Właśnie widziałem, świetne to wygląda

jak do tej pory robiłem coś podobnego ale bez kolorków i wyglądu a tylko suche wypunktowanie i ewentualne możliwości wyboru.
Staram się napisać tylko właśnie nie wiedziałem co konkretnie odbierać, dziękuję za wskazówkę.
Pogadałem też z janeczqu i poradził mi odebrać wszystko do tablicy, wywnioskowałem że dzięki temu mogę po adresach komórek odbierać to co mnie interesuje bo dane będą zawsze w tych samych komórkach. Ma to szansę bytu?
EDIT:
Po długich rozmyślaniach napisałem w zasadzie prostą funkcję ale niestety klapa, odbiera jeden znak po czym zwraca mi echo i nic więcej się nie dzieje.
Może ktoś wie co jest nie tak ?
Ten kawałek dodałem do Mirkowej biblioteki mkuart.c, następnie w mkuart.h dopisałem "void uart_gets(char *data, uint8_t rozmiar);" a w main.c wywołuję ją tak uart_gets(lancuch,30);" gdzie zmienna lancuch to char lancuch[30]; zadeklarowana zaraz pod załączonymi bibliotekami
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
EDIT 2:
Teraz ruszyło, tylko proszę zerknijcie czy jest poprawnie zapisane. Po wklepaniu czegokolwiek z klawiatury dostaję zwrot na terminalu poprzez "uart_puts(lancuch);" w pliku main.c
Nie wiem tylko co zrobić aby dane odebrane zostały w tablicy lancuch bo z tego co narazie widzę zaraz po wyświetleniu tablica jest czysta.