Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 paź 2025, o 06:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 wrz 2013, o 12:36 
Użytkownik

Tak widzę to od początku, ale nie chodzi mi o maskowanie najmłodszych bitów, tylko NAJSTARSZEGO.
Po co go maskujemy?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 wrz 2013, o 12:49 
Moderator

panbosman napisał(a):
Tak widzę to od początku, ale nie chodzi mi o maskowanie najmłodszych bitów, tylko NAJSTARSZEGO.
Po co go maskujemy?

no ale widzisz na początku pytałeś po co maskujemy bity, no to mówię, że warto zajrzeć do książki bo tam jest to opisane. Pokazałem ci gdzie masz opisane te dwa najmłodsze ... a nie możesz doszukać się opisu tego najstarszego ?

na takiej samej zasadzie pewnie jest opisane, po prostu pewnie jest niepotrzebny ... i umówiłem się sam ze sobą że interesuje mnie sprawdzenie tych 5 bitów z ramki startowej

------------------------ [ Dodano po: 11 minutach ]

aż zajrzałem do książki, eeeeh no panie kolego strona 90 .... masz opisaną ramkę

wprawdzie mówię tam o 6 najstarszych bitach ale na stronie 114 doprecyzowuję że pomijamy ten najstarszy bit .... i sprawdzamy tylko

Cytuj:
Interesują nas bity: b6, b5, b4, b3 i b2

pierwszy bit jest rozbiegówką i nie pamiętam już dlaczego go pominąłem może dlatego że czasem może on się nie zgadzać ... nie wiem ... no ale jak widać opisuję to dokładnie co robię - no trzeba jednak poczytać ok ? ;)

PostNapisane: 30 wrz 2013, o 13:08 
Użytkownik

Niech będzie że
Cytuj:
i umówiłem się sam ze sobą że interesuje mnie sprawdzenie tych 5 bitów z ramki startowej
.
Dla mnie to jest niewystarczające. Jeśli wysyłam 6 to sprawdzam 6. Chyba, że chodzi tu o coś innego.
Jeśli nie masz czasu to poczekam ale proszę czytaj co do Ciebie piszę i odpisuj bez zbywania, gdzieś tam międzyczasie roboty.

PostNapisane: 30 wrz 2013, o 13:17 
Moderator

ależ nie zbywam - gdybym zbywał to chyba bym w ogóle nie odpowiadał ... nie wiem skąd taki pomysł ... ???

i tak staram się jak mogę w międzyczasie sprawdzać i odpisywać .... a jeszcze masz pretensje do mnie ? .... no sorki ale to troszkę nieteges moim zdaniem.

panbosman napisał(a):
Dla mnie to jest niewystarczające. Jeśli wysyłam 6 to sprawdzam 6. Chyba, że chodzi tu o coś innego

Jeśli dla ciebie jest to niewystarczające to sprawdzaj 6 bitów (powiedz jaki problem?) ... Przecież to jest przykład który sam sobie wymyśliłem a nie opisuję tu jakiegoś standardu ... To jest przykład jak można do tego podchodzić a nie znowu jakieś sztywne zasady.

Jak już rozgryzasz to na takim dokładnym poziomie to sam już widzisz o co chodzi ... możesz utworzyć własną ramkę startową i to całkiem inną, możesz zrezygnować np z negowania i zastosować CRC ... no można zrobić to na 100000 tys sposobów.

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

O! proszę i na tej samej 114 stronie masz WYJAŚNIENIE tego najstarszego bitu:

Cytuj:
Dalej sprawdzamy, czy zgadzają
się ustalone w nadajniku bity startowe, nie licząc pierwszego, który i tak musiał mieć wartość
= 1
, aby rozpoczęło się prawidłowe dekodowanie ramki.

I proszę cię nie wmawiaj mi że cię zbywam, albo żebym po łepkach nie odpowiadał - bo na drugi raz sorki ale w ogóle nie odpowiem .... Szanujmy się nawzajem. Nie dość że się staram to jeszcze źle .... kurczę ja też bym chciał mieć kontakt bezpośredni z autorami wielu książek, które czytałem czy też czytam ... i co ? zawsze masz taką możliwość? A tu proszę - człowiek się stara a jeszcze do pionu :( go ustawiają - że się nie przykłada do odpowiedzi, żeby poświęcał więcej czasu .... No tak nie można.

------------------------ [ Dodano po: 7 minutach ]

panbosman napisał(a):
gdzieś tam międzyczasie roboty.

