Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 9 lut 2025, o 06:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 mar 2013, o 14:17 
Użytkownik

Witam

Założyłem konto na tym forum, bo widzę że jest tu atmosfera o wiele lepsza niż np na ele.... .pl. Nikt tu z nikogo się nie śmieje, nie zniechęca i można pytać o wszystko :)

A więc do rzeczy...

Jestem na 2 semestrze Elektroniki na Politechnice. Programuje w C od powiedzmy września-października ubiegłego roku. Ku mojemu zdziwieniu w zeszłym tygodniu otrzymałem od jednego z doktorów na wydziale propozycję pracy (dodam, że są studenci z o wiele większą wiedzą w tej dziedzinie nawet w mojej grupie dziekańskiej). Miałbym wybrać sobie jakiś język programowania (C, C++, C#, Java, PHP) i musiałbym się w nim dokształcać. W przyszłości musiałbym wykonywać drobne (mniej poważne i prostsze) zlecenia. Wszystko dążyłoby do programowania aplikacji na PC.

Dlaczego mam dylemat ?

Po pierwsze: Pisanie aplikacji pod PC kompletnie mnie nie interesuje. Poszedłem na Elektronikę specjalnie po to aby mieć styczność z mikrokontrolerami, sterownikami PLC, układami FPGA i podobnymi rzeczami. Z drugiej strony, nigdy nie wiadomo co może mi się przydać w mojej przyszłej pracy i jest to szansa, która może się już nie powtórzyć.

Po drugie: Panicznie boje się, że przez dodatkowe zajęcie opuszczę się w nauce, że będę miał we wrześniu jakąś poprawkę, albo nie daj Boże jakiś zaległy przedmiot i będę mógł pogodzić studiów z pracą.

Więc co robić, jakie jest wasze zdanie, może ktoś z was był w podobnej sytuacji ?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 mar 2013, o 14:28 
Użytkownik

Ja bym zrobil tak :

1. dalej interesowal sie uC itp rozwija sie w tym
2. na probe wzial ta robote i zobaczyl jak sie bedzie rozwijac (zawsze mozesz zrezygnowac a i czegos sie nauczysz)
3. Przysiadl i na pewno nie bedziesz mial zaleglosci :)

ale to moje zdanie
NIgdy nie rezygnuj z marzen :)

PostNapisane: 10 mar 2013, o 15:06 
Użytkownik

Też kiedyś miałem taki dylemat i zdecydowałem się na pracę i studia. Patrząc wstecz uważam, że zrobiłem bardzo dobrze, umiejętności jakich nabrałem nigdy nie nauczyłbym się na studiach... Oczywiście czasami było bardzo ciężko ale można wszystko pogodzić. Jak nie będziesz dawał rady to zawsze możesz zrezygnować z pracy ( nie ze studiów !) a dzięki zdobytej wiedzy i doświadczeniu łatwiej zdobędziesz inną prace później.

PostNapisane: 10 mar 2013, o 15:25 
Użytkownik

Cześć!

Wiesz wszystko zależy od tego jak czujesz się na siłach, bo jeśli na drugim semestrze zostały tylko przedmioty techniczne i czujesz że te przedmioty ci leżą to ja bym w ciemno brał pracę bo możesz wierzyć lub nie to w pracy inżyniera Elektronika programowanie na PC prędzej czy później będzie przydatne.
Jak będziesz projektować urządzenia elektroniczne to może się się zdarzyć(uwierz mi w tych czasach staje się to normą) że to urządzenie będzie musiało być sterowane z poziomu komputera, to samo jest ze sterownikami PLC o FPGA już nie wspominam.
Zwróć również uwagę na to że to zawsze dodatkowe doświadczenie które w przyszłości zaprocentuje :) .

Jeśli już zdecydujesz się na przyjęcie oferty to postawiłbym na uczenie się C++/C#/Java - zobacz sobie składnie tych języków i wybierz sobie ten który będzie ci najbardziej odpowiadał.
Jeśli doktor oferuje ci prace to znaczy że docenił twoje umiejętności - nie marnuj tej szansy ;)

P.S Jaka to politechnika?

Pozdrawiam!

PostNapisane: 10 mar 2013, o 16:51 
Użytkownik

fullmoonguy napisał(a):
Po drugie: Panicznie boje się, że przez dodatkowe zajęcie opuszczę się w nauce, że będę miał we wrześniu jakąś poprawkę, albo nie daj Boże jakiś zaległy przedmiot i będę mógł pogodzić studiów z pracą.

