Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 23 lis 2024, o 23:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 mar 2013, o 20:55 
Nowy

Witam szanownych kolegów! Do tej pory udawało mi się samemu rozwiązywać problemy. Jednakże bez waszej pomocy nie dam rady. Chciałem użyć programu mkdekoder wgrywając do atmegi32 taktowanej wewnętrznym oscylatorem 8Mhz (E4 mkavrkalkulator) program z drugiej książki Mirka L03_analizator_IR. W putty ustawiając zalecaną prędkość przesyłu 38400 pokazują się tylko ptaszki. mkdekoder nie pokazuje nic. Ktoś ma pomysł jak temu zaradzić?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 mar 2013, o 21:25 
Moderator

No tak ale piszesz tak (mając książkę i DVD pod ręką) jakbyś w ogóle nic a nic nie analizował sam - tylko potraktował to jako jakiś wsad do wgrania ....

na tym etapie to już jednak człowiek jest zobowiązany do zrobienia jakichś podstawowych testów - bo przecież tak nie można stawiać pytania ..... tak mi się wydaje

czyli - jak temu zarazić ?

a weź że w pętli wysyłaj sobie dla testu jakiś napis do terminala i sprawdź czy ci w ogóle działa komunikacja RS232 ? bo błędów mogłeś popełnić przy takim projekcie 1246 :( .... łącznie z ustawieniami terminala, poprzez złe połączenia, źle ustawione fusebity itp

możesz też sprawdzić z zewnętrznym kwarcem np jakimś przyjaznym RS232 czyli np 11,0592MHz żeby wyeliminować jakiekolwiek błędy związane z taktowaniem, zmienić sobie prędkość - masz przecież wszystkie źródła - więc jestem (przyznam) troszkę zdziwiony tak postawionym pytaniem a jeszcze bardziej opisem problemu

uzupełnij to wszystko i zrób własne testy - wtedy opisz i pytaj ok?

PostNapisane: 30 mar 2013, o 21:31 
Nowy

Zapomniałem dodać, że komunikacje rs232 mam sprawną, ponieważ działa mi chociażby program 07_UART z ksiazki pierwszej. Zewnętrzny kwarc przyjazny rs232 spróbuje podłączyć dopiero po świętach, bo takiego nie posiadam.

PostNapisane: 30 mar 2013, o 22:58 
Moderator

a no to już jaśniej - ale skoro masz taktowanie 8MHz z oscylatora wewn, to też możesz sprawdzić czy działa transmisja ;) przecież akurat ta prędkość powinna hulać - a możesz też zmienić w programie na 9600 dla testu i przekompilować - moim zdaniem to równie dobrze powinno działać. Bo coś czuję że później mając kwarc nadal nie będzie rezultatu...

ale żebyśmy się dobrze zrozumieli - mi nie chodzi o to czy ty przetestowałeś jakiś tam przykład z pierwszej książki, tylko w tym kodzie zrób sobie nieskończoną pętlę dla testu i wysyłać coś sam do terminala żeby zobaczyć czy w tym projekcie ci wszystko działa ... bo inaczej to będziesz się wciąż poruszał po omacku..... Trzeba testować krok po kroku żeby znaleźć błąd, który w tym przypadku może leżeć np po stronie sprzętowej ...

Strefa czasowa: UTC + 1