Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 20 wrz 2025, o 14:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 wrz 2025, o 09:28 
Nowy

Cześć,
mam problem z dokończeniem projektu i liczę, że ktoś bardziej doświadczony pomoże mi go rozwiązać.
Mam dwa układy ATmega32 (docelowo), do których podpiąłem tanie moduły radiowe 433 MHz FS1000A (nadajnik/odbiornik). Chcę zrealizować bardzo prostą komunikację: wciśnij przycisk → wyślij dane → odbiornik zapala diodę po odebraniu poprawnych danych.
Starałem się bazować na przykładach z zielonej książki Mirosława Kardasia, jednak nie mam takiej wiedzy programistycznej, żeby poprawnie to samemu poskładać. Niestety nie działa mi paczka od użytkownika ryba84 z tematu: „Pseudo OneWire i/lub biblioteka do obsługi tanich modułów RF” – nawet po moich poprawkach pod ATmega32 (o ile dobrze to zrobiłem). Nie chcę też inwestować w zestaw ATB, dlatego chcę zrobić to na samych gołych AVR-ach na płytce stykowej tak aby projekt był możliwie najmniej złożony ze zbędnych elementów.

Poniżej wklejam mój kod nadajnika (ATmega32 w C, z własnym Manchesterem):
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Do testów użyłem Arduino UNO jako odbiornika (zamiast drugiej ATmegi) z powodu chwilowego braku drugiej atmegi. Odbiornik próbuje rozpoznać preambułę i odebrać bajt danych, ale coś nie działa stabilnie – Odbiera bity i wyświetla w serial port ale nie są one stabilne i nie zgodne z danymi które założyłem.
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 wrz 2025, o 08:52 
Moderator

Nie potrzeba do tego żadnego zestawu ATB natomiast kody źródłowe wcale nie masz z książki - są jakoś niestety tragicznie pomieszane - ni to C ni to andruino - skąd te funkcje pinmode ? wiem widzę, że są w kodzie ale nawet nie analizuję bo nie za bardzo mam czas - za to dziwię się, że nie wykorzystujesz kodu źródłowego wprost z książki który działa i dopiero wtedy jak ci zadziała to wprowadzaj swoje modyfikacje. To jest najlepsza droga

PostNapisane: 13 wrz 2025, o 19:18 
Użytkownik

Też kiedyś zamówiłem FS1000A. Gdy zaczęły się kłopoty z uruchomieniem, to doczytałem na forach i YouTube, że są bardzo zawodne, szczególnie odbiornik. Polecam wyrzucić na elektrośmieci.
U mnie w odbiorniku brakuje wlutowanego kondensatorka łączącego sygnał między blokami wzmocnienia.
Szukaj takich RF, gdzie jest rezonator kwarcowy w nadajniku i odbiorniku.
Na kod nie patrzyłem.

PostNapisane: 15 wrz 2025, o 16:51 
Nowy

Właśnie wgrałem kod prosto z płyty i mimo to nie powstała transmisja pomiędzy tymi modułami a na wyświetlaczu ciągle widnieje waiting data wygląda na to ze wszystko styka podłączenia sprawdzałem kilka razy nawet same moduły zamieniałem parami napięcie na nadajniku pojawia się po wciśnieciu przycisku a transmisji jak nie było tak nie ma :( :( hlip hlip

PostNapisane: 15 wrz 2025, o 20:56 
Moderator

no to dziwna sprawa albo jeszcze gdzieś jakiś błąd robisz - może w połączeniach?

PostNapisane: 16 wrz 2025, o 14:28 
Nowy

Narazie odkryłem ze nadajnik nie mający podłaczonego lcd nie nadaje to znaczy procesor nie wysyła sygnału do nadajnika. Mimo ze mam już dwa lcd do dalej z jakiegoś powodu nie ma poprawnej transmisji będę działał dalej i szukał problemu

Strefa czasowa: UTC + 1