kwestia jest tego typu że mimo iż SPI zwykle idzie w parze , to jest też grupa urządzeń które pracuje tylko na I2C (TWI).
Do grupy tej należą zwykle popularne EEPROMY , układy RTC ale tez spora grupa czujników MEMS (czujniki ciśnienia, akcelerometry, gyroskopy). Dlatego nie da się jednoznacznie wytłumaczyć dlaczego i kiedy używać SPI, a kiedy I2C gdyż używanie tych magistral
jest podyktowane konkretnymi wymaganiem danego układu. Oczywiście jedno nie wyklucza drugiego i wiele urządzeń pracujących na magistrali SPI umożliwia też prace alternatywnie na I2C. Można tez i często używa się obu magistral jednocześnie dla różnej grupy urządzeń zewnętrznych.
O możliwości używania I2C dla urządzeń SPI wspomniałem po macoszemu w arcie na mojej stronie , gdyz tam skupiłem sie jednak na
samym SPI to poczytania tu:
http://www.sunduino.pl/index.php/avr-og ... ho-nie-spiTak więc niema tu jako tako dyktatury ekonomicznej. A jedynie może powszechne przekonanie że implementacja SPI jest skomplikowana , lub wymuszają to konkretne układy.
Np w przypadku popularnych eepromów serii 24Cxxx czy układów RTC PCF85xx , DS1337 które pracują tylko i wyłącznie na I2C.