Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 29 gru 2024, o 03:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: SPI vs I2C
PostNapisane: 11 mar 2013, o 09:45 
Użytkownik

Jak w tytule, za i przeciw. Jeśli robię coś lokalnie (w ramach jednej płytki) zawsze staram się używać SPI. Jest dla mnie bardziej zrozumiałe i prostsze w użyciu. Wcale nie żałuję tych kilku pinów więcej. To koszt mojej przyjemności. Widzę jednak, że kto tylko może używa I2C nawet tam gdzie nie ma bezwzględnej konieczności (dołączone jedno urządzenie na wspólnej płytce). Chcę jakoś wyważyć tę sprawę i uzyskać zdrowy pogląd na podstawie opinii fachowców praktyków.

cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: SPI vs I2C
PostNapisane: 11 mar 2013, o 09:54 

Ja robię na tym co mam pod ręką, np. taki ekspander portów PCF. jest na I2C, nie muszę szukać kombinować.
Znowu większość ADC/DAC, mam po SPI, 3wire itp.
Wszystko zależy od tego co mam w szufladzie. Łatwiej mi np. podpiąć niezależnie po SPI ADC, gdzie po i2c mam np. pamięć i LCDka itd.
To kwestia wyważenia.
SPI jest dużo szybsze, ale jak mam łatwiej dostępne części po i2c to przecież nie będę stawał na głowie by kupować po SPI.
Ogólnie i2c stosuje się gdzie jest mała wymiana danych, jak eeprom, coś tam wyświetlić czasem na wyświetlaczu itp.

PostNapisane: 11 mar 2013, o 10:00 
Użytkownik

kwestia jest tego typu że mimo iż SPI zwykle idzie w parze , to jest też grupa urządzeń które pracuje tylko na I2C (TWI).
Do grupy tej należą zwykle popularne EEPROMY , układy RTC ale tez spora grupa czujników MEMS (czujniki ciśnienia, akcelerometry, gyroskopy). Dlatego nie da się jednoznacznie wytłumaczyć dlaczego i kiedy używać SPI, a kiedy I2C gdyż używanie tych magistral
jest podyktowane konkretnymi wymaganiem danego układu. Oczywiście jedno nie wyklucza drugiego i wiele urządzeń pracujących na magistrali SPI umożliwia też prace alternatywnie na I2C. Można tez i często używa się obu magistral jednocześnie dla różnej grupy urządzeń zewnętrznych.

O możliwości używania I2C dla urządzeń SPI wspomniałem po macoszemu w arcie na mojej stronie , gdyz tam skupiłem sie jednak na
samym SPI to poczytania tu: http://www.sunduino.pl/index.php/avr-og ... ho-nie-spi

Tak więc niema tu jako tako dyktatury ekonomicznej. A jedynie może powszechne przekonanie że implementacja SPI jest skomplikowana , lub wymuszają to konkretne układy.

Np w przypadku popularnych eepromów serii 24Cxxx czy układów RTC PCF85xx , DS1337 które pracują tylko i wyłącznie na I2C.

PostNapisane: 11 mar 2013, o 18:52 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Dla I2C masz 2 i tylko 2 linie, a dla SPI 3 do komunikacji i 1 /CS na każdy dołączony układ. Jak masz 8 układów na SPI to już 8 dodatkowych linii, chyba że użyjesz dodatkowy układ wtedy możesz zejść do 3.

Strefa czasowa: UTC + 1