Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 lut 2025, o 10:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 kwi 2013, o 18:29 
Użytkownik

Witam, mam takie pytanie może i nie związane z forum ELEKTRONICZNYM . Czy ktoś się spotkał z urządzeniem lub metodą zabezpieczenia przepięciowego kabla doziemnego typu LAN ? Bo naczytałem się na pewnym forum porad "śpeców" którzy twierdzili że nie trzeba, a widziałem już na pewnej parafii rozdzielnicę wyrwaną ze ściany - przepięcie atmosferyczne właśnie przeszło przez kabelek LAN.

Z góry dziękuję za pomoc

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 kwi 2013, o 19:41 

Odpowiadając na pytanie, można zastosować nośną linkę stalową, uziemiając na jednym z końców. Sam LAN, zabezpiecza się odpowiednimi ochronnikami przepięciowymi.
Ogólnie zabezpieczenie odgromowe to dosyć złożony problem, bo nie ma 100% pewności.
Sam stosuje u siebie w domu (w mieszkaniu) zabezpieczenie przepięciowe na diodach PESD, nie pamiętam dokładnie modelu.....
Najlepszym zabezpieczeniem jest wypiąć kabel ;).....groźniejsze jest bowiem przepięcie po LANie czy innych "małosygnałowych" interfejsach niż samym zasilaniu.

Wyładowania mają na tyle wielką energię, że naprawdę nie podjął bym się poradnika co i jak.
J/w można zastosować dodatkowe zabezpieczenie samych urządzeń wpiętych w LAN, ale gwarancji żadnej na to nie ma.
Koszt odpowiedniej instalacji po pierwsze przekracza znacznie wartość "domowych" sprzętów, po za tym ubezpieczenie przed wyładowaniami nie jest takie drogie, a i potrzebna jest odrobina wyobraźni.
Najlepszym rozwiązaniem jest zastosować WiFI 5Ghz i kłopot z długimi kablami z głowy.

PostNapisane: 14 kwi 2013, o 09:24 
Użytkownik

Zabezpieczać się trzeba, mi samemu spaliło już chyba ze 2 karty sieciowe (szczęście że tylko tyle), to samo z anteną i telewizorem podpiętym pod BNC. W burze wolę wyciągnąć kabelek z telewizora.

A zabezpieczenia? Powiem tyle, są ale bardzo drogie :). Nie powiem Ci co i jak (bo nie wiem) ale nie dalej jak tydzień temu rozmawiałem właśnie z kolegą pracującym jako elektronik dla górnictwa, i powiedział mi, że u nich realizuje się to poprzez jednorazowe urządzenia które kosztują ~1000zł (chociaż pewnie sam złożył byś to za 200zł).

Jak pisze rezusurmar, najlepiej odłączyć przewód, chociaż mój dostawca internetu już chyba zabezpieczyć się przez wyładowaniami idącymi LAN-em, bo od dłuższego czasu nie uszkodziło mi wyładowanie karty.

PostNapisane: 14 kwi 2013, o 10:15 

Jak już koledzy napisali a ja też potwierdzam - jedyna 100% ochrona to odłaczenie urządzeń od sieci zasilającej i od sieci internetowej na czas burzy (przecież to jest zjawisko raczej krótkotrwałe i da się przeżyć bez urządzeń elektronicznych) lub na czas nieobecności w domu w okresie zagrożeń tymi zjawiskami. Na całej reszcie popularnych i również tych droższych zabezpieczeń można się przejechać. Zasadę tę stosuję od zawsze i mam spokój ;)

PostNapisane: 7 sie 2013, o 06:46 

To już taniej było by wkopać kilkanaście metrów metalowej rury w ziemie ;).

Można jeszcze równolegle z kablem lanowym pociągnąć stalową linkę i ją uziemić na jednym z końców.
Z piorunami to loteria. Nie ma nic 100% pewnego, no chyba że zrobisz sobie klatkę faradaya ;).

Strefa czasowa: UTC + 1