Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 lut 2025, o 21:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 kwi 2013, o 14:07 
Użytkownik

Kolejny filmik podobny do MaturaToB.... bez podania jakiejkolwiek statystyki ile osób zostało przepytanych ile było poprawnych odpowiedzi. Nie chce mi się wierzyć że do kogo by nie podszedł to nie znał odpowiedzi na żadne pytania.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 kwi 2013, o 14:50 
Użytkownik

@Domanoid
------------------------- pomilczmy
brak słów :(

a może pytania są tendencyjne ;)

PostNapisane: 28 kwi 2013, o 15:01 
Użytkownik

staneq przecież wiemy, że są młodzi ludzie znający odpowiedzi na te pytania. Ale taka jest smutna prawda, że dzisiaj, w czasach "spytaj wujka google" umiejętność myślenia zanika w zastraszającym tempie. Może i na filmiku jest przesada, są same złe odpowiedzi... Niestety - statystyka mogłaby być gorsza od naszych oczekiwań. Może dlatego jej nie podali?

PostNapisane: 28 kwi 2013, o 15:42 
Użytkownik

W takim razie ja nie rozumiem po co w ogóle takie rzeczy pokazywać skoro statystyka byłaby gorsza od naszych oczekiwań. Kilka miesięcy temu kumpel zadał pytanie osobom z MTB właśnie dotyczącego statystyk i po dość dużym wykręcaniu się od odpowiedzi padła odp z d...py że 80% złych odpowiedzi na dalsze pytania przestali odpowiadać.

Jak ja chodziłem do gimnazjum to też miałem dużo kolegów którzy byli (hmm) niezbyt rozgarniętymi.

Ale teraz zastanówmy się o czym to świadczy? O złym nauczaniu, lub też jak to sugeruje autor filmiku (dot. testów humanistycznych) że program jest przeładowany? Że trzeba zmienić system nauczania w Polsce jak to twierdzą panowie z MTB?

Nie to świadczy tylko o tym że zanika wśród młodzieży potrzeba sprawdzania informacji którą usłyszą bo (tu się możecie nie zgodzić) nauczyciele nie dostosowali się do nowych potrzeb edukacyjnych i stosują te same metody nauczania co 10 lub 20 lat temu. Drugą sprawą jest dawanie uczniom coraz więcej praw w szkole (i tu głównie na życzenie rodziców).

A że o spoufalaniu się nauczycieli z uczniami już nie wspomnę. Z naszych wspaniałych "uniwersytetów" wyszła fala pedagogów którzy "kumplują" się z uczniami i pozwalają mówić do siebie po imieniu(!) bo takie są standardy europejskie.

No i oczywiście ten piękny program że nie można "sortować" dzieciaków ze względu na ich wyniki w nauce tak aby "lepsze" dzieciaki były w klasie z prymusami. A robi się tak ponieważ każdy dzieciak musi być tak samo wykształcony. Tu świetnego porównania użył p. Max Kolonko przyrównując edukacje do sportu, w którym nie każdy musi być najlepszy a niektórzy w ogóle go nie potrzebują. Z badań amerykanów wynikało że gdy do "dobrych klas dokładali" 1-2 gorzej uczących się dzieciaków poziom w klasie gwałtownie spadał natomiast w odwrotną stronę nie powodował podniesienia się poziomu "gorszych klas".

A i niektórzy wieszają jeszcze psy na zadaniach testowych (zamkniętych). Troszkę na wyrost choć faktycznie jeżeli test zamknięty ma być skuteczny musi być wielokrotnego wyboru bądź z ujemnymi punktami w razie złej odpowiedzi (w myśl zasady jeśli się nie wie to się nie pisze).

Na studiach spotkałem fajnego profesorka, który zawsze na wstępie wykładu informował nas o tym że w wykładzie są błędy i że mamy je sami znaleźć. Błędy te nie dotyczyły nowych rzeczy ale rzeczy które powinny wynikać z poprzednich wykładów lub z fundamentalnej wiedzy.

Dodatkowo przestaliśmy się wstydzić jako społeczeństwo naszej niewiedzy. A to za sprawą telewizji i internetu w której możemy usłyszeć od znanych gwiazdeczek że nie umieją matematyki, że zawsze byli słabi z chemii. W dzisiejszych czasach to nie wstyd nie wiedzieć ile waży cegła jeśli jedna cegła waży kilo i pół cegły. Ja mam tylko nadzieje że ten filmik pooglądają nauczyciele tych dzieciaków i wyciągnął wnioski.

PostNapisane: 28 kwi 2013, o 18:51 

staneq napisał(a):
Drugą sprawą jest dawanie uczniom coraz więcej praw w szkole (i tu głównie na życzenie rodziców).

staneq napisał(a):
Ja mam tylko nadzieje że ten filmik pooglądają nauczyciele tych dzieciaków i wyciągnął wnioski.

Dobrze by było gdyby rodzice dzieciaków, które dopiero zaczynają edukację to pooglądali i wyciągnęli właściwe wnioski. Nikomu nic na siłę do głowy się nie wciśnie - trzeba chcieć.

PostNapisane: 27 cze 2013, o 01:17 
Użytkownik

A myślałem że tylko ja jestem od rana do rana na forum, cały czas mam je w tle włączone, a wieczorami przeglądam każdy temat, czasem po 2 razy :D

PostNapisane: 27 cze 2013, o 01:28 
Moderator

Wielki napisał(a):
A myślałem że tylko ja jestem od rana do rana na forum

hehehe nie tylko ty - zobacz co kiedyś powiedział nasz kolega Sun ;)

Obrazek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1