Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 29 gru 2024, o 03:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: PWM dla silnika
PostNapisane: 26 mar 2013, o 08:50 
Użytkownik

Mam pytanie. Na jakiej zasadzie dobiera się częstotliwość PWM-a dla silnika. Bo przecież silnik będzie "chodził" na PWM-ie 50 Hz jak i na 3kHz, ale na jakiej wartości będzie najlepiej dla silnika, sprawności, zakłóceń itd?

Pozdrawiam.
Tomek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 mar 2013, o 09:01 
Moderator

Uważasz że będzie chodził na 50Hz ? ;) to sprawdź .... poza tym w ogóle nie piszesz jaki silnik i oczekujesz precyzyjnej porady ?

jeśli chodzi o silniki DC to niestety zbyt niskich częstotliwości nie można stosować (trzeba czasem doświadczalnie dobrać częstotliwość) bo przy zbyt niskim PWM'ie będzie ci po prostu pięknie grał tzn brzęczał

PostNapisane: 26 mar 2013, o 09:12 
Użytkownik

To zagadnienie szerokie i głębokie jak ocean spokojny :)
Wszystko zależy od rodzaju zastosowania. Jeżeli częstotliwość będzie mieścić się w zakresie akustycznym 20Hz - 20kHz to przy małym wypełnieniu może być słyszany pisk albo buczenie :)
Jeżeli dasz z kolei zbyt dużą częstotliwość to zwiększysz straty na tranzystorze kluczującym i spadnie moment obrotowy.

Przyjmuje się taki wzór quasi optymalny:

Kod:
F-pmw = N_obr/(i.u*2

N_obr - prędkość obrotowa silnika
i.u - ilość uzwojeń silnika

oczywiście najlepiej jak się zmienia częstotliwość z prędkością obrotowa silnika ale w zastosowaniach amatorskich to nie ma aż takiego znaczenia :)

PostNapisane: 26 mar 2013, o 09:25 
Użytkownik

Nie o konkretny silnik mi chodzi ponieważ to zależy od aplikacji. Co jakiś czas mam silnik z PWM dobieram to "na oko" tak żeby nie buczał, żeby nie tracił momentu i żeby w miarę to działało, ale wiadomo metoda na oko jest dobra w poszukiwaniu dziewczyn nie dobieraniu silnika. Tak mnie naszło z tym pytaniem już jakiś czas się nad tym zastanawiałem więc stąd ten post. Nie chciało mi sie wieżyc że nie ma jakieś konkretnej metody, wzoru.

PostNapisane: 26 mar 2013, o 11:40 
Użytkownik

Hej

Ano zalezy to od silnika, jego typu, obciążenia i przeznaczenia. Niskie PWM może powodowac szarpanie , zbyt wysokie może miec wpływ na tranzystor kluczujący i moment obrotowy, nie zapominaj że silnik ma cewki o jakiejś tam indukcyjności, które to sa podatne na częstotliwość jabky niebyło :D . Inaczej chodza silniki szczotkowe inaczej BLDC. Nie będziesz miał tak naprawde jednego w 100% uniwersalnego wzoru, bo masz dużo róznych typów silników. Choć ja najczęściej spotykam ten wzór co podał kolega staneq.

Wiem że każdy by chciał jeden unwersalny wzór na wszystko i najlepiej jeszcze liniowe charakterystki elementów ale takie rzeczy to tylko w Erze a Ery juz nie ma :( A więc musimy sie męczyć. Zresztą tak jak mirek powiedział dużo elementów dobiera się doświadczalnie i to nie tylko w zastosowaniach amatorskich ale i profesjonalnych. Są elementy które np. jest cięzko zasymulować, poto masz tunele aerodynamiczne. Tam przecież robią testy i dobierają parametry doświadczalnie.

pozdrawiam
Piotrek

Strefa czasowa: UTC + 1