Witam wszystkich
Wykonuje układ zdalnego sterowania, który będzie miał za zadanie odczytywać stan Pada PSX (komunikacja poprzez SPI), odpowiednio przekształcał odczytane dane i wysyłał poprzez moduł WiFi nRF24L01 (również komunikacja poprzez SPI). Próbowałem to zrobić na jednym mikrokontrolerze, ale okazało się, że Pad oraz moduł WiFi, które były podłączone pod jeden sprzętowy SPI i pinem CS, się gryzą i jest niepoprawna transmisja. Więc postanowiłem użyć dwóch mikrokontrolerów, pierwszy do odczytywania stanu Pada PSX, przekształcania danych i wysłania do drugiego mikrokontrolera, który będzie te dane wysyłał do modułu WiFi.
Wszystkie biblioteki do obsługi modułów już mam i działają poprawnie, więc chciałbym jedynie prosić o pomoc w sprawie tego przesyłania danych pomiędzy mikrokontrolerami. Myślałem nad zastosowaniem UARTa.
Parametry:
1. Mikrokontroler wysyłający ma wysyłać nowo odczytane z Pada odrazu (bez żadnej przerwy, ani opóźnienia).
2. Rozmiar przesyłanych danych to 7 bajtów.
3. Mikrokontroler odbierający powinien zczytywać wszystkie 7 bajtów i dopiero po tym wysłać je przez moduł WiFi.
4. Oba mikrokontrolery taktowane kwarcem 8MHz.
Próbowałem już coś takiego zrobić, ale jest problem z tym, że dane w odbiorniku są za wolno odczytywane i nadpisywane nowo przychodzącymi danymi. Odebrane dane wyświetlam na LCD z odpowiednio umiejscowionymi bajtami po kolei, to widzę że bardzo szybko tam wszystko się zmienia i bajty są pomieszane.
Bardzo proszę o pomoc w jaki najlepszy sposób rozwiązać przesyłanie tych danych