Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 29 mar 2026, o 21:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 maja 2013, o 16:00 
Użytkownik

Witajcie, od kilku dni rozkminiam jak zrealizować najszybciej i najprościej ustawianie zegarka i kalendarza w zestawie ATB. Chodzi o to że mogę to zrobić wysyłając z terminala najpierw ustaw i po tym program przechodzi w pętle odbioru ustawień a dalej ss czyli program czeka na podanie wartości sekund, następnie mm i czeka na wysłanie minut itd aż do odbioru start gdzie wartości ładuje do RTC. Z tym jest ok nie ma przeszkód poza ręcznym wklepywaniem danych a to trochę zajmuje i czasem nie wyrabiam zanim czas sie zmieni a do tego żre sporo kodu. Przed wczoraj jak ślepej kurze ziarno :P udało mi się trafić na ten post http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1913306 ale moja radość okazała sie przedwczesna... Problem w tym że kompletnie nie wiem jak takie dane odebrać, co w ogóle dolatuje do procesora i gdzie to siedzi. Funkcję mam z niebieskiej książki ale ona odbiera po jednym znaku a tu z tego co widzę znaków jest sporo. Jeśli ktoś mógłby mi wyjaśnić jak napisać odbiór tych danych byłbym wdzięczny. Jeśli się da to proszę łopatologicznie jak krowie na granicy ;) aha byłbym zapomniał czy część "AT+CZAS=" służy do wywołania funkcji ustawiania czasu w procesorze? coś w stylu mojego "ustaw"?

Dziękuje i pozdrawiam :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 maja 2013, o 19:27 
Moderator

dexter napisał(a):
Funkcję mam z niebieskiej książki ale ona odbiera po jednym znaku a tu z tego co widzę znaków jest sporo

na tym forum, już kilku kolegów z dużym powodzeniem jeszcze nie mając zielonej książki

http://atnel.pl/jezyk-c-pasja-programowania.html

w której dopiero są pełne biblioteki do komunikacji przez RS232 oparte o zdarzenia i super wygodne w użytkowaniu, też jednak napisali sobie we własnym zakresie - czasem z pomocą na forum, własne funkcje do odbierania stringów (BO O TO CHODZI) ... przez RS232 na podstawie niebieskiej książki ....

więc albo popróbuj sam, albo chociaż popatrz na te przykłady i różne podejścia na naszym forum do odbierania stringów bo każde jest inne i dzięki temu można się też sporo poduczyć w C dla AVR ... Później nawet łatwiej będzie ci zrozumieć to co jest opisane w zielonej książce gdy kiedyś trafi ci się ona w łapki. A jak coś to pytaj po drodze i zabierz się za napisanie prostych funkcji do odbioru stringów ok ? ;)

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

bo wtedy to można nawet użyć MENU w terminalu i pięknie czas podawać z takiego MENU jak w tym poradniku

http://mirekk36.blogspot.com/2013/05/te ... z-lcd.html

widziałeś go ? ;)

PostNapisane: 3 maja 2013, o 19:58 
Użytkownik

Właśnie widziałem, świetne to wygląda :) jak do tej pory robiłem coś podobnego ale bez kolorków i wyglądu a tylko suche wypunktowanie i ewentualne możliwości wyboru.

Staram się napisać tylko właśnie nie wiedziałem co konkretnie odbierać, dziękuję za wskazówkę.

Pogadałem też z janeczqu i poradził mi odebrać wszystko do tablicy, wywnioskowałem że dzięki temu mogę po adresach komórek odbierać to co mnie interesuje bo dane będą zawsze w tych samych komórkach. Ma to szansę bytu?

EDIT:
Po długich rozmyślaniach napisałem w zasadzie prostą funkcję ale niestety klapa, odbiera jeden znak po czym zwraca mi echo i nic więcej się nie dzieje.
Może ktoś wie co jest nie tak ?

Ten kawałek dodałem do Mirkowej biblioteki mkuart.c, następnie w mkuart.h dopisałem "void uart_gets(char *data, uint8_t rozmiar);" a w main.c wywołuję ją tak uart_gets(lancuch,30);" gdzie zmienna lancuch to char lancuch[30]; zadeklarowana zaraz pod załączonymi bibliotekami

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

EDIT 2:

Teraz ruszyło, tylko proszę zerknijcie czy jest poprawnie zapisane. Po wklepaniu czegokolwiek z klawiatury dostaję zwrot na terminalu poprzez "uart_puts(lancuch);" w pliku main.c

Nie wiem tylko co zrobić aby dane odebrane zostały w tablicy lancuch bo z tego co narazie widzę zaraz po wyświetleniu tablica jest czysta.

Ostatnio edytowano 7 maja 2013, o 13:07 przez dexter, łącznie edytowano 2 razy

Strefa czasowa: UTC + 1