Z całym szacunkiem, ale gdzie studiujesz, że "panicznie się boisz"? Mój kolega jest na EiT na AGH (trudniej na innej uczelni technicznej już raczej być nie może) i ma czas na studenckie imprezy tydzień w tydzień, i przyzwoicie mu idzie.
Po drugie student bez kampanii wrześniowej to nie student. :P
Dlaczego nauka jakiegokolwiek języka programowania miałaby zabierać ogromną ilość czasu? Nikt chyba nie każe nauczyć się jego w tydzień? Raczej najważniejsza jest systematyczność. Znacznie efektywniej jest codziennie poświęcać przynajmniej godzinę, zamiast raz w tygodniu ślęczeć dziesięć godzin nad książką. Na pewno w ciągu Twojego dnia znalazłoby się trochę tego wolnego czasu. Przelicz sobie ile w tygodniu godzin mógłbyś przeznaczyć na naukę samego języka, potem ile w miesiąc, ile w rok. 100%, że wolnego trochę uzbierałoby się przy takim rachunku sumienia. Każda minuta już coś daje. Tego wolnego czasu jedni mają więcej, a inni mniej, ale zawsze można go w różny sposób spożytkować. Jednym ucieka on przed TV, innym w Internecie, w barze itd. Tak samo jak ludzie mówią, że nie mogą się nauczyć języka obcego. Jedno słowo dziennie to nie jest jakiś wysiłek. Po roku przy takim trybie znałoby się ich już przynajmniej 300. Lepsze 300 niż 0.
Na Twoim miejscu brałbym ofertę bez zawahania! Propozycja jest z pewnością prestiżowa skoro wypłynęła od samego wykładowcy. Na pewno nieprzypadkowo zwrócił się z tym do Ciebie - musiałeś jakoś "zabłysnąć". :)
Nie martwiłbym się na zapas co będzie w przyszłości. Dostałeś ogromną szansę. Radziłbym ją wykorzystać. Ile osób może być w podobnej sytuacji? I ile chciałoby się w ogóle w niej znaleźć..... Tak jak wyżej jachu wspomniał - zawsze możesz zrezygnować. Jeżeli jej nie wykorzystasz, to prawdopodobnie zrobi to ktoś inny.

PostNapisane: 10 mar 2013, o 18:48 
Użytkownik

Sam kończę EiT (Poznań) i niestety jest to wymagający kierunek, nawet bardzo. Poza wakacjami nie ma czasu na dodatkową aktywność jak praca, zwłaszcza jeżeli komuś zależy na stypendium czy dobrych wynikach.

Nikt nie powiedział też w tym temacie, co mnie zastanawia, że prowadzący być może szuka osoby, która odwali czarną robotę za darmo, a on weźmie i przywłaszczy sobie wyniki cudzej pracy (i wyciągnie jakieś wnioski ewentualnie) i będzie do przodu o np. badania do doktoratu, niestety przez niespełna 5 lat moich studiów przekonałem się, że nie jest to wcale rzadkie zjawisko wśród kadry akademickiej. Przykładowo będziesz pisał symulację jakiegoś systemu a on tylko wklepie dane wejściowe do programu i już ma prawie gotowy artykuł/część doktoratu/habilitacji itp.

Przede wszystkim zasięgnij języka o tym konkretnym prowadzącym i jego stosunku do studentów, jego dorobku (czy był w pełni samodzielny!), czy będziesz dostawał wynagrodzenie i ile. Rozpytaj też o samą pracę - czemu dokładnie ma służyć, dla kogo, po co itp.

Śmierdzi mi to niestety wykorzystywaniem studentów do czarnej roboty, a pamiętaj, że na uczelni zajęcia prowadzą różni ludzie - jedni z powołaniem, inni przypadkowi. Bywają też sytuację, że doktorant czy dr jest postawiony pod murem przed profesora -> jak nie zrobisz doktoratu/habilitacji do 10 kwietnia to papa.

PostNapisane: 10 mar 2013, o 19:21 
Użytkownik

Ledes napisal zlecenia wiec rozumie sie samo przez sie ze nie za darmo . Jesli mialo by to wygladac jak Ty piszesz to nie ma sobie co d!!@@#$ zawracac :)

PostNapisane: 11 mar 2013, o 11:21 
Użytkownik

chłopie, kasa zawszesie przyda. Studia są wymagające, każdy z nas to wiedział gdy wybierał jakiś kierunek techniczny. Sam znasz swoje możliwości, chyba,że ty to nie ty tylko ktos inny :).
Nie wiem czego od ludzi oczekujesz, sądzisz, że ja albo ktos inny pomoze tobie się czegoś nauczyć, albo będzie za ciebie pracować. Prawda jest taka, że musisz umieć sobie zoorganizowac czas, ja np. jak robie dwa kierunki, musze od razu tego samego dnia all na za tydzień zrobić , bo potem juz nie nadrobie zaległości ( z dnia na dzień i tak codziennie do sesji)

