Witam,
To mój pierwszy post na tym forum, trafiłem tu z forum Elektrody już dawno, ale raczej czytałem a nie pisałem.
Miło wiedzieć, że jest takie miejsce gdzie za niewiedzę się nie linczuje.
Chciaż jak przebrniecie do końca nie wiem, czy mnie nie zliczujecie

Na początek wielkie podziękowania dla Mirka za wspaniałe poradniki video na blogu (właśnie zgłebiam tajniki eagla) oraz SunRiver'a za ciekawe lekcje STM32VL Discovery.
Moje doświadczenie nie jest duże, a chciałbym pokusić się o większy projekt - i to taki który miałby pracować w "środowisku produkcyjnym". Wcześniej programowałem Arduino z Atmegą 328p różne drobne projekty (czujniki temperatury, LCD znakowe, przesyłanie danych do/z PC). Mam pierwszą część książki Mirka, ale nie miałem kiedy się do niej zabrać.
Projekt ma być rozbity na 4 mikrokontrolery:
I master w domu, podłączony do PC (NAS na Debianie Squeeze a właściwie OpenMediaVault) przez USB lub RS232 który:
- zbierałby dane z 10 czujników temperatury DS18B20 (czujniki chciałbym umieścić w puszkach od włączników oświetlenia)
- zbierałby dane z 4 czujników wilgotności SHT11
- sieć w topologii gwiazdy - do najdalszego punktu max. 25m - kabel skrętka UTP kat. 5E
- komunikowałby się odbierając dane z 3 pozostałych mikrokontrolerów (bezprzewodowo)
(przy okazji pytanie jaki system bezprzewodowej komunikacji wybrać - RF12x? Dom z cegły dziurawki - max. 6 ścian na drodze sygnału + max do 50m)
- sterowałby przez przekaźniki ogrzewaniem - sterowanie przez zwieranie do masy 24VAC 7 linii + masa
- sterowałby przez przekaźniki zasilaniem pompy ciepła (3 różne kombinacje podłączenia 5 przewodów - od nich zależna jest prędkość obrotowa wentylatora) - to też na przekaźnikach
- sterowałby przepustnicami (jeszcze nie znam dokładnej ilości - max. 10 szt) - sterowanie proporcjonalne 0-10V
- sterowałby pompą CWU - 1 przekaźnik
- mikrokontroler sam nie obrabiałby danych a jedynie pośredniczyłby w przesyłaniu danych na PC (komunikacja dwustronna)
PC program w javie (wiem, krytykowany język programowania, ale go znam) + klient jako jednostka sterująca na androidzie
II konroler zbierałby tylko dane z licznika energii elektrycznej (zliczająca "mignięcia" diody w liczniku przez fotorezystor - miga 1000x na 1KWh) i wysyłałby dane do "mastera"
III kontroler sterowałby ręcznie pompą CWU (przycisk bezprzewodowy w kuchni który załączałby recyrkulację wody na zadany okres czasu, np. 30 minut)
IV kontroler sterowałby nawadnianiem (to w przyszłości - standardowe przekaźniki na 24VAC)
Właśnie sprzedałem swoje arduino i mam parę pytań:
czy wybrać opcję najtańszą i zrobić samemu "standalone" arduino?
http://arduino.cc/en/Main/Standaloneoczywiście na płytce stykowej zrobiłbym prototyp, finalny produkt powstałby na zwykłym PCB
Kupiłbym luzem jakieś atmegi w obudowach DIP: 8A, 328P i może 644P lub 1284p (mają dużo wejść-wyjść)
do tego troszkę drobnicy i byłoby OK. Mógłbym programować jako arduino które znam, lub przerobić książkę Mirka i nauczyć się czystego C.
Arduino ma ten duży plus dla mnie, że jest ogromna rzesza ludzi znających system i łatwo o wsparcie.
Przy okazji pytanie do SunRiver:
Na stronie czytam:
"Już niedługo pojawi się następca serii 1.xx i 2.xx oznaczony kodowo numerkiem 4.00, nowością będzie to iż płytka będzie wyposażona w dwie podstawki DIP28 i DIP40 co umożliwi używanie mikrokontrolerów w obudowach DIP28 czyli ATMega 8/48/88/168/328 oraz DIP40 czyli ATMega 16/32/324/644"
Czy tą płytkę można kupić gotową czy jest gdzieś schemat i wsad (ew. czy wsad pasuje z arduino)
Czy może spróbować jakieś ARM'y? One cenowo wypadają dużo lepiej (42zł za kompletną płytkę STM32VL Discovery z tego co wiem, to programuje ją się przez usb) w stosunku do AVR, tylko czy mi jest potrzebna aż taka wydajność?
Ale może obsługa transmisji bezprzewodowej i paru czujników nie byłaby takim trudnym zadaniem.
Patrzyłem wstępnie na stronie
http://www.Sunduino.pl na STM32VL Discovery na kurs programowania i jest OK.
Może łatwiej byłoby skorzystać ze środowiska mbed, ale nie podoba mi się programowanie w chmurze (nie chciałbym, aby ktoś miał wgląd w mój kod)
Czy może coś z LPCXpresso Texas Instruments? Z konfiguracją eclipse poradziłbym sobie, ew. używałbym środowiska Code-Red.
W sumie przyszłościowo wolałbym nauczyć się 32-bitowców, ale może porywam się armatą na muchę.
Z góry dziękuję za wszystkie sugestie i odpowiedzi.