Paul Dirac napisał(a):
A jeszcze jedno pyatnko mam, bo podobno w tej tablicy gSensors czujniki sa dopasowywane przypadkowo bez określonej kolejności, czy to prawda, czy czujniki mają jakieś priorytety?
wielu ludzi tak mówi że coś tam jest dopasowywane przypadkowo ..... a czy zamiast takiego mówienie nie warto zajrzeć do opisu algorytmu wyszukiwania sensorów na magistrali 1wire. Nota PDF w łapki i jest to tam opisane. To że wydaje ci się to przypadkowe to wynika właśnie tylko z tego że nie znasz tego algorytmu, nie ma tu żadnej przypadkowości ale ich ułożenie zależne jest oczywiście od numerów ....
dlatego takie rzeczy jak wykrywanie który jest który nie robi się na tablicy gSensors tylko na jakiejś własnej i tam trzeba wykorzystywać właśnie takie funkcyjki porównawcze .... to co właśnie ci się przed chwilą udało jak piszesz

na tym forum temat już niejednokrotnie poruszany - postaraj się poszukać postów prac kolegi rezasurmar w tym zakresie bo dzielnie z tym walczył
------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]rezasurmar napisał(a):
Nie nie mają priorytetów, ale z własnego doświadczenia wiem, że mając np. 3czujniki to zawsze zgłaszają się w takiej samej kolejności.
Aczkolwiek by być 100% pewnym dobrze zrobić sobie tablice, albo strukturę ID czujników.
o! uderz w stół a kolega rezasurmar się odezwie

.... tak trzy takie same czujniki zawsze tak samo się poukładają w gSensors, tylko może być zonk gdy się np jeden z nich wyjmie - wtedy układ może się zmienić dla dwóch pozostałych tzn w tym sensie że jak się wyjmie ten ze środka tablicy to dziura w niej nie pozostanie - dwa kolejne ułożą się po kolei
www.youtube.com/mirekk36 ]