PostNapisane: 11 mar 2013, o 12:31 
Użytkownik

Paul Dirac napisał(a):
chłopie, kasa zawszesie przyda. Studia są wymagające, każdy z nas to wiedział gdy wybierał jakiś kierunek techniczny. Sam znasz swoje możliwości, chyba,że ty to nie ty tylko ktos inny :).
Nie wiem czego od ludzi oczekujesz, sądzisz, że ja albo ktos inny pomoze tobie się czegoś nauczyć, albo będzie za ciebie pracować. Prawda jest taka, że musisz umieć sobie zoorganizowac czas, ja np. jak robie dwa kierunki, musze od razu tego samego dnia all na za tydzień zrobić , bo potem juz nie nadrobie zaległości ( z dnia na dzień i tak codziennie do sesji)

Spokojnie to nie elektroda ;)
Kolega mial dylemat wiec zapytal a Ty po nim jedziesz :)

PostNapisane: 11 mar 2013, o 12:40 

jachu napisał(a):
Paul Dirac napisał(a):

Ale dobry konstruktywny kop jest czasem wart więcej niż 1000 dobrych rad.

PostNapisane: 11 mar 2013, o 12:49 

fullmoonguy napisał(a):
(...) Więc co robić, jakie jest wasze zdanie, może ktoś z was był w podobnej sytuacji ?

Ja osobiscie nie byłem w podobnej sytuacji, bo EiT na AGH kończyłem w latach 80 ubiegłego wieku, a to były nieco inne czasy :lol: ale podam Ci przykład mojego syna, który na 3 roku poltechniki tez dostał propozycję od wykładowcy, stazu w firmie programistycznej i tez miał podobne obawy. Powiedziałem mu ze takie szanse trzeba przynajmniej spróbowac wykorzystac, efekt jet taki ze wykorzystał to w 100%, skonczył studia jako najlepszy na roku pracując w tym czasie przez 2,5 roku juz nawet na cały etat w tej firmie - pracuje tam do dziś, jest zadowolony i swietnie zarabia.
Więc łap swoją szansę, bo po studiach zobaczysz jak zaczniesz dopiero wtedy rozglądać się za pracą, że wszyscy pracodawcy będa szukać ludzi młodych, zdolnych po studiach i do tego juz z doświadczeniem :)

PostNapisane: 11 mar 2013, o 12:59 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
jachu napisał(a):
Paul Dirac napisał(a):

Ale dobry konstruktywny kop jest czasem wart więcej niż 1000 dobrych rad.

Konstruktywny zaznaczyles i z tym sie zgodze :)

PostNapisane: 11 mar 2013, o 13:03 

Niestety prawda jest taka, że same studia w prawie każdej branży technicznej nic nie dają jak nie są podparte doswiadczeniem praktycznym.

PostNapisane: 11 mar 2013, o 20:32 
Użytkownik

Nie wiedziałem, że otrzymam tak wielki odzew ;) . Dzięki za wszystkie odpowiedzi.. Ostatecznie przekonaliście mnie do podjęcia wyzwania. Nie mam przecież nic do stracenia. Zawsze to jakieś nowe wyzwanie, a w razie czego mogę przecież zrezygnować. Zobaczymy, jak się to potoczy. Na razie podesłałem wiadomość do wykładowcy, że jestem zainteresowany. Zobaczymy jak zareaguje.

Może dodam jeszcze, że moje obawy wynikają z tego, że mam szansę na stypendium naukowe.

PostNapisane: 11 mar 2013, o 21:08 
Użytkownik

fullmoonguy napisał(a):
Nie wiedziałem, że otrzymam tak wielki odzew ;) . Dzięki za wszystkie odpowiedzi.. Ostatecznie przekonaliście mnie do podjęcia wyzwania. Nie mam przecież nic do stracenia. Zawsze to jakieś nowe wyzwanie, a w razie czego mogę przecież zrezygnować. Zobaczymy, jak się to potoczy. Na razie podesłałem wiadomość do wykładowcy, że jestem zainteresowany. Zobaczymy jak zareaguje.

Może dodam jeszcze, że moje obawy wynikają z tego, że mam szansę na stypendium naukowe.

Szansa na stypendium i praca wcale nie musza sie wykluczac tylko musisz sobie to wszystko poukladac :)

Strefa czasowa: UTC + 1