Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA w 2025? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 21 maja 2025, o 22:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
    PostNapisane: 29 kwi 2013, o 20:56 
    Użytkownik

Witajcie przybysze z planety Atnel ;)
    Prosiłbym co bardziej doświadczonych ode mnie o rzucenie okiem na schemat i wypowiedzenie się, czy tworzę totalną herezję, czy to co wyprawiam ma sens ;)

Schemacik:
    Obrazek

O co chodzi - ma to być stopień końcowy (tj. filtracja, wzmacnianie i składowa stała) dość prostego generatora DDS. Parametry:
    -na wejście sygnał o Vpp 5 V bez składowej stałej
    -maksymalne częstotliwości harmonicznych 80kHz

Co chcę osiągnąć dzięki układowi:
    -usunięcie składowych o częstotliwościach powyżej 80kHz (filtr policzony został tak, że fg wynosi 85kHz, a charakterystyka zaczyna opadać zaraz za 80kHz - tu akurat jestem przekonany, że jest ok ;) ) EDIT: Swoją drogą, jeśli kogokolwiek by to interesowało, to jest to sześciorzędowy Czebyszew o zafalowaniach charakterystyki w paśmie przepustowym 0,5dB.
    -płynna regulacja amplitudy sygnału wyjściowego w zakresie 5mV - 5V (tutaj osiągnięte za pomocą odwracającego wzmacniacza operacyjnego - kontrola za pomocą pota. Faza zostaje z powrotem odwrócona w układzie dodającym składową stałą)
    -składowa stała - zwykły układ sumujący + dzielnik rezystorowy.

Za pomocą przekaźnika realizuję (jak można łatwo się domyślić) włączenie bądź wyłączenie filtru z toru sygnałowego - a to w takim celu, aby nie zniekształcać generowanego prostokąta (choć samą generację możnaby równie dobrze przeprowadzić, korzystając z komparatora - ale tak już jest, niech tak pozostanie ;) )

Jakie są moje wątpliwości odnośnie działania całości?
    -Nie jestem do końca pewien, czy użyte przeze mnie wartości rezystorów przy wzmacniaczach będą odpowiednie, choć kierowałem się "złotą zasadą" (nomen omen bardzo uproszczoną) mówiącą, że jeśli rezystor przy opampie będzie miał wartość kilka-kilkadziesiąt kilo, to będzie ok.
    -w układzie wzmacniacza i sumatora zastosowałem TL074 ze względu na jego odpowiednie Slew Rate, dwie pozostałe sekcje wykorzystałem jako bufory - odpowiednio przed samym układem wzmacniającym oraz zaraz za dzielnikiem ustalającym wartość składowej dodawanej do sygnału - przerost formy nad treścią? Choć TL074 od TL072 jest droższy o całe 20 gr ;)
    -jako, że TL074 ma "taką sobie" wartość prądu wyjściowego, a w domyśle urządzenie ma być przystosowane do kabli o impedancji falowej 50 omów na sam koniec wrzuciłem wtórnik z TLE071, którego wartość prądu wyjściowego wynosi katalogowe 80mA. W "Układach Półprzewodnikowych" radzą, aby do takich zastosowań używać wzmacniaczy o Iout > 30mA, ale teoria teorią, praktyka praktyką (no, może nie do końca ;) )

Proszę o wszelkie uwagi, spostrzeżenia, obrzucenie błotkiem albo bananami (lubię banany ;) )

Ostatnio edytowano 29 kwi 2013, o 22:06 przez krokodyl1220, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 29 kwi 2013, o 21:40 
    Użytkownik

Witam
    Nie jestem pewien, ale rezystory: R14+ GAIN przy OPA2 oraz R12 przy OP2B powinny być w pętli odwracającej " - " a nie " + "

PostNapisane: 29 kwi 2013, o 22:04 
    Użytkownik

Oczywiście masz rację :oops: Już poprawiam:

Obrazek

Dzięki za wytknięcie pomyłki! :)

Przy okazji nie do końca jestem pewien poprawności podłączenia kondensatorów przy filtrowaniu zasilania na napięciach o przeciwnym znaku - -12V oraz +12V - nie powinno każde z nich być sprzęgane kondensatorem do masy?

PostNapisane: 1 maja 2013, o 21:55 
    Użytkownik

Potwierdzam - każde z napięć zasilających powinno być filtrowane do masy, czyli osobno dodatnie i osobno ujemne. Tak obrazowo: gdybyś miał nap. +5V i +15V to filtrujesz je do masy a nie między sobą.

PostNapisane: 2 maja 2013, o 09:13 
    Użytkownik

Ok, dzięki, zabieram się powoli za projektowanie płytki. Co nie zmienia faktu, że takie zasilanie przy opampach filtru i tak muszę zmienić na +5V i -5V, ale to na razie szczegół ;)

PostNapisane: 2 maja 2013, o 10:32 
    Użytkownik

Witaj.
    Co do filtrów- osobiście bym zwiększył wartości rezystorów. Jeżeli PCB będzie dwu warstwowa, zastanowił bym się jeszcze nad pojemnością rozproszoną pod elementami filtra. Miejmy nadzieję, że w danej aplikacji, rzeczywiste B wzm. op. będzie większe od 53 MHz :) (wg. mojej symulacji dla Chebyshev 0,5 dB, B=80k).