Wiesz co? ja ostatnio pracuję prawie 24h/dobę - a jeśli mam chwilę czasu bez pracy to muszę jeszcze chociaż troszkę pospać albo czasem chociaż troszkę w niedzielę z godzinkę albo dwie z rodziną spędzić.

PostNapisane: 30 wrz 2013, o 13:33 
Użytkownik

Chodzi mi o to, że strawiłem 90% drugiej książki i WSZYSTKO jest wymyślone i opisane idealnie. Krok po kroku, myśl przewodnia, założenia itd.
Jest to genialne, a dla mnie idealne do nauki.
Uczę się Twojego sposobu myślenia (programistycznego) i w innych przykładach łapię. Tu jednak nie mogę załapać dlaczego tak zrobiłeś. Rozumie, że to jest przykład.
Twoje projekty przerabiam, zmieniam, modyfikuję itd bo dużo się przy nich uczę.
W innych przykładach jest 100% logiki.
Puszczam np. dwie rakiety w kosmos.
Jednak kontroluję tylko jedną.
To po co puszczałem dwie? (To analogia do tych 6 bitów.)
Czytając Twoje posty widzę, żeś PAN NERWUS.
OK. Każdy ma jakiś charakter.
Pisząc ludzie traktują Cię jak wyrocznię i GURU, więc się nie złość, że ktoś się dopytuje.
Jakbym był TAKI mądry w tej dziedzinie to bym książki pisał a ja się tylko uczę.

Po 5 minutach.

Przeczytałem coś napisał po paru minutach.
PRZEPRASZAM, przeoczyłem ten fakt. Postaram się na drugi raz przeczytać to czego nie rozumiem 200x a nie 100.
Obiecuję, że tylko wtedy zadam Ci pytanie.
Proszę wracać do pisania trzeciej książki bo nie mogę się doczekać.

Po 7 minutach.
Jeżeli nowa książka mam być kosztem rodziny to proszę Cię znajdź czas dla najbliższych.
NA NOWĄ KSIĄŻKĘ POCZEKAMY :)

PostNapisane: 30 wrz 2013, o 14:03 
Użytkownik

Miałem nic nie pisać ale jednak nie wytrzymam. Kolego na prawdę ni wiem co chcesz osiągnąć takimi komentarzami? Ktoś przez dwie strony próbuje Ci coś wytłumaczyć a ty na koniec wyjeżdżasz z jakimi rodzinnymi kwestiami. Ok możesz czegoś nie rozumieć ale żeby obwiniać za to kogoś innego kto dodatkowo próbuje Ci pomóc to lekkie przegięcie. A Tym "Panem Nerwusem" to jest ktoś inny jednak.

PostNapisane: 30 wrz 2013, o 14:03 
Moderator

panbosman napisał(a):
więc się nie złość, że ktoś się dopytuje

Ja się nie złoszczę gdy mnie ktoś pyta - nie odwracaj kota ogonem. Za to mam prawo się wkurzyć tak samo jak ty, gdy mi wmawiasz, że zbywam cię.

Poza tym wyżej napisałem już dlaczego tego bitu nie sprawdzam bo i tak w ramce startowej ZAWSZE musi on mieć wartość = 1 więc pomimo że jestem zajęty i to bardzo to wykradając każdą wolną chwilę odpowiedziałem ci do końca - pomimo że jest to w książce .... ale też rozumiem, że mogłeś tego nie zauważyć.

PostNapisane: 30 wrz 2013, o 15:47 
Użytkownik

Wilu88
To była odpowiedź na wypowiedź Mirka, że bardzo dużo pracuje. Rozumiem to, bo sam czasami robię coś kosztem rodziny.
Ale masz rację, takimi dociekaniami nic nie zyskam a Mirkowi marnuję czas. Naprawdę PRZEPRASZAM.
Dzięki Mirku za wyjaśnienie.

PostNapisane: 2 paź 2013, o 10:12 
Użytkownik

Cytuj:
Dalej sprawdzamy, czy zgadzają
się ustalone w nadajniku bity startowe, nie licząc pierwszego, który i tak musiał mieć wartość
= 1, aby rozpoczęło się prawidłowe dekodowanie ramki.

Nie do końca mogłem to pojąć więc sprawdziłem ramkę 433MHz na MKDekoderze.
Teraz zrozumiałem. Po wysłaniu:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
wysyłamy 1,
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
która się "łączy" z poprzednim stanem.
Może się to komuś przyda.
Obrazek
Pozdrawiam i już nie przeszkadzam.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1