SylwekK napisał(a):
Panowie spokojnie , nawet nie będę kwestionował wyższości transoptora nad tranzystorem w kwestii bezpieczeństwa zwłaszcza jeśli oba urządzenia będą zasilane z niezależnych zasilaczy. Podałem układ, który jest baaardzo często stosowany nie tylko przeze mnie, ale i w oryginalnych (firmowych!) sterownikach (bateryjnych - na co też należy zwrócić uwagę) do aparatów. Robiłem też podobne testy z maleńkimi mosfetami typu BS138 - efekt równie dobry jednak ze względu na większe prawdopodobieństwo uszkodzenia ładunkami elektrostatycznymi zostałem przy BC547
Ale ok - nikt przecież nie kwestionuje tego rozwiązania które podałeś. Tylko pisanie czasem na forum ogólnym że każdy tak robi bez podania alternatywy, bez podania "za" i "przeciw" ... i pisanie że "ja tak robię i mi działa" albo że "inni tak robią" .... hmm no widzisz to zależy na kogo trafisz. Tu jest raczej forum dla początkujących - jeśli ktoś o taką rzecz pyta to można sądzić przypuszczać (czy dobrze czy źle to inna sprawa) że to bardzo początkująca osoba ... i niech wie w czym rzecz ....
Bo jeśli ktoś zna się dobrze i wie to o czym piszesz - to uwierz mi - zwykle nawet nie pyta o takie sprawy - sam sobie poradzi ...
Natomiast twoja analiza jest ok - nie przewiduje tylko jednego - że robi coś takiego osoba początkująca i źle projektująca zasilanie. To że ty wiesz jak ? to znowu inna sprawa - masz doświadczenie, jak mówisz budujesz własne układy i sprzedajesz klientom - więc to całkiem inna para kaloszy ...
Więc najprostszy przypadek i bez totolotka - dwa różne zasilacze - (nie wiemy jakie) ... podłączone do różnych gniazdek gdzie są różne fazy a instalacja kiepska ... różnice w poziomach uziemień ... Więc jak popłyną prądy wyrównawcze nawet po samej MASIE to te prądy będzie czochrać czy po drodze jest jakieś złącze CB, CE, czy inne .... poleci kupa dymu i po zawodach
a w przypadku z optoizolatorem - to ew musiałyby być jakieś wysokie napięcia, które mogą spowodować przebicie w optoizolatorze... Więc jak widać - z opto - śpimy spokojnie ...
Reasumując - żebyś mnie źle nie zrozumiał - wcale nie neguje tego rozwiązania z tranzystorkiem i gdybym miał prosty aparat zasilany bateryjnie, a do tego sterownik zasilany z 230V przez co najmniej zasilacz z CE, to czemu nie skorzystać? o ile nie mam optoizolatorka pod ręką ?
tyle że akurat ja zwykle mam i jakoś tak mi już się przyzwyczaiło że do takich celów zawsze go strzelę i to jeszcze w SMD ... więc zero myślenia czy coś nawet tam może się stać.
www.youtube.com/mirekk36 ]