Cześć,
mam problem z dokończeniem projektu i liczę, że ktoś bardziej doświadczony pomoże mi go rozwiązać.
Mam dwa układy ATmega32 (docelowo), do których podpiąłem tanie moduły radiowe 433 MHz FS1000A (nadajnik/odbiornik). Chcę zrealizować bardzo prostą komunikację: wciśnij przycisk → wyślij dane → odbiornik zapala diodę po odebraniu poprawnych danych.
Starałem się bazować na przykładach z zielonej książki Mirosława Kardasia, jednak nie mam takiej wiedzy programistycznej, żeby poprawnie to samemu poskładać. Niestety nie działa mi paczka od użytkownika ryba84 z tematu: „Pseudo OneWire i/lub biblioteka do obsługi tanich modułów RF” – nawet po moich poprawkach pod ATmega32 (o ile dobrze to zrobiłem). Nie chcę też inwestować w zestaw ATB, dlatego chcę zrobić to na samych gołych AVR-ach na płytce stykowej tak aby projekt był możliwie najmniej złożony ze zbędnych elementów.
Poniżej wklejam mój kod nadajnika (ATmega32 w C, z własnym Manchesterem):
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Do testów użyłem Arduino UNO jako odbiornika (zamiast drugiej ATmegi) z powodu chwilowego braku drugiej atmegi. Odbiornik próbuje rozpoznać preambułę i odebrać bajt danych, ale coś nie działa stabilnie – Odbiera bity i wyświetla w serial port ale nie są one stabilne i nie zgodne z danymi które założyłem.
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.