Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 17 lis 2024, o 12:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 mar 2013, o 22:47 
Użytkownik

Witam

Kilka dni temu pisałem normalnie programy w ECLIPSE INDIGO. Stworzyłem sobie mojego workspace'a. Utworzyłem w nim projekt. Wszystko działało. (Fakt że nadal nie działa mi wgrywanie HEXa przez ECLIPSE...robiłem to przez MkAVRCalculator)

Dziś spróbowałem skompilować projekt z workspace'a dołączonego do płyty ATNEL i pojawia się takie coś:

Obrazek

Takie coś pojawia się za każdy razem jak próbuje skompilować plik main.c z jakiegokolwiek projektu. Posiadam Windows 7.

Pytanie dodatkowe: czy można także pisać programy pod procki na na kompilatorze DEV, albo Visual Studio 2010 ?

Pozdrawiam

PS: poradniki dotyczące instalacji oglądałem

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 mar 2013, o 23:07 
Użytkownik

jak coś zmieniałeś w projekcie to

1. save
2. clean project
3. make

można pisać w VisualStudio pod Arduino
ale czy ma to sens ??

PostNapisane: 29 mar 2013, o 23:16 
Użytkownik

Mógłbyś sprecyzować swoją poradę ?

Pytałem o te dwa kompilatory bo ECLIPSE wprawia mnie do szału

PostNapisane: 29 mar 2013, o 23:37 
Moderator

fullmoonguy napisał(a):

Eclipse to nie kompilator - ale jeśli wprawia cię w szał to znaczy że trzeba go porzucić może ? po co się męczyć ?

ale jeśli się zamierzasz jednak nauczyć Eclipse - bo u nas nikogo nie doprowadza do szału to jednak posłuchaj porad kolegi SunRiver i ew obejrzyj jeszcze raz 3-4 pierwsze LEKCJE VIDEO z płyty DVD dołączonej do niebieskiej książki bo tam masz to sprecyzowane i to na VIDEO.

PostNapisane: 30 mar 2013, o 20:55 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
fullmoonguy napisał(a):

Eclipse to nie kompilator - ale jeśli wprawia cię w szał to znaczy że trzeba go porzucić może ? po co się męczyć ?

ale jeśli się zamierzasz jednak nauczyć Eclipse - bo u nas nikogo nie doprowadza do szału to jednak posłuchaj porad kolegi SunRiver i ew obejrzyj jeszcze raz 3-4 pierwsze LEKCJE VIDEO z płyty DVD dołączonej do niebieskiej książki bo tam masz to sprecyzowane i to na VIDEO.

Witam

Ok, ECLIPSE to środowisko.....ja Pana video oglądałem i skonfigurowałem sobie tak jak Pan pokazywał.....i działało....problem jest jednak taki, że pracuję na komputerze, który nie należy do mnie i nie wiem czy ktoś coś przestawiał, usuwał...ale ok, najwyżej wyrzucę całe środowisko i wrzucę od nowa. Dzięki za zainteresowanie.

PostNapisane: 1 kwi 2013, o 13:16 
Użytkownik

Witam

Okazało się, że instalacja Visual Studio 2010 spowodowała, że przestały mi działać pozostałe programy/środowiska (Dev, ECLIPSE). Usuniecie visuala i wgranie na nowo ECLIPSE sprawiło, że wszystko wróciło do normy.

PostNapisane: 1 kwi 2013, o 15:36 

Polecam sprawdzić zmienne PATH do javy.
Zawsze jest log, albo jakiś komunikat z eclipse. Nawet w logu systemowym są często jakieś komunikaty.

Co to znaczy że nie działał po zainstalowaniu? jakiś bliższy namiar na problem ;). Eclipse jest bardzo wrażliwy na zmienne systemowe, ostatnio właśnie walczyłem z tym na moim laptopie, wystarczyło wywalić avr-gcc (bo pracuje na toolchain atmela) potem reinstalka javy dopisanie w zmiennych systemowych właściwych PATH i działa.

PostNapisane: 2 kwi 2013, o 21:22 
Użytkownik

Witam

Sam nawet nie wiem gdzie się sprawdza te zmienne ścieżki do Javy. Eclipse wywalił mi to co zamieściłem w pierwszym poście na zdjęciu. Właśnie to mnie denerwuje w tym Eclipse....wczoraj też instalowałem program do programowania PLC i przestały się kompilować kody z atnelowskiego Workspace'a...stworzyłem sobie nowy i póki co działa (i nie będę tego póki co ruszać bo na razie moja nauka sprowadza się do konfigurowania Eclipsa zamiast do pisania programów... a nie chce tracić bezsensu czasu). Błędy jakie wyrzuca, to to że nie wie co to jest np PORTB, PC7 itp...żadne cleanowanie projektu nic nie dawało

Powiem ci, że z tą Javą to było tak, że po prostu za 1 razem jak instalowałem Eclipse'a to do uruchomienia potrzebował Javy....zainstalowałem najnowszą wersję i działało...także używałem Eclipse'a z toolchainem.

