Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 gru 2024, o 11:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 maja 2013, o 15:19 
Użytkownik

Witam

Obrazek

Przydarzył mi się niefortunny wypadek z moją płytką STM32F4.
Mianowicie sprawdzając napięcie na jednym z pinów dotykając jedną końcówką miernika do pinu masy przypadkowo zwarłem ją do znajdującego się obok pinu oznaczonego jako 5V.
W tym momencie diody sygnalizujące napięcie zgasły i już nie chcą się zapalić :) aczkolwiek są sprawne bo sprawdzałem. Urządzenie również od tego czasu nie jest wykrywane w systemie. Nigdzie nie mogę znaleść jakiegoś schematu do tej płyty ale z jakiejś dokumentacji wyczytałem że diody D1 i D2 odpowiedają za zabezpieczenie obwodów 5V i 3V.
Po podłączeniu zasilania z portu USB na diodzie D1 miernik wskazuje 3V, na D2 nic nie pokazuje. Jest jeszcze na płycie dioda ozn. jako D3 i tam jest 0,25V czyli wydaje mi się że prawidłowe (o ile jest to dioda Schottkyego, bo nawet nie wiem jakie tam są diody, ale podejrzewam że przy zasilaniu z usb to mogę mieć spadek najwyżej 0.3V).
W każdym bądź razie na pinie 5V jest tylko 2V więc gdzieś jest problem z zasilanie, zastanawiam się tylko czy wymiana tych diod by coś pomogła? Ewentualnie liczę na jakieś sugestie co w tej sytuacji mógłbym jeszcze zrobić.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 maja 2013, o 15:48 
Użytkownik

Schemat masz tu:

http://www.st.com/st-web-ui/static/acti ... ry_sch.zip

zresztą nie widzę problemu by zaatakować stronę producenta:

http://www.st.com/web/catalog/tools/FM1 ... 2/PF252419
gdzie najdziesz całą dokumentację i nie tylko

zasilanie idzie przez D1 masz mieć przed nią i za nia 5V jest to dioda BAT60J

D2 służy do zasilania ST-Linka z układu zewnętrznego i nic więcej

jak ci juz zagra na D1 napiecie 5V to sprawdź U1 dostarcza 3V do układu poprzez Diodę D3

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 3 maja 2013, o 16:27 
Użytkownik

Dzięki wielkie Sun za ten schemacik, szukałem po stronie producenta ale wyskakiwały mi tylko pdf'y w stylu "user manual" bez żadnych konkretnych schematów. W każdym bądź razie tak jak mówisz, zasilanie z portu usb idzie przez D1 i faktycznie przed nią jest 5V natomiast za nią jest już tylko 2V, czyli tak jak mierzyłem wcześniej, wychodzi na niej spadek 3V, a zgodnie z datasheetem dla BAT60J powinien być ok. 0,3V. Więc pierwsza w kolejności do wymiany będzie ta dioda, a potem będę szukał dalej. Hmm ... jak myślicie, gdzie 3maja dostanę BAT60J ? :D

PostNapisane: 3 maja 2013, o 16:28 
Użytkownik

hehehe

żeby to ktoś wiedział .... takie rzeczy tylko w erze lub jak wolisz w biedronce :)

PostNapisane: 3 maja 2013, o 16:34 
Użytkownik

O właśnie, o biedronce nie pomyślałem, tam teraz jest wszystko :)

PostNapisane: 5 maja 2013, o 16:15 
Użytkownik

Zrobiłem dokładnie tak samo jak Ty, czyli zwarłem przypadkiem 5V z GND i usmoliła się dioda D1. Wszystko działało poza tym, że nie było napięcia 5V. Na allegro wpisz "BAT60" i znajdziesz dokładnie tę samą diodę, którą kiedyś kupiłem. Wymieniłem i wszystko działa :)

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 6 maja 2013, o 07:35 
Użytkownik

A wykrywało ci urządzenie w systemie ? Bo u mnie nic więc podejrzewam że też może coś być ze stabilizatorem albo tą drugą diodą D3. Będę wymianiał po kolei to zobaczę, ale dzięki za odpowiedź, przynajmniej wiem że jest szansa że to jeszcze ruszy.

PostNapisane: 6 maja 2013, o 08:38 
Użytkownik

Przydarzyło mi się to we wrześniu więc już nie pamiętam, ale chyba oprócz tego że nie było 5V to wszystko mi działało. U mnie zwarcie trwało bardzo krótko. Wymień tylko tę diodę i sprawdź :)

PostNapisane: 6 maja 2013, o 17:36 
Użytkownik

Makarpi Gdzie ty tą diodę na allegro kupowałeś ? Kurcze nigdzie nie moge jej znaleść, w elektronicznym u mnie w Tarnowie takiej nie posiadają, na alledrogo jest jedna ale w obudowie SOD123 a nie SOD323, na TME też niema. Ewentualnie dobiorę jakąś inną Schotkyego w tej samej obudowie np. BAT165E6327

____edited:

Dobra już mam, na farnell.com zdaje się mają wszystko bo jest dokładnie ta wersja :)

____edited2:

Faktycznie po wymianie tej diody która jest zaraz na wyjściu (D1) wszystko z powrotem ładnie śmiga. Akurat BAT60J nie udało mi się znaleść (poza farnell'em) ale tam trzeba zrobić większe zamównienie, ale kupiłem inną diodę schotkyego w tej samej obudowie i o podobnych parametrach i jest ok, także dzięki Panowie za pomoc.

Strefa czasowa: UTC + 1