Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 21 mar 2026, o 16:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 09:53 
Nowy

Witam,
od pewnego czasu staram się skomunikować za pomocą aplikacji na androida napisanej według poradnika na tym forum, a moją Atmegą 32. Napiszę na jakim etapie jestem:
-gdy wysyłam znaki z telefonu to wyświetlają się na terminalu. Na zestawie uruchomieniowym przy wysyłaniu zaczyna migać czerwona dioda TXD. Problem polega na tym, że Atmega32 nie reaguje na te znaki. Napisałem prosty program na nią, który ma zapalić lub zgasić diodę po dostaniu znaku 1 lub 0.
-gdy wpisuję ręcznie na klawiaturze znaki 1 i 0 do terminala to stan diody zmienia się, więc wydaje mi się, że program na Atmegę działa.

I tu pojawia się mój problem, bo teoretycznie i program na telefon i program na atmegę są napisane poprawnie, ale nic się nie dzieje, gdy próbuję wysłać bezpośrednio znak 1 lub 0 do mikrokontrolera.
Próbowałem prędkości 19200 i 4800, taktowanie procesora to 8MGHz. Prosiłym o jakieś wskazówki, bo nie mam pomysłu co może być nie tak.

Kody wstawiamy przy pomocy syntax=c- Zielony J.

Program na AVR:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Program na telefon:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
    Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 11:03 
Moderator

No pięknie pięknie - zrobiłeś sobie "piękny" program na AVR w którym nawet zrobiłeś sobie funkcję

USART_Receive()

a potem BACH!!! i w pętli głównej widzimy:

input = UDR;

widać, że jeszcze chyba hmmm może nigdy (zgaduję tylko) nie zajmowałeś się w ogóle zwykłą transmisją RS232 albo tylko tak po łepkach na zasadzie że coś "uda się albo nie uda" :( ... stąd twoje problemy :(

ja proponuję ci NAJPIERW napisać sobie program testowy do AVR'a tak żeby mógł się komunikować np z terminalem w komputerze PC i żeby poprawnie odbierał to co wysyłasz w każdej sytuacji, ale uwaga - PO ZWYKŁYM KABLU (byle jakim kablu ale kablu) - zapomnij na razie o Bluetooth .... ponieważ BT na tym etapie to dla ciebie tylko kolejny ogromny problem i kolejna niewiadoma. Powiedz mi czy czytałeś dokładnie rozdział o buforach cyklicznych z tej książki ?

http://atnel.pl/mikrokontrolery-avr-jezyk-c.html

to sporo wyjaśni

PostNapisane: 12 kwi 2013, o 11:38 
Nowy

Mirek,
wiem, że powinienem dać input=USART_Receive(); , ale input=UDR; to efekt tego, że próbowałem kilku rozwiązań ;) . Tak jak pisałem po zwykłym kablu wysyłam z terminala '1' i '0' i dioda zmienia swój stan.

Temat o RS232 czytałem, na razie chciałem spróbować prostej transmisji bez buforów, tylko do celów testowych.

PostNapisane: 12 kwi 2013, o 13:39 
Użytkownik

stopa napisał(a):
ak jak pisałem po zwykłym kablu wysyłam z terminala '1' i '0' i dioda zmienia swój stan.

Więc problem na 100% w apce na androida :) albo ze spraowaniem

Czy sparowałeś się z BTM poprzez telefon?
Dioda na module BTM miga albo świeci?

PostNapisane: 12 kwi 2013, o 14:04 
Nowy

tak, telefon jest sparowany. Tak jak pisałem widzę przychodzące znaki '1' i '0' na terminalu, gdy każe wysłać aplikacji znak z telefonu. Jak wysyłam znak to miga czerwona dioda TXD na zestawie uruchomieniowym - jedyna reakcja jaką mi się udaje uzyskać :)

Edycja:
Tak, dioda na BTmie po połączeniu z telefonem świeci cały czas.

Edycja2:
Zauważyłem, że po skasowaniu programu z mikrokontrolera przy wpisywaniu komend do terminala nie pojawiają się żadne krzaki. Natomiast po wgraniu programu co drugi znak to 'krzaczek'. Tak powinno być?

PostNapisane: 12 kwi 2013, o 17:14 
Nowy

ale jestem głupi, przyczyną błędu były źle podpięte wyprowadzenia Txd i Rxd. Zamieniłem je miejscami i bez problemu migam diodami ;) . Dzięki za próbę pomocy.

Strefa czasowa: UTC + 1