Nie wiem nadal jak zrobić to aby można było wgrywać HEX z poziomu Eclipse'a. Wywala taki błąd:

Launching C:\WinAVR-20100110\bin\avrdude -pt2313 -cusbasp -Uflash:w:test1.hex:a
Output:
avrdude: error: no usb support. please compile again with libusb installed.
avrdude finished

A sterowniki zainstalowane..
Wgrywam HEX'a z MkAVRCalculator.......

Pozdrawiam

PostNapisane: 2 kwi 2013, o 21:50 
Moderator

Po prostu rozpakuj AVRDUDE z MkAvrCalculatora także do folderu

C:\WinAVR-20100110\bin\

i wtedy Eclipse ci też będzie działać

a jeśli chodzi o brak HEX'a w Eclipse to zobacz sobie np na ostatnie dwa komentarze na moim blogu w temacie

http://mirekk36.blogspot.com/2012/11/in ... chain.html

bo być może popełniasz podobny błąd

PostNapisane: 2 kwi 2013, o 22:19 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Dzisiaj mój ECLIPSE też wyczynia jakieś hece. Otwieram go, mam ustawiony katalog roboczy na pliki z książki ( tej niebieskiej) i co się okazuje ? błędów co niemiara. Próbuję kompilować - nic sie nie zmienia lub zmienia sie minimalnie. Zamykam ECLISE i po chwili otwieram ponowni - wszystko pięknie działa. Po jakimś niedługim czasie wyskakują błędy.
Ale udało mi sie napisać trochę kodu , skompilować i wgrać do atmelka. Oczywiście ponowne uruchomienia i znowu w moim programie błędy. Wczoraj wgrałem Microsoft Visual C# 2010 Express - ciekawe czy to nie powód usterki ECLIPSA.

PostNapisane: 2 kwi 2013, o 22:39 
Moderator

Eclips nie ma nic do visuala

a te błędy to - potrzeba tylko chwili cierpliwości czasem - za szybko działasz

wejdź w projekt

zrób clean

ale najpierw np dodaj chociaż spację

i po kompilacji często te czerwone szlaczki znikają

najgorsze jest to - że wszyscy zamiast patrzeć do okienka na dole CONSOLE to obserwują z uporem godnym podziwu zakładkę PROBLEMS - podczas gdy w konsoli żadne błędy kompilacji nie wyskakują. Wtedy wiadomo że eclips musi mieć chwilkę by to ogarnąć - ale nie - po co ? lepiej jeszcze raz restart - i przypadkiem poszło - potem znowu i nagle robi się zamęt ;)

spokój spokój i tylko spokój nas uratuje

PostNapisane: 3 kwi 2013, o 07:05 

U mnie pomaga reinstalka toolchaina atmelowskiego wg poradnika Mirka.
Czasem nie wiedząc czemu wylatuje mi i wszystkie nazwy portów, przerywań itp. wszystko co związane z AVRem jest na czerwono, okazuje się, że wyleciały ścieżki do toolchaina, czasem pomaga ich ręczne ustawienie, czasem muszę odinstalować toolchaina i zainstalować jeszcze raz w/g poradnika.
Ale u mnie dysk sypie już błędami SMART ;), a chwilowo nie mam na nowy :).

PostNapisane: 8 kwi 2013, o 19:40 
Użytkownik

Witam. Podczas kompilacji wyskakuje mi taki błąd, według "java.com" jave mam dobrze zainstalowaną i najnowsza. Co może być nie tak?

Dodam że na innym komputerze i tych plikach działa.

Kod:
**** Build of configuration Release for project test ****

make all
Building file: ../main.c
Invoking: AVR Compiler
make: Interrupt/Exception caught (code = 0xc00000fd, addr = 0x4217b3)

**** Build Finished ****

PostNapisane: 26 paź 2013, o 12:45 
Użytkownik

używasz winavr czy toolchain ?
plugin zainstalowany prawidlowo ?

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

a moze masz spacje w nazwie ? tzn w katalogu projektu ? lub scierze ?

Strefa czasowa: UTC + 1