R14 zwiększył bym do wartości R13. W razie gdy potencjometr będzie miał 0, nie mamy wzmacniacza a tłumik i to jeszcze źle zrealizowany. Tak mamy przynajmniej wtórnik.
    Wydaje mi się, że tak naprawdę jeden TL by wystarczył- do regulacji wzmocnienia. IMHO wtórnik tam jest średnio-mało potrzebny. Regulacja offsetu DC nie jest potrzebna, jako osobny układ- TLE2071 ma możliwość ustawienia DC.

PostNapisane: 2 maja 2013, o 10:48 
    Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Przemek6 napisał(a):
    Co do filtrów- osobiście bym zwiększył wartości rezystorów.
    Z tym też jednak nie należy przesadzać ponieważ tworzą nam się wraz z pojemnościami montażowymi filtry górnozaporowe, trzeba znaleźć złoty środek ;) Ładnie było to opisane w cyklu o wzmacniaczach operacyjny w miesięczniku Elektronika dla Wszystkich.

PostNapisane: 2 maja 2013, o 10:56 
    Użytkownik

Oczywiście. Jednak wartości w 2 czy 3 stopniu są "trochę" za małe.
    Ed: nie mówię, zeby zwiększać do wartości typu 100k ale 1k-5k.

Wysłano z Droid Pro

PostNapisane: 2 maja 2013, o 16:47 
    Użytkownik

Przemek6 napisał(a):
    Witaj.
    Miejmy nadzieję, że w danej aplikacji, rzeczywiste B wzm. op. będzie większe od 53 MHz :) (wg. mojej symulacji dla Chebyshev 0,5 dB, B=80k).

Tak, GPW dla wybranego opampu filtra wynosi 150MHz.

Przemek6 napisał(a):
    R14 zwiększył bym do wartości R13. W razie gdy potencjometr będzie miał 0, nie mamy wzmacniacza a tłumik i to jeszcze źle zrealizowany. Tak mamy przynajmniej wtórnik.

Jeśli chodzi o R14, to właśnie to miałem na celu, żeby w przypadku, gdy pot wzmocnienia ustwimy na 0, wzmocnienie ma wynosić około 0,05. Co masz na myśli pisząc, że tłumik jest źle zrealizowany?

Przemek6 napisał(a):
    Wydaje mi się, że tak naprawdę jeden TL by wystarczył- do regulacji wzmocnienia. IMHO wtórnik tam jest średnio-mało potrzebny. Regulacja offsetu DC nie jest potrzebna, jako osobny układ- TLE2071 ma możliwość ustawienia DC.

No tak, oczywiście, przeciez piny Offset w TLE2071 "po coś" są :oops: W wolnej chwili oczywiście się temu przyjrzę, dzięki za sugestię.

Jeśli chodzi o wartości rezystorów w filtrze - ok, pokombinuję - nie ma co ukrywać, że wartości, które przedstawiłem na schemacie, pochodzą bezpośrednio z FilterPro Texasa bez znaczących poprawek (po kilkugodzinnej batalii z pewnym poradnikiem z pewnej pozycji ;) )
    A co do PCB - jeszcze nie mam pewności, możliwe, że upchnę wszystko na jednostronnej.

janeczqu napisał(a):
    Ładnie było to opisane w cyklu o wzmacniaczach operacyjny w miesięczniku Elektronika dla Wszystkich.

Dzięki, rzucę okiem

PostNapisane: 6 maja 2013, o 18:20 
    Użytkownik

Ok, poprawiłem co nieco.
    Rezystory oraz kondensatory w drugim oraz trzecim stopniu filtra mają wartości dobrane "zgodnie ze sztuką" (oczywiście ucierpiała na tym nieco charakterystyka amplitudowa, ale co poradzić). Zmniejszyłem również wartości rezystorów i ich stosunek przy potencjometrze GAIN. Zostawiam, tak jak jest - owszem, układ może w ustawieniu tłumika działać niestabilnie, ale jak to będzie hulać, sprawdzę w praniu.
    Poprawiłem także kondensatory filtrujące napięcia opampów - teraz każde z napięć jest sprzęgane z masą za pomocą pary kondensatorów.
    No i oczywiście w tranzystorze sterującym przekaźnikiem dodałem rezystor bazy.

Jeśli chodzi o nadmiarowość wtórnika w stopniu końcowym układu czy możliwości zrealizowania całości na jednym opampie - tę wersję traktuję jako rozwojową, wszelkie błędy czy możliwości dalszego rozwoju układu wpisane zostaną we wnioski i takąż mają pełnić funkcję ;)

Proszę was bardzo o rzucenie okiem na schemat i wytknięcie baboli, zanim znowu zamówię pakiet elementów i będę się musiał z tme użerać (czy wspominałem już, że 3 razy z rzędu w polu adres paczki wpisali adres bez podania nr budynku? :?)

Wrzucam schemat a także biorę się wstępnie za płytkę.

Obrazek

pozdrawiam!
    zielony ( ;) ) krokodyl

EDIT: Dzięki pomocy janeczqa wysmażyłem tę oto wersję układu, która aspiruje do bycia ostateczną, o ile nie pojawią się jakieś babole :)
    Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1