem tutaj http://www.speedyshare.com/RCAhU/cos.rar Korzystam z eclipse i mkAVRCalculator. Zdjęcia podłączenia układu z umieszczonym LCD i bez

ObrazekObrazek

Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 maja 2013, o 22:03 
Moderator

Po pierwsze sprawdzałeś na innym komplecie przewodów połączeniowych ? Może jeden z tych 7 jest niekontaktujący ? Jeśli nie sprawdzałeś - to spróbuj je wszystkie wymienić ok ?

w main na początku masz:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

to nie jest błąd ale czy wiesz że to piny Rxd i TxD - i bez odpiętych zworek tam nie powinno się nic podłączać innego ? - zgodnie z instrukcją:

http://atnel.pl/atb-przejsciowka-usb-rs232.html

czy nie lepiej podłączać sobie cały LCD czyli 8 linii do np całego PORTA w ten sposób?

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

i wtedy PA7 masz akurat na sterowanie podświetleniem:

język c

ok ale sprawdź te kabelki a jak nie wyjdzie to skontaktuj się bezpośrednio ze mną przecież ....

np na Skype czy na telefon - jakkolwiek - na pewno postaram się jak najszybciej pomóc

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1